İtalyanlar FIFA için çıldırmış durumda

İtalyanlar FIFA için çıldırmış durumda

2014 FIFA Dünya Kupası'na katılacak en değerli kadro 675 milyon Euro ile İspanya. İtalyan taraftarların kupayı almak için harcamayı göze aldıkları para ülkede Ar-Ge’ye ayrılan paradan daha fazla

A+A-

ING Bank, 2014 FIFA Dünya Kupası'nı mercek altına aldı. Araştırmaya göre en değerli kadro 675 milyon Euro ile İspanya. İtalyan taraftarların kupayı almak için harcamayı göze aldıkları para ülkede Ar-Ge’ye ayrılan paradan daha fazla

ING Bank'ın 15 ülkede 8 bin kişiyi kapsayan araştırması takım kadrolarında yer alan futbolcuların piyasa değerleri üzerinden yapılan bir hesaplamayla 2014 FIFA Dünya Kupası'nın ekonomik sıralamasını belirledi. Kupanın son sahibi İspanya, 675 milyon Euro değerindeki kadrosuyla listenin ilk sırasında yer aldı. İkinci sırayı 609 milyon Euro'luk Almanya alırken, turnuvaya ev sahipliği yapan Brezilya 507 milyon Euro değerindeki kadrosuyla üçüncü en değerli takım oldu. Ekonomi şampiyonları listesinde yer alan diğer takımlar ve değerleri ise şu şekilde sıralanıyor:

Fransa (453 milyon)
Arjantin (410 milyon),
Belçika (378 milyon),
İngiltere (362 milyon),
İtalya (350 milyon),
Portekiz (322 milyon), Uruguay
(236 milyon),
Hollanda (225 milyon),
Kolombiya (225 milyon),
Hırvatistan (210 milyon),
Rusya (200 milyon),
İsviçre (193 milyon),
Şili (152 milyon),
Fildişi Sahili (132 Milyon),
Kamerun (127 milyon),
Bosna (121 milyon),
Japonya (106 milyon),
Gana (104 milyon),
Meksika (104 milyon),
Yunanistan (87 milyon),
Nijerya (81 milyon),
ABD (63 milyon),
Cezayir (62 milyon),
Ekvator (57 milyon),
Güney Kore (56 milyon),
Kosta Rika (32 milyon),
Avustralya (24 milyon),
Honduras (23 milyon),
İran (23 milyon).


Takımlarına mali destekte Arjantin ve Rusya taraftarı zirvede

Araştırma taraftarların milli takımları için yaptıkları harcamaları da değerlendirdi. Taraftarlara 'Milli takım ürünleri için kaç Euro harcarsınız' sorusu soruldu. Bu soruya verilen yanıtlara göre, Arjantin ve Rusya, taraftarların kişi başına yaptıkları takım ürünü harcaması 48 Euro ile tüm ülkelerin üstünde yer alıyor. Ev sahibi Brezilya'da ise taraftar başına milli takım ürünlerine yapılan harcama 40 Euro düzeyinde. Listede yer alan diğer ülkeler ve milli takım ürünlerine yapılan harcama oranı ise şöyle:

Şili (38 Euro),
İtalya (32 Euro),
İspanya (31 Euro),
Güney Kore (29 Euro),
Almanya (17 Euro),
Avustralya (17 Euro),
Fransa (16 Euro),
İngiltere (16 Euro),
Portekiz (15 Euro),
Belçika (12 Euro),
ABD (12 Euro),
Hollanda (5 Euro)


Kupayı en fazla Şili taraftarı istiyor

Araştırmada öne çıkan bir diğer önemli bulgu ise taraftarların takımlarının kupayı kazandığını görmek için kişi başına feda edebilecekleri şeyler oldu. 'Milli takımınızın kupayı kazanacağını bilseniz bunun için ne kadar parayı gözden çıkarırdınız' sorusuna verilen yanıtlara göre 526 Euro ile Şili taraftarları kupayı ülkelerinde görmeyi en fazla isteyen taraftarlar oldu. Onları 464 Euro ile İtalya ve 429 Euro ile Arjantin taraftarları izledi. Son şampiyon İspanya'nın taraftarları kupayı yeniden almak için yalnızca 84 Euro feda ederken, Hollanda 39 Euro, ABD taraftarları ise 37 Euro veriyor.

İtalya, Dünya Kupası için Ar-Ge bütçesinden fazlasını gözden çıkarıyor

Taraftarların kupa için feda ettikleri ortalama meblağın Gayrı Safi Milli Hasıla içindeki oranı da belirlendi. Buna göre Arjantin'de gayrı safi milli hasılanın yüzde 3,5'i, Şili'de yüzde 3,3'ü, İtalya'da ise yüzde 1,5'i gözden çıkarılıyor. Bu oran Dünya Bankası verilerine göre İtalya'nın Ar-Ge çalışmalarına ayırdığı bütçeden yüzde 0,25 daha yüksek. Rusya'da ise taraftarlar kupa için gayrı safi milli hasılanın yüzde 1,1'ini feda etmeye hazır. Bu listenin en alt sıralarını ise yüzde 0.1'lik oranla Hollanda ve ABD paylaşıyor.

Araştırmada taraftarlara sorulan bir diğer soru 'Ülkenizin Dünya Kupası'nı kazanması için yıllık gelirinizin yüzde 1'ini feda eder misiniz' oldu. Bu soruya en fazla evet yanıtı verenler, yüzde 42 ile Rusya taraftarların oldu. Şilililerin yüzde 39'u, Arjantinlilerin yüzde 31'i, Brezilyalılarınsa yüzde 25'i yıllık gelirlerinin yüzde 1'ini kupa için feda ediyor. Sıralamadaki diğer ülkeler ve oranları şu şekilde: Güney Kore (%23), İtalya (%21), İngiltere (%16), İspanya (%15), Portekiz (%15), Avustralya (%12), Almanya (%9), Belçika (%9), Fransa (%6), ABD (%5), Hollanda (%3).

Taraftar kupa için mobil telefonu bırakmaya razı

'Takımınızın Dünya Kupası'nı kazanması karşılığında bir ay süreyle mobil telefonunuzdan vazgeçer misiniz' sorusuna verilen yanıtlar da kupanın ne kadar çok istendiğini gözler önüne seriyor. Rusya'da taraftarların yüzde 46'sı, Arjantin'de yüzde 35'i ve İtalya'da ise yüzde 30'u kupa için bir ay telefonsuz yaşamayı göze alıyor. Mobil telefondan vaz geçmeyi göze alanların oranının en düşük olduğu ülkeler ise
Fransa (%13),
ABD (%11) ve
Hollanda (%8).

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.