Kasko prim üretiminde yüzde 174'lük artış

Kasko prim üretiminde yüzde 174'lük artış

Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre yılın ilk sekiz ayında motorlu kara taşıtlarında kasko prim üretiminde yüzde 174’lük artışla 22 milyar 699 milyon lira olarak gerçekleşti.

A+A-

Artan araç bedelleri, yedek parça ve işçilik maliyetleri gibi nedenlerle kara araçlarında prim üretiminde ciddi artış görüldü. Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre, motorlu kara taşıtlarında kasko prim üretiminde yüzde 174’lük artışla 22 milyar 699 milyon lira oldu. Bu yıl ilk sekiz ayda kaskonun toplam içindeki ayı yüzde 21 olarak gerçekleşti. Söz konusu pay geçen yıl aynı dönem için yüzde 16 civarındaydı. Prim üretimindeki reel değişim ise yüzde 51,9 olarak hesaplandı.

“Sigortalıyı sistemde tutmak için elimizden geleni yapıyoruz”

Sektördeki pazar payılarını yüzde 14,64 olduğunu aktaran Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan, “Araç sigortalarında, artan araç bedelleri, yedek parça ve işçilik maliyetleri, bedeni tazminatlarda asgari ücrete bağlı yaşanan artışlar gibi birçok bileşenden oluşan maliyet unsurlarının fiyatlara yansıması sonucu prim artışları oluşuyor” değerlendirmesi yaptı.

2022 yılı 8 aylık dönemde sektörde kara araçları branşında prim üretimi yüzde 174’lük bir artışla 22,7 milyar TL seviyesine geldiğini söyleyen Mehmet Şencan, “Şirketimizin bu branşta prim üretimi ise yüzde 203 seviyesinde bir artışla 3,3 milyar TL oldu” dedi.

Şencan, maliyetlerin yönetilebilmesi açısından yapılan bu prim artışlarının sigortalıları sistemin içinde tutacak seviyelerde olması için ellerinden geleni yapıklarını da sözlerine ekledi.

İlgili Haberler