İşte Apple'ın duyurmaya hazırlandığı yeni Mac modelleri

İşte Apple'ın duyurmaya hazırlandığı yeni Mac modelleri

Yapay zeka yarışında geri kalmamak için elektrikli araç projesini iptal eden ve 10 milyar dolarını yakan Apple bu yıl Mac tarafında hangi yeni ürünlerini karşımıza çıkaracak?

A+A-

Bu haftanın başlarında Apple, M3 serisi çiplere sahip yılın ilk Mac güncellemeleri olan yeni 13 inç ve 15 inç MacBook Air modellerini duyurdu. Ancak Apple'ın ürün gamında hala en yeni M3 işlemcilere güncellenecek başka Mac'ler de var.

Peki Mac mini, Mac Studio ve Mac Pro, Apple'ın önümüzdeki yıl için hazırladığı M3 yol haritasının neresinde yer alıyor? 

Mac Mini

Apple, M2 ve M2 Pro Mac mini modellerini Ocak 2023'te, yani 400 günden fazla bir süre önce duyurdu.

Bloomberg'den Mark Gurman Temmuz ayında yeni bir Mac mini'nin en erken 2024'ün sonlarına kadar ortaya çıkmayacağına inandığını söyledi ve o zamandan beri kadranı hareket ettiren başka bir söylenti duymadık. Öte yandan, Apple bu yıl Mac mini'yi yükseltmemeyi ve M3'ü tamamen atlamayı tercih edebilir. M1 Mac mini'nin lansmanı ile M2 Mac mini güncellemesi arasında yaklaşık 26 ay geçti. İleriye dönük olarak, belki de şirketin aklında 18 aylık bir yükseltme döngüsü vardır, bu da 2025 baharında bir M4 Mac mini görebileceğimiz anlamına gelir.

Mac Stüdyosu

Apple, Mac Studio'yu Haziran 2023'te M2 serisi çiplerle güncelledi. Mac Studio modelleri ya M2 Max ya da M2 Ultra çip ile geliyor, bu nedenle mantık eşdeğer M3 varyantlarını beklememiz gerektiğini gösteriyor.

Ancak Tayvanlı araştırma şirketi TrendForce'un Ocak ayında yayınladığı bir rapora göre, yeni Mac Studio modeli 24 yılının ortalarında, beklediğimizden daha güçlü bir M3 Ultra çip ile piyasaya sürülecek.

Rapora göre, M3 Ultra çipi, tıpkı bu yılın sonlarında iPhone 16 serisinde piyasaya sürülmesi beklenen A18 çipi gibi TSMC'nin N3E düğümü ile üretilecek. Bu da Apple'ın ilk N3E çipi olacağı anlamına geliyor. N3E, TSMC'nin 3nm sürecinin geliştirilmiş bir versiyonudur ve biraz daha iyi performans ve daha yüksek üretim verimi sunuyor.

TrendForce raporundan birkaç gün sonra Gurman, Apple'ın M3 çipinin henüz duyurulmamış dördüncü varyantıyla sunulması muhtemel yeni bir Mac Studio üzerinde çalıştığına inandığını söyledi. Bu, önceki nesillerde olduğu gibi, "Max" versiyonunun bileşenlerini iki katına çıkaracak, yani 32 CPU çekirdeği ve 80 GPU çekirdeği içerecek. Gurman, bunun 2024'ün ikinci yarısında piyasaya sürülmesinin muhtemel olduğunu söylüyor.

Mac Pro

Apple, Mac Studio ile birlikte Mac Pro'yu da Haziran 2023'teki WWDC sırasında M2 serisi çiplerle güncelledi. Mac Pro yalnızca tek bir çip yapılandırmasıyla sunuluyor ve şu anda Mac Studio'da kullanılan M2 Ultra çip ile birlikte gönderiliyor.

O halde mantıksal olarak, bir sonraki Mac Pro'nun geçen yıl M2 Ultra çipi aldığı gibi Mac Studio'nun yanına aynı M3 Ultra çipi eklemek için bir güncelleme almasını beklemeliyiz. Önceki nesillerde olduğu gibi, bu da muhtemelen "Max" versiyonunun bileşenlerini iki katına çıkaracak, yani 32 CPU çekirdeği ve 80 GPU çekirdeğine sahip olacak.

Gerçekten de Gurman, Apple'ın Mac Pro'yu yılın ikinci yarısında bu yeni üst düzey çip ile yenileyeceğini düşünüyor. Özellikle de Apple'ın sadece bir yıl sonra makineyi tekrar terk edeceğine inanmıyor.

MacBook Pro

Apple Kasım 2023'te MacBook Pro serisini M3 ve M3 Pro çipleriyle güncelledi, yani şirketin bu konudaki işi çoktan bitti.

Apple şimdiye kadar M1'den M2'ye ve M2'den M3'e 18 aylık bir döngü benimsedi, bu nedenle Apple aynı tempoya sadık kalırsa M4 MacBook Pro modelleri için 2025 lansmanını varsaymak makul olacaktır. Bu arada, böyle bir yol haritası OLED ekranlı ve hatta muhtemelen dokunmatik ekranlı ilk MacBook Pro söylentileriyle örtüşüyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler