İngiltere'nin ilk yeşil tahviline rekor talep

İngiltere'nin ilk yeşil tahviline rekor talep

İngiltere'nin ihraç edeceği ilk yeşil tahvile talep toplama sırasında 123 milyar dolarlık rekor talep geldi.

A+A-

Bloomberg HT'nin haberine göre İngiltere’nin ilk yeşil devlet tahvil ihracında toplamda 90 milyar sterlin (123 milyar dolar) talep toplandı.

İngiliz Hazinesi 2033 vadeli ve 2032 vadeli devlet tahviline göre 7,5 baz puan yukarıda getiri sunan yeşil tahvil ihracı için talep topladı.

Satış için nihai rakam netleşmedi. Temmuz ayında konuşan İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, ihracın en büyük devlet tahvili ihracı olacağını söylemişti.

Avrupa'da da 2021'deki sosyal, çevresel ve yönetişimsel tahvil ihraçları toplam borçlanmanın yüzde 25'ini oluşturdu.

Avrupa Birliği, Haziran ayında koronavirüs pandemisinin yarattığı tahribatı finanse etmek amacıyla 5 yılda yaklaşık 1 trilyon dolarlık tahvil ihraç edeceğini duyurmuştu.

Birlik, Yeni Nesil AB (NGEU) programı kapsamında 10 yıllık tahvil ihalesine çıkacak. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde bir mülakatında NGEU desteğinin Avrupa’nın geleceğini ‘dönüştüreceğini’ söyledi.

AB daha küçük bir mali destek programı olan “SURE“ kapsamında pandeminin olumsuz etkilerini hafifletmek için tahvil ihraç etmiş, ancak beklentilerin altında kalmıştı. Birlik sadece bu yıl 100 milyar euroluk uzun vadeli tahvil ihracına hazırlanıyor. Ekim ayındaki ihracından bu yana 10 yıl vadeli SURE tahvilleri ile Alman tahvilleri arasındaki makas en geniş aralığa yakın seyrediyor.