Devrimci ฤฐลรงi Sendikalarฤฑ Konfederasyonu Araลtฤฑrma Merkezi (DฤฐSK-AR) 2. รงeyreฤe iliลkin aรงฤฑklanan bรผyรผme oranlarฤฑna yรถnelik rapor yayฤฑmladฤฑ. DฤฐSK-AR raporda gelen bรผyรผme verilerinde, sermayenin aldฤฑฤฤฑ payฤฑn artarken, รงalฤฑลan kesimin aldฤฑฤฤฑ payฤฑn azaldฤฑฤฤฑna dikkat รงekti.
Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu’nun (TรฤฐK) bugรผn aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ verilerine gรถre Tรผrkiye ekonomisi ikinci รงeyrekte yรผzde 7,6 bรผyรผrken, Emeฤin GSYH iรงinde payฤฑ (iลgรผcรผ รถdemeleri) yรผzde 25,4โe dรผลtรผ. Sermayenin payฤฑ (net iลletme artฤฑฤฤฑ/karma gelir) ise yรผzde 54โe รงฤฑktฤฑ.
ฤฐลgรผcรผ รถdemeleri, 2022 yฤฑlฤฑnฤฑn ikinci รงeyreฤinde bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤine gรถre yรผzde 66,4, net iลletme artฤฑฤฤฑ/karma gelir ise yรผzde 134,7 arttฤฑ.
DฤฐSK-AR “Emeฤin Payฤฑ Son 20 Yฤฑlฤฑn Dibinde! Emeฤin Kaybettiฤini Sermaye Kazanฤฑyor!” baลlฤฑฤฤฑyla yayฤฑmladฤฑฤฤฑ raporda ลรถyle dedi:
“Sermaye gelirleri emeฤin iki katฤฑ arttฤฑ”
“Gayrisafi yurt iรงi hasฤฑla (gelir yรถntemiyle cari fiyatlarla) 2022 2. รงeyrekte bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre (enflasyondan arฤฑndฤฑrฤฑlmamฤฑล olarak) yรผzde 114,6 oranฤฑnda arttฤฑ. Aynฤฑ dรถnemde iลgรผcรผ รถdemeleri yรผzde 66,4 artarken, net iลletme artฤฑฤฤฑ yรผzde 134,7 oranฤฑnda arttฤฑ.
2020 yฤฑlฤฑnฤฑ 100 kabul ettiฤimizde GSYH cari fiyatlarla 100โden 329,5โe รงฤฑkarken, emeฤin geliri 100โden 227,1โe รงฤฑktฤฑ. Bรถylece iki yฤฑlda toplam emek gelirleri parasal olarak yรผzde 127,1 oranฤฑnda artmฤฑล oldu. Aynฤฑ dรถnemde sermaye gelirleri ise 100โden 414,8โe yรผkselerek yรผzde 314,8 oranฤฑnda arttฤฑ. Sermaye gelirleri parasal olarak emeฤin iki katฤฑ kadar artmฤฑล oldu.”
20 yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesi
DฤฐSK-AR, 2020 yฤฑlฤฑndan beri emek ve sermaye arasฤฑndaki farkฤฑn aรงฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
ฤฐลgรผcรผ รถdemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Deฤer iรงerisindeki payฤฑ geรงen yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤinde yรผzde 32,6 iken bu oran 2022 yฤฑlฤฑnda yรผzde 25,4 olarak gerรงekleลtiฤi vurgulanan raporda “Yรผzde 25,4โlรผk emek payฤฑ son 20 yฤฑlฤฑn en dรผลรผk dรผzeyi anlamฤฑna geliyor.” denildi.
“Gelir bรถlรผลรผmรผ pandemi รถncesine gรถre ciddi ลekilde bozuldu”
DฤฐSK-AR raporunun devamฤฑnda ลunlar kaydedildi:ย
“Gelir bรถlรผลรผmรผ pandemi รถncesine gรถre ciddi biรงimde bozuldu. 2019 2. รงeyrekte yรผzde 36,8 olan iลgรผcรผ รถdemeleri payฤฑ รผรง yฤฑl sonra 2022 2. รงeyrekte yรผzde 25,4โe gerilerken, pandemi รถncesinde yรผzde 45 olan net iลletme artฤฑฤฤฑ(sermaye payฤฑ) รผรง yฤฑlda yรผzde 54โe yรผkseldi.
Pandemi ve yรผksek enflasyon emeฤin payฤฑnฤฑ keskin biรงimde dรผลรผrรผrken bรถlรผลรผm iliลkilerinin daha da kรถtรผleลmesine yol aรงtฤฑ.”







