İsrail, Mısır'ın planını kabul etti

İsrail, Mısır'ın planını kabul etti

Mısır'ın ateşkes planı İsrail tarafından kabul edildi, ancak Hamas'ın askeri kanadı planı kabul etmiyor

A+A-

Mısır, İsrail ile Gazze'deki Hamas militanları arasında bir haftadır süren sınır ötesi mücadeleye son vermek üzere bugünden itibaren geçerli olmak üzere bir ateşkes planı önerdi.. Mısır'ın ateşkes planı İsrail tarafından kabul edildi, ancak Hamas'ın askeri kanadı planı kabul etmiyor.

İsrail, Gazze'deki Hamas militanları ile arasında bir haftadır süren sınır ötesi mücadeleye son vermek üzere Mısır'ın hazırladığı ve bugünden itibaren geçerli olacak ateşkes planını kabul etti.

İsrailli yetkililer, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun başkanlığında Tel Aviv'deki ordu karargahında toplanan güvenlik kabinesinin ateşkesi onayladığını söyledi.

İslamcı Hamas örgütünün askeri kanadı ise internet sitesindeki bir açıklamayla bu öneriyi reddettiğini duyurdu. Hamas'ın el Kassam Tugayları adlı askeri birimi önerilen metnin kendilerine gelmediğini ancak medyaya yansıyan bölümlerinden bir "diz çökme ve baş eğme girişimi" olduğunun belli olduğunu bildirdi.

Grup, "Düşmanla savaşımız sürüyor; şiddeti ve yoğunluğu artacak" dedi. Gazze'de bulunan Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise önerinin resmi olarak ellerine gelmediğini söyledi ve Hamas'ın silah bırakması için taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Gazze'deki sağlık yetkilileri, son iki yılda yaşanan en şiddetli çatışma ortamında ölen 180'den fazla Filistinli'nin çoğunun siviller olduğunu söylediler.

İsrail'de ise "Demir Kubbe" adıyla bilinen hava savunma sistemi sayesinde, Hamas füzelerinden kaynaklanan ölüm vakası olmadı.

Mısır dışişleri bakanlığının önerisine göre bugün TSİ 0900'dan itibaren "tırmanmanın düşürülmesi"ne yönelik uygulamalar devreye girecek. Bu aşama, 12 saat içinde başlayacak tam bir ateşkes uygulamasının ön adımı olacak.

İsrail ve Filistin tarafından değişik gruplara ait yetkili heyetler de 48 saat içinde Kahire'de ayrı ayrı yapacakları toplantılarda ateşkes anlaşmasını sağlamlaştırmak ve güven artırıcı önlemleri karara bağlamak için çalışacaklar.

Arap Birliği, Mısır'ın "masumların yaşamlarını korumak" için yaptığı bu girişimi övdü.

Filistin haber ajansı WAFA, Hamas ile Nisan ayında ortak hükümet kurmuş olan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da Mısır önerisini desteklediğini açıkladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.