Hรผkรผmet, kฤฑdem tazminatฤฑ sorununun รงรถzรผmรผnรผ รถncelikleri arasฤฑna aldฤฑ. รalฤฑลan herkesin kฤฑdem tazminatฤฑ almasฤฑ hedefleniyor. Hรผkรผmet programฤฑndaki รถncelikler arasฤฑnda Kฤฑdem Tazminatฤฑ Fonu’nun kurulmasฤฑ da yer alฤฑyor. Kฤฑdem tazminatฤฑ sorununun รงรถzรผmรผ iรงin รงalฤฑลma yapฤฑlacaฤฤฑ, AK Parti’nin seรงim beyannamesinde de yer aldฤฑ. Beyannamede, “Kฤฑdem tazminatฤฑ sistemi iรงin sosyal taraflarla istiลare iรงinde gerekli dรผzenlemeleri yapacaฤฤฑz” denildi.
ฤฐลรงi ve iลveren kesimleriyle mutabakat saฤlanmasฤฑ halinde, bireysel hesaba dayanan bir kฤฑdem tazminatฤฑ sistemi getirilecek. Sistemin ลรถyle olmasฤฑ bekleniyor:
UZLAลMA ARANACAK
* Her รงalฤฑลan iรงin bir bireysel hesap aรงฤฑlacak. Bu hesaba her ay iลveren tarafฤฑndan kฤฑdem tazminatฤฑ รถdeneฤi yatฤฑrฤฑlacak.
* Bu paranฤฑn hangi fonlarda deฤerlendirileceฤine รงalฤฑลan kendisi karar verecek. Ama รงalฤฑลan bir tercihte bulunmazsa, hesabฤฑnda biriken paranฤฑn asgari yรผzde 40’ฤฑ kamu borรงlanma araรงlarฤฑ veya kira sertifikalarฤฑnฤฑ iรงeren bir fonda deฤerlendirilecek.
* รalฤฑลan istediฤi zaman iลveren tarafฤฑndan kendi hesabฤฑna aktarฤฑlan kaynaฤฤฑ ve nemalanma durumunu gรถrebilecek.
* ฤฐลten ayrฤฑlma veya iล deฤiลtirme durumunda aynฤฑ hesap รผzerinden รงalฤฑลanฤฑn kฤฑdem tazminatฤฑ hakkฤฑ devam edecek.
* 1 gรผn bile รงalฤฑลanฤฑn kฤฑdem tazminatฤฑ hakkฤฑ olacak. Sadece iลten รงฤฑkartฤฑlanlar deฤil, istifa edenler de kฤฑdem tazminatฤฑ alabilecek.
* Patron iflas etse de รงalฤฑลan kฤฑdem tazminatฤฑnฤฑ alacak.
* Biriken parayฤฑ iลรงi belli bir sรผre boyunca รงekemeyecek. Bazฤฑ hallerde erken รงekme imkanฤฑ tanฤฑnacak.
HAK KAYBI OLMAYACAK
Kฤฑdem Tazminatฤฑ Fonu’nun kurulmasฤฑ nedeniyle mevcut รงalฤฑลanlarฤฑn hak kaybฤฑ olmayacak. Bu kiลiler isterlerse mevcut sistemde kalacak. รalฤฑลan ile iลverenin uzlaลmasฤฑ durumunda ise yeni sisteme geรงiล mรผmkรผn olabilecek.







