Japon ekonomsinde sert düşüş

Japon ekonomsinde sert düşüş

Nisan ayında satış vergisinin yüzde 5'den 8'e çıkarılmasının ardından hanehalkları ve işletmelerin harcamalarının kısmalarının etkisi ile GSYN, Nisan-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 geriledi

A+A-

Japon ekonomisi 2. çeyrekte keskin bir daralma gösterdi. Nisan ayında satış vergisinin yüzde 5'den 8'e çıkarılmasının ardından hanehalkları ve işletmelerin harcamalarının kısmalarının etkisi ile GSYN, Nisan-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 geriledi.

Ekonomistler ise yüzde 7,1 daralma bekliyorlardı. Japon ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,1 büyümüştü. Nisan-Haziran döneminde GSYH bir önceki çeyreğe göre ise reel olarak yüzde 1,7 geriledi. Beklentiler yüzde 1,9 olacağıyönündeydi. Nisan-Haziran döneminde satış vergisi artırımının etkisi ile özel sektör tüketimi yüzde 5,0 geriledi.

İte yandan Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, Japonya'da GSYH'nın yılın ikinci çeyreğinde keskin bir daralma gösterdiğine işaret eden verilerin ardından yaptığı açıklamada, Japon ekonomisinin ılımlı şekilde toparlanmaya devam edeceği yönündeki hükümet görüşünde değişiklik olmadığını söyledi.

Amari, "Nisan ayında yapılan satış vergisi artırımı sonrasında bazı zayıflıklar bir süre daha devam edebilir. Ancak ekonomi istikrarlı şekilde gelişmeye devam ediyor. İstihdam istikrarlı şekilde iyileşiyor ve aylık perakende satış verileri Nisan ayından sonra iyileşme gösterdi. Satış vergisinin olumsuz etkileri istikrarlı şekilde ortadan kalkacak" diye konuştu.

Amari açıklamasında, Japon hükümetinin gerek duyulması halinde ekonomiyi desteklemek için esnek tedbirler alacağını belirtirken, 2015 yılınd yapılacak satış vergisi konusunda nihai kararın Başbakan Abe tarafından Temmuz-Eylül dönemi ekonomik göstergelerinden sonra değerlendirileceğini de vurguladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.