İsrail Türkiye'deki diplomatlarını azaltıyor

İsrail Türkiye'deki diplomatlarını azaltıyor

İsrail, İstanbul'da Filistinlileri destekleyen yoğun gösterilerin ardından, Türkiye'deki diplomatlarının sayısını "asgari gereklilik" düzeyine indirme kararı aldığını açıkladı.

A+A-

 İsrail, İstanbul'da Filistinlileri destekleyen yoğun gösterilerin ardından, Türkiye'deki diplomatlarının sayısını "asgari gereklilik" düzeyine indirme kararı aldığını açıkladı.

İsrail dışişleri bakanlığı, resmi düzeyde İsrail'e yöneltilen eleştirilerle bağlantılı olarak görülen olaylarda Türk polisinin Ankara'daki büyükelçilik ve İstanbul'daki konsolosluk binasının korunması için yeterli önlem almadığını ve bunun "diplomatik uygulamaların açık bir ihlali" olduğunu bildirdi.

Açıklamada, Türkiye'deki İsrailli diplomatların ailelerinin ülkelerine dönmekte olduklarını bildirildi. İstanbul'da dün yapılan İsrail aleyhtarı gösterilerde konsolosluk binasının camları kırılmış, polis göstericileri göz yaşartıcı gaz ve su sıkarak dağıtmıştı.

Abbas Türkiye'de

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile Gazze konusunda görüşmelerde bulunmak üzere bugün İstanbul'a geldi

Abbas ile yapılacak görüşmelerde İsrail'in Gazze'ye başlattığı harekatın öncelikli olarak ele alınması bekleniyor. Filistin Büyükelçiliği kaynakları Abbas'ın bu akşam Yenikapı'da düzenlenecek iftar yemeğine de Başbakan Erdoğan ile birlikte katılacağını söyledi. Erdoğan ile Abbas'ın iftarın ardından Dolmabahçe Sarayı'nda da ikili görüşme yapması planlanıyor.

Gül geçen hafta Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'e saldırıları durdurması için çağrı yaparak, "İsrail'in bir kara operasyonuna hazırlandığını görüyoruz, buna tevessül etmemesini, böyle bir saldırıyı gerçekleştirmemesini de buradan ikaz ediyorum" demişti.

Başbakan Erdoğan da, kara harekatı başladığı haberi gelmeden önce dün yaptığı açıklamada "İsrail, Gazze'de sistematik soykırım yapıyor" ifadesini kullandı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın İstanbul'da düzenlediği Dünya İslam Bilginleri toplantısında konuşan Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye on gündür bomba yağdırdığını, bunun yeni olmadığını söyleyerek, "Bu sistematik soykırımı 1948'den beri özellikle de Ramazan ayında yapıyor" dedi.

Erdoğan, geçen hafta Salı günü grup toplantısında da ateşkesin yeterli olmadığını İsrail'in Filistin'e uyguladığı ambargoyu kaldırması gerektiğini belirtmişti.

Mısır Türkiye'yi suçladı

Öte yandan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Mısır'ın Gazze'de Hamas ile İsrail arasında bir ateşkes sağlama çabalarını sonuçsuz bırakmak için Türkiye ve Katar'ın birlikte hareket ettiğini iddia etti.

Cumhurbaşkanı Gül bu açıklamayı "insafsızlık" Başbakan Erdoğan Mısır Devmet Başkanı Sisi'yi "zalim ve darbeci" olmakla suçladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.