Uluslararasฤฑ Enerji Ajansฤฑnฤฑn (UEA) Elektrik Piyasasฤฑ Raporu’na gรถre, geรงen yฤฑl Kovid-19 salgฤฑnฤฑ kapsamฤฑnda uygulanan tedbirler sonucunda yรผzde 1 gerileyen kรผresel elektrik talebinde ekonomik toparlanmayla bu yฤฑl yรผzde 5, gelecek yฤฑl ise yรผzde 4 bรผyรผme bekleniyor.
UEA raporunda, kรผresel elektrik talebindeki bรผyรผmenin aฤฤฑrlฤฑklฤฑ olarak Asya Pasifik bรถlgesinden kaynaklandฤฑฤฤฑnฤฑ ve รผlke bazฤฑnda รin ve Hindistan’ฤฑn รถne รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Elektrik talebindeki artฤฑลa karลฤฑlฤฑk, yenilenebilir enerji kaynaklarฤฑndan รผretilen elektriฤin bu yฤฑl ve 2022’de gรผรงlรผ bรผyรผme gรถstermesi bekleniyor. Bu kapsamda, yenilenebilir kaynaklardan รผretilen elektriฤin bu yฤฑl yรผzde 8, gelecek yฤฑl ise yรผzde 6’nฤฑn รผzerinde artacaฤฤฑ รถngรถrรผlรผyor.
Bu gรผรงlรผ bรผyรผmeye raฤmen yenilenebilir kaynaklarฤฑn kรผresel elektrik talebindeki artฤฑลฤฑn yaklaลฤฑk yarฤฑsฤฑnฤฑ karลฤฑlayabileceฤi tahmin ediliyor.
Elektrik talebindeki bรผyรผmenin bu yฤฑl yรผzde 45, 2022’de ise yรผzde 40’ฤฑnฤฑn fosil yakฤฑtlardan, kalan kฤฑsmฤฑn ise nรผkleerden karลฤฑlanacaฤฤฑ hesaplanฤฑyor.
Son 2 yฤฑldฤฑr gerileyen elektrik sektรถrรผ kaynaklฤฑ kรผresel karbon emisyonlarฤฑnฤฑn sรถz konusu bรผyรผme sonucunda bu yฤฑl yรผzde 3,5 ve 2022’de yรผzde 2,5 artarak rekor seviyeye ulaลma riski bulunuyor.
“Temiz enerji yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ รงok ciddi ลekilde artฤฑrmamฤฑz gerekiyor”
ฤฐklim kriziyle mรผcadele kapsamฤฑnda 2020-2025 dรถneminde elektrik sektรถrรผ kaynaklฤฑ emisyonlarฤฑn yรผzde 75 azalmasฤฑ iรงin kรถmรผr kaynaklฤฑ elektrik รผretiminin her yฤฑl yรผzde 6 dรผลmesi gerekiyor. Ancak bu yฤฑl kรถmรผrden elektrik รผretiminin yรผzde 5, 2022’de ise yรผzde 3 artarak tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyesine รงฤฑkabileceฤi tahmin ediliyor.
EUA Enerji Piyasalarฤฑ ve Gรผvenliฤi Direktรถrรผ Keisuke Sadamori, rapora iliลkin deฤerlendirmesinde, yenilenebilir kaynaklardan elektrik รผretiminin dรผnyanฤฑn birรงok bรถlgesinde etkileyici bรผyรผme gรถsterdiฤini belirterek, “Fakat bu bรผyรผme dรผnyayฤฑ 2050’de sฤฑfฤฑr emisyon hedefine ulaลtฤฑracak yol haritasฤฑnda gereken bรถlgelerde deฤil. Salgฤฑn sonrasฤฑ kรผresel ekonomi toparlanฤฑrken, fosil yakฤฑtlardan elektrik รผretiminde artฤฑล gรถrdรผk. Sรผrdรผrรผlebilir bir bรผyรผme iรงin temiz enerji teknolojilerinde yatฤฑrฤฑmlarฤฑ รงok ciddi ลekilde artฤฑrmamฤฑz gerekiyor.” ifadelerini kullandฤฑ.







