Baลbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Cevdet Yฤฑlmaz, kredi kartฤฑ taksit sฤฑnฤฑrlandฤฑrmasฤฑnฤฑn gevลetilmesiyle ilgili Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) iรง รงalฤฑลma yaptฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, “Ancak bizim bir Finansal ฤฐstikrar Komitemiz var, bu konular komiteye gelir ve burada artฤฑ ve eksileri ile deฤerlendirilir. ลu anda bu konuda verilmiล bir kararฤฑmฤฑz yok” dedi.
Cevdet Yฤฑlmaz, son aรงฤฑklanan verilere gรถre yฤฑlฤฑn 8 ayฤฑndaki ihracatta yaลanan yรผzde 9 daralma konusundaki yorumlarฤฑ ve ihracatฤฑn tekrar ivme kazanmasฤฑ iรงin yeni รถnlemler olup olmayacaฤฤฑna iliลkin soru รผzerine, son dรถnemde dรผnyada ticaret hacminin daraldฤฑฤฤฑna iลaret etti.
Konunun G20’nin gรผndem maddelerinden biri olduฤunu kaydeden Yฤฑlmaz, bu durumdan Tรผrkiye’nin de etkilendiฤini sรถyledi. Yฤฑlmaz, bu noktada paritenin bรผyรผk รถnem taลฤฑdฤฑฤฤฑna dikkati รงekerek, “Parite bizim ticaretimizi etkileyen unsurlardan biri. ฤฐhracatฤฑmฤฑz aฤฤฑrlฤฑklฤฑ olarak avro, ithalatฤฑmฤฑz ise dolar. Dolar-avro paritesindeki deฤiลimin, dolar bazฤฑnda ihracatฤฑmฤฑzฤฑ aลaฤฤฑ รงektiฤini de gรถrรผyoruz. Dolayฤฑsฤฑyla dรผnya ticaretindeki daralma ve paritedeki deฤiลiklikleri ihracattaki azalmayฤฑ aรงฤฑklayan en temel iki faktรถr olarak deฤerlendirebiliriz” ifadelerini kullandฤฑ.
Sรถz konusu dรถnemde kilogram olarak ihracatฤฑn arttฤฑฤฤฑnฤฑ vurgulayan Yฤฑlmaz, “Kilogram rakamlarฤฑnda yรผzde 1 civarlarฤฑnda artฤฑล gรถrรผnรผyor ama dolar bazฤฑnda bir dรผลรผล sรถz konusu. Burada ithalatta da bir gerileme var, dolayฤฑsฤฑyla ticaret dengemizde bu anlamda รงok da fazla bir deฤiลiklik yaลanmฤฑyor” diye konuลtu.
Baลbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Yฤฑlmaz, Tรผrkiye’nin รผretim ve ihracat odaklฤฑ bir anlayฤฑลla hareket etmesi gerektiฤine iลaret ederek, bu anlamda sanayi sektรถrรผnรผn bรผyรผk bir deฤer taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ anlattฤฑ. Buradaki รผretim artฤฑลฤฑnฤฑn รถnemine deฤinen Yฤฑlmaz, “ฤฐhracatฤฑmฤฑzฤฑn yรผzde 95’i sanayi รผrรผnlerinden oluลuyor. Bu anlamda iรงerideki teลvik politikalarฤฑmฤฑz, sanayiye dรถnรผk kredilendirme ve borรงlanma maliye รงalฤฑลmalarฤฑ, รถz kaynak kullanฤฑmฤฑna dรถnรผk aldฤฑฤฤฑmฤฑz tedbirler, sanayide รงalฤฑลanlara istihdama dรถnรผk teลvikler… Bรผtรผn bunlar ihracatฤฑ da destekliyor” deฤerlendirmesinde bulundu.
Yeni Orta Vadeli Programda (OVP) en รถnemli unsurlarฤฑn ihracat ve turizm olacaฤฤฑnฤฑ belirten Yฤฑlmaz, dฤฑล mรผteahhitlik hizmetlerinin de buna ilave edilebileceฤini dile getirdi. Yฤฑlmaz, bu alanlarda gelecek sรผreรงte daha aktif politika izleyeceklerini kaydetti.
Taksit sฤฑnฤฑrlamasฤฑ
Cevdet Yฤฑlmaz, Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartฤฑna taksit ve kredilere vade sฤฑnฤฑrlamasฤฑnฤฑn gevลetilmesi yรถnรผndeki รงalฤฑลmasฤฑ hakkฤฑnda soruyu yanฤฑtlarken, bu konuda tรผketim ile yatฤฑrฤฑm arasฤฑnda denge hedeflediklerini sรถyledi. Makro politikalarฤฑ bu รงerรงevede ลekillendirdiklerini anlatan Yฤฑlmaz, “Bu konularla ilgili BDDK bir iรง รงalฤฑลma yapฤฑyor. Ancak bizim bir Finansal ฤฐstikrar Komitemiz var, bu konular bu komiteye gelir ve burada artฤฑ ve eksileri ile deฤerlendirilir. ลu anda bu konuda verilmiล bir kararฤฑmฤฑz yok” diye konuลtu.
“Kasฤฑm sonrasฤฑ sรผreรง orta vade iรงin belirleyici olacak”
Fitch’in gelecek hafta yapacaฤฤฑ Tรผrkiye deฤerlendirmesine iliลkin Yฤฑlmaz, bu konuda kesin bir ลey sรถylemenin mรผmkรผn olmayacaฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Yฤฑlmaz, bu konuda fazla bir deฤiลiklik olmayacaฤฤฑnฤฑ tahmin ettiฤini ifade ederek, “Tรผrkiye hakkฤฑnda kasฤฑm sonrasฤฑ ve OVP perspektifinin gรถrรผldรผฤรผ ortamda yapฤฑlan deฤerlendirmelerin daha saฤlฤฑklฤฑ olacaฤฤฑna inanฤฑyorum. ลu anda bir siyasi geรงiล sรผrecindeyiz, kasฤฑmdan sonra yeni oluลacak siyasi yapฤฑ ve bunun ortaya koyacaฤฤฑ politikalar orta vade iรงin daha belirleyici olacaktฤฑr” ลeklinde konuลtu.
Bu noktada piyasalarฤฑn ne diyeceฤinin de bรผyรผk รถnem taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ bildiren Yฤฑlmaz, esas olanฤฑn dรผnyadaki sermaye, ticaret ve iล dรผnyasฤฑnฤฑn bakฤฑล aรงฤฑsฤฑ olduฤunu kaydetti. Yฤฑlmaz, Tรผrkiye’nin gรผven veren politikalar ortaya koyduฤu sรผrece, piyasalardan gerekli olan reel notu alacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Kredi derecelendirme kuruluลlarฤฑnฤฑn Tรผrkiye’ye karลฤฑ รงok cรถmert davrandฤฑklarฤฑnฤฑn sรถylenemeyeceฤini vurgulayan Yฤฑlmaz, “Yeni yapฤฑlacak deฤerlendirmede, dรผnyanฤฑn iรงindeki durumu gรถrerek, Tรผrkiye’nin dรผnya karลฤฑsฤฑndaki nispi konumunu iyi deฤerlendirerek hak ettiฤini notu vermelerini umuyorum” dedi







