E-Ticaret Altyapฤฑ Saฤlayฤฑcฤฑlarฤฑ Derneฤi (EDER) Kurucu รyesi ve Projesoft รst Yรถneticisi (CEO) Yรผksel Eminoฤlu, yaptฤฑฤฤฑ yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, ETBฤฐS verilerini deฤerlendirdi.
Eminoฤlu, en uygun fiyata ulaลma imkanฤฑ, iลlemlerdeki hฤฑz, iade sรผreรงlerinin kolaylฤฑฤฤฑ ve tรผm bunlara eklenen pandemi etkisiyle e-ticarette son dรถnemlerde gรถzlenen hฤฑzlฤฑ yรผkseliลin devam ettiฤini kaydetti.
Tรผrkiye genelinde 2021’in ilk 6 ayฤฑnda online platformlar รผzerinden 161,1 milyar TL’lik satฤฑล yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ bildiren Eminoฤlu, ETBฤฐS verilerine gรถre, Tรผrkiye’de e-ticaret yapan iลletme sayฤฑsฤฑnฤฑn 321 bin 742’ye รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ, bir online pazar yerinde faaliyet gรถsteren firma sayฤฑsฤฑnฤฑn da 312 bin 523 olduฤunu aktardฤฑ. Eminoฤlu, bu iลletmelerden 221 bin 12’sinin en az 1 aracฤฑ hizmet saฤlayฤฑcฤฑsฤฑ bรผnyesinde satฤฑล yaptฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, ลu bilgileri paylaลtฤฑ:
“Tรผrkiye’de e-ticaret yapan iลletmelerin en รงok bulunduฤu illere gรถre daฤฤฑlฤฑmฤฑ sฤฑrasฤฑyla ฤฐstanbul, Ankara, ฤฐzmir, Bursa, Antalya, Konya, Kocaeli, Kayseri, Adana ve Denizli oldu. รlke genelinde e-ticaret hacminin sektรถrler itibarฤฑyla bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre deฤiลimini artฤฑล bazฤฑnda gรถsteren verilerde de gฤฑda sektรถrรผndeki bรผyรผk yรผkseliล dikkati รงekiyor. 2020 yฤฑlฤฑnฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre gฤฑda sektรถrรผndeki ticaret hacmi yรผzde 196 oranฤฑnda yรผkselmiล durumda. Bu anlamda zirvede yer alan gฤฑda sektรถrรผnรผ yรผzde 158’lik artฤฑลla reklam ve yรผzde 142’lik artฤฑลla รงiรงekรงilik sektรถrรผ izliyor.โ
“173 milyar TL ile kartlฤฑ iลlemler ilk sฤฑrada”
Online alฤฑลveriลlerin gerรงekleลtirildiฤi elektronik platformlara gรถre daฤฤฑlฤฑmlarda, yรผzde 59 ile mobil cihazlarฤฑn yer aldฤฑฤฤฑnฤฑ, iลlemlerin yรผzde 34’รผnรผn web ve yรผzde 7’sinin mobil cihaz ile web รผzerinden yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ bildiren Eminoฤlu, “ETBฤฐS verilerinde e-ticaret hacminin sektรถrlere gรถre daฤฤฑlฤฑmฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda da 22,4 milyar TL ile beyaz eลya ve kรผรงรผk ev aletleri sektรถrรผnรผ gรถrรผyoruz. Onu, 10,9 milyar TL ile giyim, ayakkabฤฑ ve aksesuar, 7,3 milyar TL elektronik sektรถrlerinde yapฤฑlan alฤฑลveriลler takip ediyor. รdeme ลekli itibarฤฑyla sepet tutarlarฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda 173 milyar TL’lik tutarla kartlฤฑ iลlemler ilk sฤฑrada yer alฤฑrken, kapฤฑda รถdeme ile 66 milyar TL, havale ya da EFT yoluyla da 60 milyar TL’lik iลlem yapฤฑlmฤฑล durumda.” ifadelerini kullandฤฑ.
Eminoฤlu, online ticaretteki bu gรผรงlรผ artฤฑลฤฑn gรผvenli e-ticaret altyapฤฑlarฤฑna olan gereksinimi de arttฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, “e-ticarette veri ve iลlem gรผvenliฤi, bir e-ticaret firmasฤฑnฤฑn baลarฤฑsฤฑnฤฑ direkt olarak etkileyen en รถnemli unsurlardan biri. Gรผvenlik altyapฤฑsฤฑ seรงiminde baลta kรผรงรผk ve orta รถlรงekli iลletmeler olmak รผzere tรผm ลirketler รงok รถzenli davranmalฤฑlar. Bu sรผreรงte Projesoft olarak Tรผrkiye’nin ilk PCI DSS Level 1 uluslararasฤฑ geรงerlilik sertifikasฤฑ bulunan e ticaret altyapฤฑsฤฑnฤฑ sunuyoruz ve Tรผrkiye’de e-ticaretin gรผvenli bir zemin รผzerinde ilerlemesine katkฤฑ saฤlฤฑyoruz.” deฤerlendirmesinde bulundu.







