6 ลubat’ta Kahramanmaraล merkezli meydana gelen ve 11 ilde bรผyรผk yฤฑkฤฑma yol aรงan depremlerin ardฤฑndan gรถzler 7’den bรผyรผk bir depremin beklendiฤi ฤฐstanbul’a รงevrildi.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Gรถrรผr, sosyal medya hesabฤฑndan “ฤฐstanbul’un depreme hazฤฑrlanmasฤฑ” baลlฤฑฤฤฑyla paylaลฤฑmda bulundu.
Prof. Dr. Gรถrรผr, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Arkadaลlar biraz uzun sรผreyle tweetler atacaฤฤฑm. Bu tweetler eฤer dinlerlerse idareci ve siyasilere yรถnelik olacak. Yazarsam belki okurlar diyorum. Bizim รถyle danฤฑลma komisyonlarฤฑna seรงilmemizden bir ลey รงฤฑkmฤฑyor. Kendi bildiklerini yapฤฑyor, bizi de sรผs gibi vitrine koyuyorlar:
ฤฐstanbul depreme nasฤฑl hazฤฑrlanmalฤฑ?
1- ฤฐstanbul ve yakฤฑn รงevresindeki รงoฤu sanayi kuruluลlarฤฑ ve organize sanayi bรถlgeleri Marmara Bรถlgesinin dฤฑลฤฑna รงฤฑkartฤฑlmalฤฑ, bunun iรงin Anadoluโda uygun ortamlar hazฤฑrlanmalฤฑ ve teลvik mekanizmalarฤฑ geliลtirilmelidir.
2- ฤฐstanbul’a nรผfus celbedecek olan yatฤฑrฤฑmlar durdurulmalฤฑ ve ฤฐstanbulโdan Anadolu’ya gรถรง hฤฑzlandฤฑrฤฑlmalฤฑ ve devlet eliyle รถzendirilmelidir.
3- ฤฐstanbul’da daha fazla bina ruhsatฤฑ verilmemeli imar ve iskan kฤฑsฤฑtlanmalฤฑdฤฑr.
4- ฤฐstanbul’da altyapฤฑ ve yapฤฑ stoku hฤฑzla elden geรงirilmeli ve deprem direnรงli yapฤฑlmalฤฑdฤฑr.
5- Bu iลleri aksatacak yasalar yerine yenileri รงฤฑkartฤฑlmalฤฑdฤฑr.
6- Bina muayeneleri vatandaล isteฤine baฤlฤฑ olmadan bizzat ve hฤฑzla devlet eliyle geรงekleลtirilmelidir.
7- Deprem direnรงsiz binalar bizzat devlet tarafฤฑndan direnรงli hale getirilmeli veya yฤฑkฤฑlฤฑp yeniden yapฤฑlmalฤฑdฤฑr. Eฤer vatanda da iลin iรงine sokulacaksa, ฤฑzun sรผreli ucuz kredi verilmelidir.”







