İş Yatırım, Model Portföy'ü değiştirdi. İşte kazandırma potansiyeli yüksek o liste

İş Yatırım, Model Portföy'ü değiştirdi. İşte kazandırma potansiyeli yüksek o liste

İş Yatırım, kazanç potansiyeli yüksek 10 hisseden oluşan model portföyü değiştirdi. İşte yeni liste ve hisse hisse kazandırma potansiyelleri...

A+A-

İş Yatırım 10 hisseden oluşan Model Portföy'ünden BİM'i çıkardı, Migros'u 690,24 TL hedef fiyatla  portföyüne ekledi. 

İş Yatırım'ın model portföye son olarak eklediği MGROS ve portföydeki kazanç beklentisi yüksek diğer hisseler ile ilgili değerlendirmesi şöyle:

"Model portföyümüzde BIMAS hissesini MGROS ile değiştiriyoruz. Bim 2021 yılında portföye dahil olduğundan bu yana BIST 100 endeksinin yaklaşık %24 üzerinde getiri sağlamıştır. İlk çeyrekte yıllık asgari ücret artışının karlılık üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen, gıda perakendecileri ile ilgili olumlu görüşümüzü koruyoruz.

Yıl ortasında ikinci bir asgari ücret zammı beklemediğimizden yılın ikinci yarısında karlılıklarda toparlanma öngörmekteyiz. Enflasyonun düştüğü ortamın perakendeciler için yönetmesi daha kolay bir ortam olacağını, stok seviyelerinde ve işletme sermayesinde yaşanacak iyileşmelerin nakit akımlarını olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Migros görece düşük değerleme rasyoları, çeşitli satış kanalları ve formatları sayesinde geniş bir müşteri tabanına hitap eden avantajlı iş modeli ile ön plana çıkmaktadır.

  • Son Öneri Tarihi 04.06.2024
  • Hedef Fiyat 690,24
  • Getiri Pot %38

Süpermarket segmentinde faaliyet göstermesi, mağaza büyüklükleri ve ürün çeşitliği, online kanala ilk giriş yapan şirket olmasından kaynaklanan bu alandaki güçlü konumu ve karlılığı Migros’u diğer üç şirketten ayıran temel özellikler. Ayrıca şirketin online kanalı, yemek, gıda dışında ürünlerin de sipariş edilebildiği bir platform olma yolunda. Bu alandaki şirketlerin, her ne kadar mevcut makro koşullarda eskisi kadar olmasa da çok yüksek çarpanlar ile finansman bulmaları, Migros’un online alanda, mağazalar ile yarattığı sinerji sayesinde, rakip şirketlere göre karlılık avantajı olması, bu iş kolunun ileride Migros için yüksek değer yaratma potansiyeli olduğuna işaret ediyor. Son olarak şirketin son dönemlerde borçluluk seviyelerine düşürerek, net kar yaratacak ve temettü verebilecek duruma gelmesinin şirket çarpanları üzerindeki olumlu etkisinin online taraftaki potansiyelleri de dikkate alarak devam edebileceğini öngörüyoruz.

Dijitalleşmedeki yatırımlarını çeşitlendirerek kendi ekosistemini kuruyor: Online operasyonlarına son olarak Migros Yemek’i dahil eden şirket Migros Sanalmarket, Migros Hemen ve Migros ekstra ile 81 ilde hizmet vermeye devam ediyor. Macroonline ve tazedirekt platformlarıyla da online satış kanalını güçlendiren şirket ürün çeşitliliğini de kalitesini de oldukça iyi bir seviyeye çıkarıyor. Şirketin bu online satış kanalı çoklu büyüme stratejisinin etkisi ile 2022’de yıllık bazda KDV hariç %103 büyüme gösterdi ve online satış kanalının konsolide satışlara oranı %15.6’ya ulaştı. Biz şirketin pandemiden hemen önce yapmaya başladığı bu yatırımların çeşitliliğinin ve yayılmasının konsolide satışları ve karlılığı yıldan yıla pozitif destekleyeceğine inanıyoruz.

Yüksek enflasyon, temel tüketim maddelerine yönelik talebin inelastik olması ve online satış kanalının hızlı büyümeye devam etmesi sayesinde, 2022 tahminlerimizde şirketin net satış tarafında %75’lik büyüme göstereceğini düşünüyoruz. Şirketin online satışlarının getirmiş olduğu operasyonel harcamaların FAVÖK marjını baskılama ihtimali olsa da, tedarik zinciri ve verimliliği artırma amaçlı yatırımların, genişleyen ürün portföyünün ve rekabetçi fiyat politikasının müşteri memnuniyetini ve bunun sonucu olarak da mağaza trafiğini arttıracağını, dolayısıyla marjlarda oluşabilecek baskıyı bertaraf edebileceğine inanıyoruz. Ayrıca şirketin sezonluk mağazalarının artan satış hacminin, online satışın belkemiği olan lojistik ağına katkı sağlayarak online satışların konsolide ciroya katkısını üst bir seviyeye çıkarması beklenmektedir. Bu yüzden, şirketin FAVÖK marjında da beklentisine üst bandı olan %8 oranını tutturacağına inanıyoruz. Son olarak, şirketin 2023 yılında şirketin öngörüleri ile uyumlu olarak 4 milyar TL'lik yatırım harcaması hedefine yaklaşacağını düşünüyoruz.

Riskler

Şirketin büyümesini ve karlılığını sınırlayacak yasal düzenlemeler, fiyat artışları üzerinde sınırlamalar tahminlerimiz ve değerlememiz için en önemli risk faktörleri. 

>>> SONRAKİ SAFYA: Arçelik Hisse Senedi | ARCLK

İlgili Haberler