Atatรผrk Havalimanฤฑ 29 Ekim’de ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑ’nฤฑn aรงฤฑlmasฤฑna paralel tarifeli uรงuล trafiฤine kapanฤฑyor. Dรผnyanฤฑn yeni havacฤฑlฤฑk merkezi olacak ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑ’nda inลaatฤฑnฤฑn yรผzde 85’i tamamlanฤฑrken yeni havalimanฤฑ ile ilgili flaล bir geliลme daha yaลandฤฑ. Yayฤฑnlanan bir NOTAM ile ilk kez resmen havada deฤiลimin tรผm dรผnyaya duyurusu yapฤฑlarak havacฤฑlar bilgilendirildi.
OPERASYONUN SAATLERฤฐ VER TARฤฐHLERฤฐ VERฤฐLDฤฐ
Habertรผrk’ten Gรถkhan Artan’ฤฑn haberine gรถre, yayฤฑnlanan NOTAM ile taลฤฑnma operasyonu ve ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑ ile Atatรผrk Havalimanฤฑ hakkฤฑnda Uluslararasฤฑ Hava Taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑ Birliฤi ‘IATA’ ฤฐลaretleyiรงi Kodlarฤฑya ilgili bilgilendirme notu paylaลฤฑldฤฑ. NOTAM’a gรถre 30-31 Ekim 2018 tarihlerinde Atatรผrk Havalimanฤฑ’ndan (LTBA) ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑ’na (LTFM) taลฤฑnma operasyonu gerรงekleลtirileceฤi belirtildi.
YENฤฐ KODLAR SAAT 03:00’TE KULLANIMA BAลLANACAK
NOTAM’daki bilgilendirmelere gรถre operasyon kapsamฤฑnda 31 Ekim 2018 saat 00:00 UTC(Tรผrkiye saati ile 03:00) zamanฤฑ, IATA havalimanฤฑ kodlarฤฑnฤฑn deฤiลim ve yeni kullanฤฑma baลlanฤฤฑรง zamanฤฑ olarak belirlendi. Havalimanฤฑ slotu(havayolu ลirketlerine tahsis edilen izin) planlamalarฤฑ iรงin, IATA havalimanฤฑ kodlarฤฑ deฤiลimine kadar olan 28-29-30 Ekim 2018 tarihleri sรผresince Atatรผrk Havalimanฤฑ’nda (LTBA) ‘IST’ IATA kodu kullanฤฑlacaฤฤฑ ve seviye-3 olarak slot tahsis iลlemlerine devam edileceฤi ifade edildi.
31 Ekim 2018 saat 00:00 UTC itibariyle Atatรผrk Havalimanฤฑ (LTBA) seviye-2 olarak, ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑ (LTFM) ise Atatรผrk Havalimanฤฑ’ndan (LTBA) transfer edilen slot haklarฤฑyla seviye-3 olarak slot iลlemlerine tabi olacaฤu duyuruldu.Tรผm รงalฤฑลma ve koordinasyonlarฤฑn bu programa gรถre gerรงekleลtirileceฤi belirtildi.
