Irak Baลbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Hรผseyin eล-ลehristani’nin, Tรผrkiye’nin Baฤdat Maslahatgรผzarฤฑ Efe Ceylan’ฤฑ bakanlฤฑฤa รงaฤฤฑrarak, Irak petrolรผnรผn รผlkenin kuzeyinden Ceyhan Limanฤฑ’na sevkiyatฤฑ ile ilgili itirazฤฑnฤฑ bildirdiฤi ifade edildi.
ลehristani’nin basฤฑn bรผrosundan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, Baลbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ’nฤฑn gรถrรผลmede, Tรผrkiye’nin iki รผlke arasฤฑnda imzalanan anlaลmalara uymasฤฑnฤฑ istediฤi belirtildi.
Aรงฤฑklamada ลehristani’nin, “Irak, hรผkรผmetin onayฤฑ olmadan รผlke topraklarฤฑndan petrol ihraรง edilmesini, anayasada Iraklฤฑlarฤฑn mรผlkiyetine ait olduฤu belirtilen petrol servetine yรถnelik bir ihlal olarak gรถrรผyor. Tรผrkiye’nin Irak Kรผrt Bรถlgesel Yรถnetimi’nden Ceyhan Limanฤฑ’na petrol sevkiyatฤฑna izin vermesine itiraz ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Doฤabilcek zararlardan Tรผrkiye sorumlu
“Irak hรผkรผmetinin, Tรผrk yetkililerin, ihraรง edilen petrol miktarฤฑnฤฑ denetleyen Iraklฤฑ yetkililerin gรถrevine engel olduฤunu fark ettiฤine” iลaret edilen aรงฤฑklamada, Irak hรผkรผmetinin, hukuki sorumluluฤu Tรผrkiye’ye yรผklediฤi ve doฤabilecek zararlarla ilgili hakkฤฑnฤฑ da saklฤฑ tuttuฤu kaydedildi.
IKBY ile Baฤdat hรผkรผmeti arasฤฑnda aralฤฑk ayฤฑ sonunda imzalanan anlaลmayla, bรถlgedeki petrolรผn hรผkรผmete baฤlฤฑ Petrol Pazarlama ลirketi (SOMO) tarafฤฑndan รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ, merkezi yรถnetimin fiyatlandฤฑrmasฤฑna uygun olarak satฤฑลฤฑ ve petrol satฤฑลฤฑndan elde edilen gelirin, Irak Kalkฤฑnma Fonu’na yatฤฑrฤฑlarak daha sonra merkezi hรผkรผmet tarafฤฑndan onaylanan yฤฑllฤฑk bรผtรงeye dahil edilmesi รถngรถrรผlรผyor. IKBY ise Kรผrdistan Petrol Pazarlama ลirketi (KOMO) aracฤฑlฤฑฤฤฑyla petrol ihraรง edeceฤini duyurmuลtu.







