Avrupa Birliฤi (AB), ฤฐspanya ve Portekiz‘in elektrik fiyatlarฤฑnฤฑ dรผลรผrmek iรงin รผreticilerin doฤal gaz fiyatlarฤฑnฤฑ sฤฑnฤฑrlandฤฑrmasฤฑna onay verdi.
AB Komisyonu, yaลanan enerji krizinde ฤฐspanya ve Portekiz’in elektrik fiyatlarฤฑnฤฑ azaltmaya yรถnelik tedbirlerinin, kamu destek kurallarฤฑna uygun bulunduฤunu aรงฤฑkladฤฑ.
Aรงฤฑklamada, sรถz konusu รผlkelerin ฤฐber Yarฤฑmadasฤฑ piyasasฤฑndaki toptan elektrik fiyatlarฤฑnฤฑ dรผลรผrmeyi amaรงlayan 8,4 milyar avroluk tedbirinin fosil yakฤฑtla รงalฤฑลan elektrik santrallerinin girdi maliyetlerini dรผลรผreceฤine iลaret edildi.
ฤฐspanya ve Portekiz ekonomilerinin yรผksek elektrik fiyatlarฤฑ nedeniyle ciddi sorunlar yaลadฤฑฤฤฑna dikkat รงekilen aรงฤฑklamada, sรถz konusu tedbirin “acil durum geรงici รถnlem” kapsamฤฑna girdiฤi ve onaylandฤฑฤฤฑ ifade edildi.
Aรงฤฑklamada, sรถz konusu geรงici รถnlemin, 31 Mayฤฑs 2023’e kadar yรผrรผrlรผkte kalacaฤฤฑ, bununla ฤฐspanya ve Portekizโde elektrik fiyatlarฤฑndaki artฤฑลtan en fazla etkilenen tรผketicilerin destekleneceฤi belirtildi.
Tedbir kapsamฤฑnda bu รผlkelerin รผreticilerinin yakฤฑt maliyetlerinin bir kฤฑsmฤฑnฤฑ doฤrudan hibe ile finanse edeceฤi bildirilen aรงฤฑklamada, bununla fosil yakฤฑtlฤฑ elektrik santrallerinin girdi ve รผretim maliyetlerinin azalacaฤฤฑ, toptan elektrik piyasasฤฑndaki fiyatlarฤฑn dรผลeceฤi vurgulandฤฑ.
Aรงฤฑklamada, รถnlem kapsamฤฑnda elektrik รผreticileri iรงin doฤal gaza ilk altฤฑ ay iรงin megavatsaat baลฤฑna 40 avro tavan fiyat getirildiฤi, bu fiyatฤฑn 6’ncฤฑ aydan sonra her ay 5 avro artacaฤฤฑ ifade edildi.







