ฤฐstanbul-Mersin hattฤฑnda bรผyรผk Bitcoin vurgunu

Mersinโ€™de Bitcoin ticareti yapan bir kiลŸinin 500 bin TLย deฤŸerindeki Bitcoinโ€™i, ฤฐstanbulโ€™daki dolandฤฑrฤฑcฤฑlar tarafฤฑndan รงalฤฑndฤฑ.
ฤฐstanbul-Mersin hattฤฑnda bรผyรผk Bitcoin vurgunu Borsatek

Tรผm dรผnyada yeni bir akฤฑm baลŸlatan โ€˜kripto paraโ€™ Bitcoin, dolandฤฑrฤฑcฤฑlarฤฑn da gรถzdesi oldu. Mersinโ€™de Bitcoin ticareti yapan bir kiลŸinin 500 bin TL deฤŸerindeki Bitcoinโ€™i, ฤฐstanbulโ€™daki dolandฤฑrฤฑcฤฑlar tarafฤฑndan รงalฤฑndฤฑ.

Habertรผrk’te yer alan habere gรถre, hฤฑrsฤฑzlar, bir cep telefonu operatรถrรผnรผn โ€œmรผลŸterilerin ayaฤŸฤฑna hizmet gรถtรผrmeโ€ uygulamasฤฑnฤฑ kullandฤฑ. Daha รถnceden tanฤฑdฤฑklarฤฑ ฤฐstanbul Pendikโ€™teki bir telefon bayiinin satฤฑลŸ elamanฤฑnฤฑ arayan dolandฤฑrฤฑcฤฑlardan biri, Turgay T.โ€™nin telefon numarasฤฑnฤฑ verip โ€œAฤŸabeyimin sim kartฤฑ kayboldu, yeni kartฤฑ iลŸyerine teslim eder misin?โ€ dedi. Yeni sim kartฤฑnฤฑ iลŸyerine gรถtรผren satฤฑลŸ gรถrevlisine hat sahibinin bilgisi dฤฑลŸฤฑnda dรผzenlenmiลŸ kimlik fotokopisi verildi ve โ€œHat teyzemin adฤฑna kayฤฑtlฤฑ, daha sonra bayiye gelerek prosedรผrรผ tamamlayacakโ€ denildi.

SatฤฑลŸ elemanฤฑ, birkaรง kez aramasฤฑna raฤŸmen hat sahibi olduฤŸu iddia edilen kadฤฑna ulaลŸamadฤฑ, bu arada yeni sim kart aktif hale geldi, gerรงek hat sahibinin sim kartฤฑ ise 18 Aralฤฑk 2017โ€™de eriลŸime kapandฤฑ.

โ€˜DERDฤฐNฤฐ ANLATAMADIโ€™

ฤฐlgili operatรถrle iletiลŸime geรงen hat sahibi, gerรงek kullanฤฑcฤฑnฤฑn eลŸi olduฤŸunu bir tรผrlรผ anlatamadฤฑ. Bilgisayar ve dijital para uzmanฤฑ da olan Mersinli Turgay T., bu sฤฑrada sรถz konusu telefon numarasฤฑ รผzerinden iลŸlem yapฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ ve Bitcoin borsasฤฑndaki 500 bin TLโ€™lik sanal parasฤฑnฤฑn รงalฤฑndฤฑฤŸฤฑnฤฑ fark etti. ฤฐลŸlemin engellenmesi iรงin borsa ลŸirketine mail gรถndermek istedi ancak mail adresinin de sistemden silindiฤŸini fark etti. Hem Bitcoin borsasฤฑna hem de ilgili operatรถre yaptฤฑฤŸฤฑ ihtardan sonuรง alamayan, 500 bin TL deฤŸerindeki Bitcoinโ€™i รงalฤฑnan Turgay T., suรง duyurusunda bulundu. Mersin Cumhuriyet BaลŸsavcฤฑlฤฑฤŸฤฑ soruลŸturma baลŸlattฤฑ. Olayla ilgili maฤŸdurlarฤฑn yanฤฑ sฤฑra sรถz konusu hatta dair iลŸlemi yapan satฤฑลŸ elemanฤฑnฤฑn da ifadesi alฤฑndฤฑ. Bitcoin sistemindeki transferlerde isim bulunmuyor. Ancak 34 haneli bir kod รผzerinden ลŸรผphelilere ulaลŸฤฑlmasฤฑ bekleniyor.

Gazete Habertรผrk’ten Fevzi ร‡akฤฑr’a konuลŸan maฤŸdur Turgay T., olayฤฑ ลŸรถyle anlattฤฑ: โ€œBorsa ลŸirketi, sisteme kayฤฑtlฤฑ telefonumdan โ€˜kilitโ€™ yazฤฑp mesaj gรถnderdiฤŸimde hesabฤฑn iลŸlemlere kapatฤฑlacaฤŸฤฑ sรถyledi. Ancak sim kartฤฑmฤฑ dolandฤฑrฤฑcฤฑlar kullandฤฑฤŸฤฑ iรงin mesaj gรถnderme imkรขnฤฑm da olmadฤฑ. Bu nedenle borsa ลŸirketine hesabฤฑmฤฑzฤฑn รงalฤฑndฤฑฤŸฤฑnฤฑ bildiremedik. Dolandฤฑrฤฑcฤฑlarฤฑ da durduramadฤฑk.โ€

* (Olayฤฑn yaลŸandฤฑฤŸฤฑ 18 Aralฤฑk 2017โ€™de, 6 Bitcoin 500 bin TLโ€™ye denk geliyordu.)

ADIM ADIM VURGUN

– Dolandฤฑrฤฑcฤฑlar รถnce, Turgay T.โ€™nin hesabฤฑnda tanฤฑmlฤฑ cep telefonunu ele geรงirmek iรงin telefon bayiinden yedek sim kartฤฑ edindi. 

– Bu aลŸamadan sonra, borsa ลŸirketinin hesabฤฑna eriลŸim iรงin baฤŸlantฤฑ kuruldu. 

– โ€œลžifremi unuttumโ€ butonuna tฤฑklayฤฑp ลŸifre sฤฑfฤฑrlama bilgilerinin daha รถnce ele geรงirdikleri telefona mesajla iletilmesini saฤŸladฤฑlar.  Bu bilgilerle ลŸifreyi deฤŸiลŸtirerek hesaba eriลŸtiler. 

– Turgay T., hattฤฑ kapanฤฑnca durumu fark etti. Telefonunda hesap sรผrekli aรงฤฑk olduฤŸu iรงin destek bรถlรผmรผnden transferi durdurmaya รงalฤฑลŸtฤฑ. Ancak mail adresi de silindiฤŸi iรงin iletiลŸim kuramadฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 47.392947.40630.05%
EURO 54.016954.03510.04%
JAPON YENฤฐ 3.4473.456-0.14%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.852757.89020.08%
STERLฤฐN 63.024863.04990.08%
ร‡ฤฐN YUANI 6.99977.00190.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.60230.60260.04%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63892.73 0.9061%
Ethereum 1914.77 2.0402%
Tether USDt 1.00 -0.0393%
BNB 571.58 1.0932%
Solana 73.69 0.0607%
USDC 1.00 -0.0108%
XRP 1.08 1.9045%
Dogecoin 0.07 1.6315%
Toncoin 1.45 -0.0304%
Cardano 0.16 5.0559%
Shiba Inu 0.00 -1.0643%
Avalanche 6.56 2.1743%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam