İran'la doğalgaz fiyatında anlaşmazlık sürüyor

İran'la doğalgaz fiyatında anlaşmazlık sürüyor

Enerji Bakanı Taner Yıldız, İran ile doğalgaz fiyatları konusunda tahkim sürecinin başladığını ve şu ana kadar İran tarafından fiyat indirimi konusunda tatmin edici bir rakamın sunulmadığını söyledi.

A+A-

Enerji Bakanı Taner Yıldız, İran ile doğalgaz fiyatları konusunda tahkim sürecinin başladığını ve şu ana kadar İran tarafından fiyat indirimi konusunda tatmin edici bir rakamın sunulmadığını söyledi.

Türkiye'nin İran'da aldığı doğalgazın fiyatında yüzde 25 civarında indirim yapılması talebiyle başvurduğu uluslararası tahkim mahkemesindeki (ICC) görüşmeler bugünden itibaren Cenevre'de yapılacak.

Yıldız, PETFORM Yönetim Kurulu'nu kabulü sırasında gazetecilerin bugün İran'la başlayan tahkim sürecine dair sorularını yanıtladı.

Tahkim süreci için bir heyetin Cenevre'de bulunduğunu belirten Yıldız, "Önümüzdeki iki haftalık bir süreç var, bu süreci önemli buluyoruz... Oradan çıkacak karara da saygılıyız" dedi.

Yıldız, İran tarafının bir fiyat indirimi önerip önermediği sorularına ise, "Geçen haftaki çalışmalarda İranlı heyet tatmin edici bir rakam sunmuş değil" sözleriyle yanıt verdi.

İran ile Türkiye arasında yeni bir doğalgaz boru hattı inşa edilmesine yönelik bir çalışma olup olmadığı yönündeki soruları yanıtlarken ise Yıldız, "İran'dan müstakil bir boru hattı anlaşması masamızda" değil" dedi ancak özel sektörün İran doğalgazının Türkiye üzerinden AB ülkelerine taşınması konusunda bazı çalışmaları olduğunu belirtti.

Yıldız, İran'dan yeni bir boru hattı inşa edilmesinin Türkiye'nin öncelikleri arasında olmadığını belirtirken, bu ülkeyle yapılacak yeni doğalgaz anlaşmaları ya da gündeme gelecek yeni boru hatlarında dikkat edilecek temel noktanın İran doğalgazının fiyatı olacağına dikkat çekti.

K. Irak petrolünde bir gelişme yok

Yıldız, Kuzey Irak petrolünün dünya piyasalarına satışı ve buradan elde edilecek gelirin paylaşımı konusunda Kuzey Irak yönetimi ile Bağdat merkezi hükümetinin müzakerelerinde gelinen son aşamaya dair de bilgi verdi.

Geçen hafta basında yer alan haberlerde Erbil yönetiminin gelir paylaşımına dair görüşünü Bağdat yönetimine ilettiği belirtilmişti.

Geçen Cuma Türkiye'ye gelen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile de konunun ele alındığını belirten Yıldız, "Bu görüşmede Bağdat-Erbil arasındaki komite çalışmalarının devam ettiği, henüz nihayetlenmediği belirtildi" dedi.

Kuzey Irak'tan gelen ve Ceyhan'da depolanan petrolün uluslararası arenaya nasıl açılacağı konusunu ele aldıklarını belirten Yıldız, "Basında burada depolanan petrolden 90 milyon dolarlık bir satış gerçekleştiği belirtiliyor, böyle bir şey söz konusu değil. Biz her zaman böyle bir şey olursa Bağdat'ın haberi olacağını, bunun bizim değil Irak'ın petrolü olduğunu hep söylüyoruz" dedi.

İsrail ile olası enerji anlaşmaları konusundaki soruları da yanıtlayan Yıldız, İsrail ile özel şirketlerin bu konudaki görüşmelerinin devam ettiğini belirtirken, İsrail tarafının bu konuyla ilgili Enerji Bakanlığı'ndan herhangi bir randevu talebi olmadığını belirtti ve "Bir randevu talebi olursa değerlendiririz" dedi.

Arama çalışmaları

Yıldız, PETFORM üyelerini kabulünde 2013 yılı petrol ve doğalgaz arama ve üretim rakamlarına dair de bilgi verdi.

Geçen yıl 26 yerli ve 24 yabancı sermayeli olmak üzere toplam 50 şirketin Türkiye genelinde kara ve denizde faaliyet gösterdiğini belirten Yıldız, Türkiye'de 15 şirket tarafından 1,256 kuyuda günlük ortalama 46,000 varil ham petrol üretildiğini duyurdu.  Yıldız, arama ve üretim sektörünün 2013'teki yatırım tutarının da yaklaşık 952 milyon dolar olduğunu belirtti

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.