Irak, Türkiye'den yaptığı ithalatın bedelini Irak Dinarı ile ödeyecek

Irak, Türkiye'den yaptığı ithalatın bedelini Irak Dinarı ile ödeyecek

Türkiye ile Irak bundan böyle ticaretini TL ve Irak Dinarı ile yapacak.

A+A-

Irak Haber Ajansı haberine göre Irak, Türkiye'den yaptığı ithalatın bedelini Irak dinarı ile ödeyecek.  Irak Özel Bankalar Birliği (IPBL) Başkanı Wadee Al-Handal, dış ticaretin finansmanına ilişkin son anlaşmanın hayata geçirilmesi için Irak ve Türkiye'nin önümüzdeki günlerde sürekli iletişimi sürdüreceğini doğruladı.

Al-Handal, Irak Haber Ajansı'na (INA) Iraklı üst düzey yetkililerden oluşan bir heyetin geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında bir Irak-Türk komitesinin kurulduğunu söyledi. Komitenin amacı ticareti finanse etmek ve iki ülke arasındaki mali işbirliğini teşvik etmektir.

IPBL başkanına göre Türkiye, Iraklı ithalatçıların Irak dinarı üzerinden ödeme yapmasına izin vererek ve Türk ihracatçılara Türk lirası üzerinden ödeme yapmasına izin vererek ticareti finanse etme konusunda olağanüstü bir uyum yeteneği gösterdi.

Al-Handal, Irak'ın komşularıyla uluslararası ticareti yerel para birimi üzerinden finanse etmek amacıyla yaptığı anlaşmaların paralel pazarda ABD doları kurunun düşmesine neden olacağına inanıyor.

IPBL başkanı, Türkiye'den mal ithal eden küçük ölçekli tüccarların, ithalatlarını Irak'taki özel bankalar aracılığıyla Irak dinarı cinsinden finanse edebileceklerini açıkladı.

Al-Handal geçen ay yaptığı açıklamada, Irak Merkez Bankası'nın (CBI) ve hükümetin euro, BAE dirhemi, Çin yuanı ve Hindistan rupisi gibi para birimleri kullanılarak ticaretin finansmanına ilişkin son tedbirlerinin bu yönde atılmış bir adımı temsil ettiğini söyledi.

I

İlgili Haberler