ฤฐลŸte ฤฐngiltere’nin yeni baลŸbakanฤฑ

ฤฐngiltere'de iki kadฤฑn adayฤฑn yarฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑ baลŸbakanlฤฑk koltuฤŸu iรงin Andrea Leadsom'ฤฑn รงekileceฤŸini aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, ฤฐรงiลŸleri Bakanฤฑ Theresa May'in รผlkenin yeni baลŸbakanฤฑ olacaฤŸฤฑ kesinleลŸti
ฤฐลŸte ฤฐngiltere'nin yeni baลŸbakanฤฑ Borsatek

ฤฐngiltere’de iki kadฤฑn adayฤฑn yarฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑ baลŸbakanlฤฑk koltuฤŸu iรงin Andrea Leadsom’ฤฑn รงekileceฤŸini aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, ฤฐรงiลŸleri Bakanฤฑ Theresa May’in รผlkenin yeni baลŸbakanฤฑ olacaฤŸฤฑ kesinleลŸti.

Borsatek haberlerini X'te takip et
X'te takip et

Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanฤฑ Leadsom, bugรผn baลŸkent Londra’da yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, liderlik yarฤฑลŸฤฑndan รงekildiฤŸini sรถyleyerek, May’in รผlkenin AB’den รงฤฑkฤฑลŸฤฑnฤฑ saฤŸlayacak ideal lider olduฤŸunu dile getirdi. Leadsom, May’e baลŸarฤฑlar diledi.

ฤฐngiliz basฤฑnฤฑ, Leadsom’ฤฑn รงekilmesiyle iktidardaki Muhafazakar Partiโ€™nin liderliฤŸi iรงin tek aday kalan Theresa May’in eylรผlden รถnce baลŸbakanlฤฑk koltuฤŸuna oturacaฤŸฤฑnฤฑ belirtiyor. YarฤฑลŸta tek adayฤฑn kalmasฤฑyla Muhafazakรขr Parti รผyeleri arasฤฑnda yapฤฑlmasฤฑ planlanan oylamanฤฑn gerรงekleลŸmesi de รถngรถrรผlmรผyor.

Leadsom’ฤฑn hafta sonu Sunday Times gazetesine verdiฤŸi demeรงte rakibi May’in anne olmamasฤฑnฤฑn kendisini baลŸbakanlฤฑk iรงin daha uygun kฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถylemesi tepkiye neden olmuลŸtu. Leadsom, May’den รถzรผr dilemiลŸ, May ise rakibinin รถzrรผnรผ kabul ettiฤŸini sรถylemiลŸti.

BirleลŸik Krallฤฑk’ta 23 Haziran’da yapฤฑlan referandumda halkฤฑn yรผzde 52’sinin Avrupa BirliฤŸi’nden รงฤฑkฤฑlmasฤฑ yรถnรผnde oy kullanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, 2010 yฤฑlฤฑndan bu yana baลŸbakanlฤฑk yapan ve รผlkesinin AB iรงinde kalmasฤฑ iรงin kampanya yรผrรผten Muhafazakรขr Parti lideri David Cameron gรถrevinden ayrฤฑlacaฤŸฤฑnฤฑ aรงฤฑklamฤฑลŸtฤฑ. Bunun ardฤฑndan Muhafazakรขr Parti liderliฤŸi ve baลŸbakanlฤฑk iรงin yarฤฑลŸ baลŸlamฤฑลŸtฤฑ.

GeรงmiลŸte kadฤฑn ve eลŸitliklerden sorumlu devlet bakanlฤฑฤŸฤฑ gรถrevini de รผstlenen May, referandumdan รถnce AB’de kalฤฑnmasฤฑ iรงin kampanya yรผrรผtรผyordu. Leadsom ise AB’den ayrฤฑlma yanlฤฑsฤฑydฤฑ.

โ€œABโ€™YE ARKA KAPIDAN TEKRAR รœYE OLMAYA ร‡ALIลžMAYACAฤžIZโ€

Bu arada, Theresa May, bugรผn ฤฐngiltere’nin Birmingham ลŸehrinde dรผzenlediฤŸi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, BirleลŸik Krallฤฑk’ฤฑn gรผรงlรผ bir lidere ihtiyacฤฑ olduฤŸunu belirterek “รœlkeyi ekonomik ve siyasi belirsizlikten รงฤฑkaracak ve AB’den ayrฤฑlฤฑrken en iyi anlaลŸmayฤฑ saฤŸlayacak gรผรงlรผ bir lidere ihtiyaรง var” dedi.

Referandum sonucunun ardฤฑndan รผlkeyi ve partiyi birleลŸtirmenin รถnemini vurgulayan May, “Referandum, AB’den ayrฤฑlฤฑk kararฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra, ciddi deฤŸiลŸiklik kararฤฑ anlamฤฑna da geliyor. Brexit, Brexit demektir. AB’de kalma yรถnรผnde ya da ikinci bir referandum iรงin herhangi bir giriลŸim olmayacaktฤฑr. BirliฤŸe arka kapฤฑsฤฑndan tekrar รผye olma giriลŸimimiz olmayacak. รœlke, AB’den ayrฤฑlma kararฤฑ vermiลŸtir. Bunun olmasฤฑnฤฑ saฤŸlayacaฤŸฤฑm” diye konuลŸtu.

