İsrail Başbakanı Bennett'ten BAE'ye tarihi ziyaret

İsrail Başbakanı Bennett'ten BAE'ye tarihi ziyaret

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, tarihi bir ziyaret için Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gitti. Bennett, Abu Dabi'de BAE Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid el Nahyan ile görüştü.

A+A-

Daha önce hiçbir İsrail Başbakanı, BAE'yi ziyaret etmemişti.

BBC Türkçe'nin haberine göre Haziran ayında ise İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid BAE'ye giderek ülkesinin Abu Dabi'deki büyükelçiliğinin ve Dubai'deki konsolosluğunun açılışını yapmıştı.

İki ülke geçen yıl ABD'nin arabuluculuğunda ilişkilerini normalleştirme kararı almıştı.

Bennett ve el Nahyan ise Pazar akşamı Veliaht Prens'in sarayında bir araya geldi. 

Diplomatik temaslarda İran'ın faaliyetleri konusundaki endişeler iki tarafça da dile getirilmiş olsa da BAE bir yandan da Tahran ile ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. 

İran 2015 yılında nükleer programını, uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında sınırlandırmayı kabul etmişti.

Anlaşmanın diğer tarafları ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya) ve Almanya'ydı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın çekilmesiyle yürürlükten fiilen kalkan anlaşmaya Trump'ın halefi Joe Biden geri dönmek istiyor. İsrail ise anlaşmanın canlandırılmasına karşı uluslararası ve bölgesel ittifaklar oluşturmaya çalışıyor.

Fakat İsrail Başbakanı'nın ziyareti sırasında bu konunun ele alınıp alınmadığı ya da ne konuşulduğu açıklık kazanmadı.