Nรผkleer anlaลmadan sonra Batฤฑ’yla ticari iliลkilerini sฤฑkฤฑlaลtฤฑran ฤฐran’ฤฑn, Amerikan fast food zincirlerine anlaลma imzalanmadan รถnce รผlkede faaliyet izni verdiฤi bildirildi. รlkedeki Tasnim Haber Ajansฤฑ tarafฤฑndan yayฤฑmlanan resmi gazetedeki belgelerde, ฤฐran hรผkรผmetinin Kentucky Fried Chicken’a (KFC) 10 Mayฤฑs’ta “ฤฐranlฤฑ Helal KFC” adฤฑyla ลube aรงabilme izni verdiฤi gรถrรผldรผ.
ฤฐran’ฤฑn, geรงen yฤฑl aralฤฑk ayฤฑnda yine resmi gazetede yayฤฑmlanan belgeyle, bir diฤer Amerikan fast food zinciri Burger King’e de รผlkede bulunabilecek ลirketler listesinde yer verdiฤi belirtildi. ฤฐran, 1979’daki devrimden bu yana “Batฤฑ kรผltรผrรผ ihraรง eden ลirketlerin” รผlkede yer almasฤฑna izin vermiyordu. Devrimden 36 yฤฑl sonra verilen bu izinlere raฤmen iki ลirketin de ฤฐran’da ลubesi bulunmuyor.
ฤฐran ile BM Gรผvenlik Konseyinin 5 daimi รผyesi ve Almanya arasฤฑnda 14 Temmuz’da imzalanan nรผkleer anlaลmayla birlikte Batฤฑlฤฑ รผlkelerdeki bรผyรผk ลirketlerin temsilcileri yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn kaldฤฑrฤฑlmasฤฑndan pazar araลtฤฑrmalarฤฑ iรงin รผlkeye sฤฑk sฤฑk ziyaretler yapฤฑyor.
HAMANEY’E GรRE TEHDฤฐT
Dini lider Ayetullah Ali Hamaney ve muhafazakar kesimler Avrupalฤฑ ลirketlerin ฤฐran’da yer almasฤฑna karลฤฑ olmasa da ABD’li ลirketlerin รผlkede bulunmasฤฑnฤฑ bir tehdit olarak algฤฑlฤฑyor. Hamaney, 17 Aฤustos’ta yaptฤฑฤฤฑ bir konuลmada, nรผkleer anlaลmayla yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn kaldฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Amerikan ลirketlerinin ฤฐran pazarฤฑna girerek รผlkeye nรผfuz edeceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu ve anlaลma gerรงekleลse bile ฤฐran’ฤฑ bu durumdan koruyacaklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
BฤฐZ BOEฤฐNG ฤฐSTฤฐYORUZ ONLAR MC DONALD’S
Devrim Muhafฤฑzlarฤฑ komutanlarฤฑndan Muhammed Rฤฑza Nakdi de bir konuลmasฤฑnda bu konuya dikkati รงekerek, “Biz onlarฤฑn ฤฐran’a Boeing teknolojisini getireceklerini dรผลรผnรผyorduk ancak onlar Mc Donalds’ฤฑ getirmek istiyor” dedi.







