Japonya uzaydan Dünya'ya güneş enerjisi ışınlayacak

Japonya uzaydan Dünya'ya güneş enerjisi ışınlayacak

Japonya 2015 yılında uzay tabanlı güneş enerjisi alanında bir atılım gerçekleştirdi. Amaç ise güneş panellerini uzayda kullanarak enerjiyi uzaydan Dünya'ya ışınlamak ve alternatif bir enerji kaynağı yaratmak.

A+A-

Japonya ve ülkenin uzay idaresi JAXA, onlarca yıldır uzaydan güneş enerjisi ışınlamayı mümkün kılmak için uğraşıyor. JAXA bilim insanları 2015 yılında 1.8 kilowatt gücü, yani bir elektrikli su ısıtıcısına yetecek enerjiyi 50 metreden daha uzun bir mesafeden kablosuz bir alıcıya başarıyla ışınladığında ülke bir atılım gerçekleştirmişti. Şimdi Japonya bu teknolojiyi gerçeğe bir adım daha yaklaştırmaya hazırlanıyor.

Nikkei, bir Japon kamu-özel sektör ortaklığının 2025 gibi erken bir tarihte uzaydan güneş enerjisi ışınlama girişiminde bulunacağını bildirdi. Kyoto Üniversitesi profesörlerinden Naoki Shinohara tarafından yürütülen ve 2009 yılından bu yana uzay tabanlı güneş enerjisi üzerinde çalışan proje, yörüngeye bir dizi küçük uydu yerleştirmeyi deneyecek. Bu uydular daha sonra topladıkları güneş enerjisini yüzlerce mil ötedeki yer tabanlı alıcı istasyonlara ışınlamaya çalışacak.

Dünya'ya enerji göndermek için yörüngedeki güneş panelleri ve mikrodalgaların kullanılması ilk kez 1968 yılında önerildi. O zamandan bu yana aralarında Çin ve ABD'nin de bulunduğu birkaç ülke bu fikrin peşinden koşmak için zaman ve para harcadı. Bu teknoloji cazip çünkü yörüngedeki güneş panelleri potansiyel olarak sınırsız yenilenebilir enerji kaynağını temsil ediyor. Uzayda, güneş panelleri günün hangi saatinde olursa olsun enerji toplayabilir ve ürettikleri gücü ışınlamak için mikrodalgalar kullandıklarından bulutlar da bir sorun teşkil etmez. Bununla birlikte, Japonya bir dizi yörüngesel güneş dizisini başarıyla konuşlandırsa bile, teknoloji yine de gerçek olmaktan çok bilim kurguya yakın olacaktır. Zira 1 gigawatt ya da yaklaşık bir nükleer reaktör kadar güç üretebilecek bir dizi üretmek mevcut teknolojilerle yaklaşık 7 milyar dolara mal olacaktır.

İlgili Haberler