İstanbul Boğazı'ndaki yapılaşmaya uydudan denetim

İstanbul Boğazı'ndaki yapılaşmaya uydudan denetim

Bodrum'dan sonra İstanbul Boğazı'ndaki yapılaşmayı da mercek altına alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gece kulüpleri ve villaları uydu fotoğrafları aracılığıyla inceliyor. Çalışma sonunda saptanan kaçak binalar ya yıkılacak ya da yüklü para cezaları kes

A+A-

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Bodrum'daki kaçak yapıların peşine düşen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şimdi de İstanbul Boğazı'nı mercek altına aldı. Uydu üzerinden yapılan çalışmada ilk olarak sosyetik gece kulüpleri ve villalar denetim altına alındı. Boğaz'daki ünlü eğlence mekânı Reina da denetimlere takıldı. İstanbul Boğazı'nda, Boğaziçi Ön Görünümü'ne aykırı yapılaşmaların tespiti için inceleme başlatan Bakanlık yetkilileri, Boğaz'daki yapıların imar planları kararlarına aykırı olup olmadığını araştırıyor. Bölgedeki yapıların inşaat alanları, yükseklikleri ile kullanım fonksiyonları da incelenecek. İstanbul Boğazı'ndaki kaçak yapıları tespit etmek için uydu görüntüleri üzerinden çalışma yürütülüyor.
Yapıların, Kıyı Kanunu'na aykırı olup olmadıklarını belirlemek için eski fotoğraflarla uydu fotoğraflarını karşılaştıran uzmanlar, denizden de kıyıları dolaşarak detaylı araştırma yapıyor. Eski fotoğraflarla uydu fotoğraflarının uyuşmadığı noktaları işaretleyen yetkililer, Bakan Erdoğan Bayraktar'a sunmak üzere rapor hazırlıyor. Bakanlığın, Çanakkale şeridinde, Balıkesir'in Ayvalık sahillerinde ve Samsun'a kadar olan sahil şeridinde de incelemeleri sürüyor. Boğaz'da devam eden incelemelerde sosyetik gece kulüpleri ve villalara yönelik incelemeler de titizlikle sürüyor. Yapılan denetimler sırasında İstanbul Boğazı'ndaki popüler mekânlardan Reina'nın imar planında açık yüzme havuzu şeklinde yer aldığı tespit edildi. Mekânda kanuna aykırılık tespit edilirse yıkım kararı dahi gündeme gelebilir. Boğaziçi Öngörünüm Kanunu'na aykırı olduğu tespit edilen bu yapıların ya yıkılacağı ya da yüklü miktarda para cezasına çarptırılacağı öğrenildi. Kıyılardaki kaçak yapıları tespit eden Bakanlık, bundan sonra inşa edilecek yapıların imara aykırı olmasını engellemek için de önlemini aldı. İmar Kanunu Taslağı'na eklenen bir maddeyle, kıyıda ve sahil şeridinde yapılacak yapılara ait projenin yakın çevresini kapsayacak silueti önceden değerlendirilecek. Değerlendirme işlemini de illerde kurulacak 'Estetik Komisyonları' yapacak ve bu zorunlu olacak.

Başbakan Erdoğan, bu yaz tatil yaptığı Bodrum'da ani bir kararla Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ı da yanına alarak kıyılardaki yapıları denetlemişti. Erdoğan'ın tebdili kıyafet ile gerçekleştirdiği baskının ardından Bakan Bayraktar da özel bir ekip kurarak harekete geçmişti. Ekip Bodrum kıyılarında gerçekleştirdiği denetimlerde birçok yapının Kıyı Kenar Çizgisi'ni aşarak denizin dibine kadar geldiğini tespit etti. Tespit edilen yapıların yıkımı için yaz sezonunun bitmesi beklendi. Bakanlığın Bodrum kıyılarında başlattığı incelemeler zamanla birçok sahil şehrine sıçramış ve İzmir, Antalya gibi turizm cenneti kentlerde de denetimler gerçekleştirilmişti. İzmir Çeşme'de 3 büyük turizm tesisinin kanuna aykırı olduğu tespit edilmiş ve yıkılmasına karar verilmişti. Bakanlık, 3 tesisin eylül sonuna kadar boşaltılmasını mektupla bildirmişti.
Eğlence mekânları ve villaların yanı sıra Boğaz ön görünümündeki yüksek binalar da inceleme altında. Rezidans gibi yüksek binaların da kanuna uygun olup olmadığı incelenecek. Burada da 'Yükseklik' ve 'Fonksiyona uygunluk' kriterleri üzerinden değerlendirme yapılacak.
Başbakan Erdoğan'ın da zaman zaman tatil için gittiği Bodrum, Türkiye'nin turizm gelirinde önemli bir paya sahip. Bodrum'un başı ise Torba yakınlarındaki çöp sorununun yanı sıra kaçak yapılar yüzünden de dertte. Bakanlığın denetimleriyle birlikte gündeme gelen Bodrum'daki çarpık yapılaşmalar, Bodrum Belediyesi'nin de başını ağrıtacak gibi görünüyor. Özellikle Torba civarında yoğunlaşan kanuna aykırı yapıları yıkmak için çalışmalarını sürdüren Bakan Erdoğan Bayraktar, kanuna aykırı yapılaşmalara izin verdiği gerekçesiyle Bodrum Belediyesi için yargıya gidiyor.
Bakanlık, kaçak yapılaşmalara göz yumduğu gerekçesiyle Bodrum Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Öte yandan Antalya'da yapılan denetimlerde ise otellerin Kıyı Kanunu'ndaki ilk 50 metre kriterine takıldığı görüldü. Kıyı Kanunu'na göre kıyılardaki ilk 50 metrelik alan; reaktif alan, park alanları, spor alanları gibi vatandaşın kullanabileceği alanlarken, Antalya'daki otellerin havuzlarının ilk 50 metreyi geçtiği ya da otelin tamamının kıyıyı ihlal ettiği ortaya çıktı.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.