Kabine'de Soma çatlağı

Kabine'de Soma çatlağı

Soma'daki maden faciası hükümet içinde çatlağa neden oldu. Kendisi aleyhine kampanya başlatıldığını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji Bakanı Yıldız arasında gerginlik yaşandığı ileri sürülüyor

A+A-

Soma'daki maden faciası sonrası, hem içeride hem de dışarıda uyguladığı kriz yönetimi nedeniyle eleştirilen hükümet şimde de kabine çatlağı ile karşı karşıya. Cumhuriyet gazetesinden Utku Çakırözer'e yaptığı açıklamalarda kendisi hakkında kampanya başlatıldığını ileri süren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız arasında soğuk rüzgarlar esiyor.

Rahatsızlığı nedeniyle Soma'daki kaza sırasında bölgeye gidemeyen Çelik, Çakırözer'e aleyhindeki kampanyanın nedeni hakkında "Sağlık nedenlerinden Soma’ya gidememiş olmamdan kaynaklı olabilir. Keşke orada ifade edilseydi. Sanki hiç işimiz yokken gitmemişiz gibi bir algı doğmuş olabilir. Ben sonradan açıkladım: Radyasyon aldığım için gitmedim” şeklinde konuşmuştu. 

Çelik, Çakırözer'in “Hükümete yakın isimler de artık istifa beklentisini dile getiriyorlar” değerlendirmesi üzerine şu değerlendirmeyi yapmıştı:
“Evet belli şeyler var, benim de dikkatimi çeken. Bir kampanya yürütülüyor. ‘Biri kötü, biri iyi’ diye. Siyasi sorumluluk varsa bu oturulup konuşulabilir. Kimin ne kadar sorumlu olduğu konuşulabilir. Maden ocakları benimle ilgili değil. Madenler konusunda bizim bakanlığımızın görevi teftiş ile sınırlı. Ocaklar, ruhsatlar ve işleyiş ise tamamen Enerji Bakanlığı’na bağlı.”

Hükümete yakın kaynaklar bu açıklamalardan dolayı iki bakan arasında soğukluk olduğunu ve Meclis'te yan yana geldiklerinde selamlaşmadıklarını dile getiriyor. 

CHP iki bakan için gensoru verdi

Öte yandan CHP, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında Meclis'e gensoru verdi. 

Manisa'nın Soma ilçesinde geçtiğimiz Salı günü meydana gelen ve 301 çalışanın hayatını kaybettiği facianın sebebine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında sekiz kişi tutuklanırken, ana muhalefet partisi CHP, kazada ihmalleri olduğu gerekçesiyle Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma Bakanı Faruk Çelik hakkında gensoru önergesi verdi.

CHP'nin önergesinde, uygulamalarıyla en temel insan hakkı olan yaşam hakkının ihlal edildiği bir çalışma ortamı oluşmasına zemin hazırladıkları, ruhsatı Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ)ait olan ve Soma Kömür İşletmeleri tarafından işletilen Eynez Yeraltı Kömür Ocağı'nda mevzuatla bakanlıklarına verilen kontrol ve denetim görevlerini yerine getirmeyerek madencilerin ölümlerine yol açtıkları iddiasıyla Yıldız ve Çelik hakkında gensoru açılması istendi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.