Japonya’nฤฑn Nikkei endeksi Salฤฑ gรผnรผ sabah iลlemlerinde aลaฤฤฑ yรถnlรผ bir seyir izledi. Yerel teknoloji hisseleri Wall Street’teki dรผลรผลleri takip ederek endeksi aลaฤฤฑ รงekerken, yen’deki yรผkseliลin duraklamasฤฑ ihracatla ilgili hisse senetlerinin alฤฑmฤฑnฤฑ destekledi.
Nikkei รถฤle tatilinde %0,1 dรผลรผลle 38.055,62’ye gerilerken, daha geniล kapsamlฤฑ Topix %0,3 artฤฑลla 2.669,84’e รงฤฑktฤฑ.
S&P 500 Pazartesi gรผnรผ dรผลรผk seviyede kapandฤฑ, yapay zeka aฤฤฑrlฤฑklฤฑ Nvidia bu haftaki รผรง aylฤฑk bilanรงo aรงฤฑklamasฤฑ รถncesinde dรผลรผล yaลadฤฑ. Teknoloji aฤฤฑrlฤฑklฤฑ Nasdaq da dรผลรผล yaลadฤฑ.
Japon teknoloji hisseleri ABD’li rakiplerini takip etti, รงiple ilgili รถnde gelen ลirket hisseleri, Tokyo Electron ve Nvidia’yฤฑ mรผลterileri arasฤฑnda sayan Advantest Nikkei’yi aลaฤฤฑ รงekti. Hisseler sฤฑrasฤฑyla %2,5 ve %2,1 dรผลtรผ.
Sumitomo Mitsui DS Asset Management’ta baล piyasa stratejisti olan Masahiro Ichikawa, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn รarลamba gรผnรผ รงip sektรถrรผnรผn yฤฑldฤฑzฤฑ Nvidia’nฤฑn kazanรง raporu รถncesinde bekle ve gรถr yaklaลฤฑmฤฑ sergilediฤini sรถyledi.
Nvidia, yapay zekaya yรถnelik piyasa coลkusunun merkezinde yer alฤฑyor ve firmanฤฑn mรผkemmel sonuรงlar elde etmesi iรงin baskฤฑ var.
“รฤฑtanฤฑn yรผkseldiฤi bir durumdayฤฑz” diyen Ichikawa, Nvidia’nฤฑn kazanรงlarฤฑ beklendiฤi gibi gelirse teknoloji hisselerinde kฤฑsa sรผreli satฤฑลlar olabileceฤini de sรถzlerine ekledi.
Teknoloji hisseleri en bรผyรผk yรผzdelik kayฤฑplarฤฑ gรถrdรผ; Lasertec Corp %4,7 dรผลtรผ, ardฤฑndan Disco Corp %3,1 ve Hitachi %2,8 dรผลtรผ.
Ancak, yen’in dolara karลฤฑ yรผkseliลi Salฤฑ gรผnรผ durakladฤฑ ve yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ, yen’in รผรง haftalฤฑk 143,45 zirvesine ulaลmasฤฑyla รถnceki seansta darbe alan ihracatla ilgili hisse senetlerini geri almaya yรถneltti.
Sony Group %1,7, Honda Motor %1,4 ve Toyota Motor %1 yรผkseldi.
Yen’in duraklamasฤฑ, daha geniล Topix endeksinin pozitif bรถlgeye yรผkselmesine yardฤฑmcฤฑ olurken, Nikkei’deki kayฤฑplarฤฑ sฤฑnฤฑrladฤฑ.
Tokyo Borsasฤฑ’nฤฑn 33 sanayi sektรถrรผ arasฤฑnda, madencilik %2, petrol ve kรถmรผr ise olasฤฑ arz kesintileri endiลeleriyle petrol fiyatlarฤฑnฤฑn gece boyunca artmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan yaklaลฤฑk %1 yรผkseldi.