DAKฤฐKA DAKฤฐKA TAลINMA PLANI DA KURULUลLARLA PAYLAลILDI
Bu arada taลฤฑnma sรผreciyle ilgili detaylar da DHMฤฐ tarafฤฑndan tรผm kuruluลlarla paylaลฤฑldฤฑ. O detaylar ลรถyle;
1. รncelikle รผssรผ (base havalimanฤฑ) Atatรผrk Havalimanฤฑ olmayan havayolu kuruluลlarฤฑnฤฑn ve bunlara hizmet veren yer hizmet kuruluลlarฤฑnฤฑn operasyonlarฤฑnฤฑn durdurularak ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑ’na taลฤฑnmasฤฑ, (30 Ekim 2018 saat 03.00L-31 Ekim 23.59L arasฤฑ)
2. THY dฤฑลฤฑndaki รผssรผ (base havalimanฤฑ) Atatรผrk Havalimanฤฑ olan diฤer havayolu kuruluลlarฤฑnฤฑn ve bunlara hizmet veren yer hizmet kuruluลlarฤฑnฤฑn operasyonlarฤฑnฤฑn durdurularak ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑ’na taลฤฑnmasฤฑ, (30 Ekim 2018 saat 19.00L-31 Ekim 2018 saat 18.59L arasฤฑ)
3. THY ve TGS’nin de taลฤฑnmasฤฑ amacฤฑyla 12 saatlik bir periyotta Atatรผrk Havalimanฤฑnda tรผm operasyonlarฤฑn durdurulmasฤฑ, ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑndan da operasyon gerรงekleลtirilmemesi, (31 Ekim 2018 saat 02.00L-13.59L arasฤฑ)
4. ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑnฤฑn taลฤฑnma sรผresi boyunca tรผm รผs kullanฤฑcฤฑlarฤฑnฤฑn intikal seferlerine yukarฤฑda belirtilen mรผลterek hava sahasฤฑ kapasitesi dahilinde aรงฤฑk olmasฤฑ, 25 Ekim 2018 tarihi รถncesinde ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑna deneme uรงuลlarฤฑ haricinde herhangi bir uรงuล dรผzenlenmemesi,
5. Atatรผrk Havalimanฤฑnda taลฤฑnma sรผresi boyunca bakฤฑm/onarฤฑm, รผs taลฤฑyฤฑcฤฑlarฤฑn mรผstakil kargo, Genel Havacฤฑlฤฑk, Hava Taksi, ฤฐล Uรงuลlarฤฑ ve otoritenin uygun gรถreceฤi diฤer uรงuลlarฤฑn, belirlenmiล kapasite kriterleri รงerรงevesinde mรผmkรผn olduฤunca gerรงekleลtirilmelerine imkan saฤlanmasฤฑ, deฤerlendirmelerde taลฤฑnma sรผrecine etkisinin รถncelikli olarak gรถz รถnรผnde bulundurulmasฤฑ,
6. 12 saat sonunda THY’nin ve TGS’nin ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑnda operasyonlarฤฑna baลlamasฤฑ, (31 Ekim 2018 saat 14.00L’den itibaren)
7. THY’nin ve TGS’nin operasyonlarฤฑna baลlamasฤฑnฤฑn 5 saat ardฤฑndan THY dฤฑลฤฑndaki รผssรผ (base havalimanฤฑ) Atatรผrk Havalimanฤฑ olan diฤer havayolu kuruluลlarฤฑnฤฑn ve bunlara hizmet veren yer hizmet kuruluลlarฤฑnฤฑn ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑnda operasyonlarฤฑna baลlamasฤฑ, (31 Ekim 2018 saat 19.00L’den itibaren)
8. Bu safhalarฤฑn ardฤฑndan da tรผm havayolu kuruluลlarฤฑnฤฑn operasyonlarฤฑna baลlayarak ฤฐstanbul Yeni Havalimanฤฑnฤฑn tam olarak faaliyete geรงmesi (01 Kasฤฑm 2018 saat 00.01’den itibaren) planlanmaktadฤฑr. Konuya iliลkin olarak hava sahasฤฑ kullanฤฑcฤฑlarฤฑna gerekli yayฤฑnlar (NOTAM vb.) yeterli sรผre รถncesinde yapฤฑlacaktฤฑr.01 Kasฤฑm 2018 tarihinden itibaren 2 (iki) hafta boyunca daha รถnce bildirildiฤi รผzere saatlik kapasite 35 iniล, 35 kalkฤฑล toplam 70 uรงuล olacaฤฤฑndan, Kฤฑล 2018/9 Tarife Dรถnemi tarife planlama รงalฤฑลmalarฤฑ bu tarih ve kapasite deฤerleri dikkate alฤฑnarak gerรงekleลtirilecektir.