THATCHER’A BENZETฤฐLฤฐYOR

ฤฐktidardaki Muhafazakรขr Parti’nin liderini, dolayฤฑsฤฑyla รผlkenin yeni baลŸbakanฤฑnฤฑ belirlemek iรงin son yapฤฑlan oylamada, ฤฐรงiลŸleri Bakanฤฑ Theresa May, 329 milletvekilinden 199’unun desteฤŸini almฤฑลŸtฤฑ.

Referandumdan รถnceki kampanya sรผrecinde รผlkesinin AB’de kalmasฤฑna destek veren 59 yaลŸฤฑndaki ฤฐรงiลŸleri Bakanฤฑ May, baลŸbakanlฤฑk iรงin favori aday olarak gรถrรผlรผyordu. Muhafazakรขr Parti’nin tecrรผbeli siyasetรงileri arasฤฑnda yer alan May, Margaret Thatcher’ฤฑn รผlkenin tek kadฤฑn baลŸbakanฤฑ unvanฤฑnฤฑ da elinden alacak.

Disiplini ve sert mizacฤฑ dolayฤฑsฤฑyla Thatcher’a benzetilen May’le ilgili ฤฐngiliz basฤฑnฤฑ “yeni Demir Leydi” deฤŸerlendirmesinde bulunuyor. Bir papazฤฑn kฤฑzฤฑ olan May, Oxford รœniversitesi mezunu. 2010’dan bu yana ฤฐรงiลŸleri BakanlฤฑฤŸฤฑ yapan ve en uzun sรผre bu gรถrevde bulunan siyasetรงiler arasฤฑnda yer alan May, 1997’de milletvekili seรงildi.

1977-1983 yฤฑllarฤฑnda ฤฐngiltere Merkez Bankasฤฑnda รงalฤฑลŸan May, siyasete 1986’da Merton Belediyesinde, belediye meclis รผyeliฤŸiyle baลŸladฤฑ. 1992’de yapฤฑlan genel seรงim ile 1994’te yapฤฑlan ara seรงimde milletvekili seรงilemeyen May, 1997’deki genel seรงimle Muhafazakรขr Parti’nin Maidenhead milletvekili olarak ฤฐngiliz Parlamentosuna girdi.

6 YILDIR ฤฐร‡ฤฐลžLERฤฐ BAKANI

1999’da ana muhalefette bulunan Muhafazakรขr Parti’nin gรถlge kabinesinde EฤŸitim BakanlฤฑฤŸฤฑ yapan May, 2002’de ise Muhafazakar Parti’nin ilk kadฤฑn baลŸkanฤฑ seรงildi. Son 6 yฤฑldฤฑr yรผrรผttรผฤŸรผ ฤฐรงiลŸleri BakanlฤฑฤŸฤฑ gรถrevi sรผresince, รถzellikle gรถรง konusuyla ilgili katฤฑ kararlar alan May, hรผkรผmetin yฤฑllฤฑk gรถรงรผn 100 binin altฤฑna indirilmesi hedefine ulaลŸamamakla da eleลŸtirilmiลŸti.

May, referandum รถncesinde รผlkesinin AB’de kalmasฤฑndan yana tavฤฑr alsa da kampanya sรผrecinde bu yรถndeki gรถrรผลŸรผnรผ รงok fazla dillendirmeyerek arka planda durdu.

May, referandumun ardฤฑndan yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, AB’den รงฤฑkฤฑลŸ mรผzakerelerini baลŸlatacak Lizbon AntlaลŸmasฤฑ’nฤฑn 50โ€™nci maddesinin bu yฤฑl sonundan รถnce yรผrรผrlรผฤŸe sokulmamasฤฑ gerektiฤŸini de kaydetmiลŸti.

BIST Endeksleri

EndeksSonDฤŸลŸ. (%)
BIST 3013408.43 -0.08%
BIST 5010055.01 -0.23%
BIST 10010719.1 -0.38%
BIST 50012145.44 -0.96%
BIST TUM-10034637.16 -3.64%

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 49.96749.9770.06%
EURO 56.002856.01450.44%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 60.772360.80670.39%
ร‡ฤฐN YUANI 7.5217.52330.19%
AVUSTRALYA DOLARI 35.08735.1037-0.08%
KANADA DOLARI 35.752135.76670.06%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS3893.900.47%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6272.660.8%
GRAM ALTIN SERBEST P.6245.030%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)80.892.5%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)124700.00-0.64%
HAS ALTIN GRAM (TL)6241.550.8%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 78084.59 0.3129%
Ethereum 2287.49 0.9214%
Tether USDt 1.00 -0.0222%
BNB 707.75 0.2739%
Solana 94.27 -1.2458%
USDC 1.00 -0.0211%
XRP 1.25 -0.2112%
Dogecoin 0.08 -0.7211%
Toncoin 1.20 -1.2875%
Cardano 0.19 -1.4109%
Shiba Inu 0.00 -0.982%
Avalanche 8.57 -3.2675%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam