Kemoterapi bitiyor mu? Kanser ilacı için kesin tarih verildi

Kemoterapi bitiyor mu? Kanser ilacı için kesin tarih verildi

Yıllardır kanser araştırmaları yürüten BioNTech, nihayet meyvelerini toplamaya hazır.

A+A-

Dünyanın ilk Covid-19 aşısını geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortakları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, uzun süredir beklenen kanser ilacı için tarih verdi. Focus dergisine konuşan ikili, ilk kanser aşılarının 2026'da piyasaya çıkacağını açıkladı.

Prof. Dr. Uğur Şahin, "Akciğer kanseri için bir antikor ve metastazlı meme kanseri için bir antikor ilaç konjugatı (ADC) onaya hazır hale gelecek. Bu yıl sonuna kadar 10 tescil adayı aşıya ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.

Cilt, bağırsak, rahim, prostat ve akciğer kanseri gibi 30 kanser türüne karşı klinik araştırmalar yapan BioNTech, ilk ve ikinci deneylerde büyük başarı elde etti. Şahin, "2030'a kadar geniş bir kanser tedavisi portföyüne sahip olmayı hedefliyoruz. Yakın gelecekte birçok kanser türünün daha erken teşhis ve tedavisinin mümkün olacağına inanıyorum." dedi.

Prof. Dr. Özlem Türeci ise "Biontech olarak büyük bir ilerleme kaydettik. Melanoma tedavisinde yıllarca önemli ilerlemeler kaydedildi. Diğer birçok endikasyonda da tıbbi açıdan büyük bir potansiyel görüyoruz." şeklinde konuştu.

Her hastanın kanser hücresinin farklı olduğunu ve bireyselleştirilmiş kanser tedavisine öncelik verdiklerini anlatan Türeci, ilerleyen yıllarda kemoterapiye ihtiyaç kalmayabileceğini belirtti.

"Vücudun kendi savunma sisteminin kanserle savaşabilmesi için çalışıyoruz. Bu sayede tüm vücudu zehirleyen kemoterapiye artık ihtiyaç kalmayacak." diyen Türeci, "ADC'leri Korona tedavisinde de kullandığımız mRNA'nın tamamlayıcısı olarak görüyoruz. ADC'ler daha büyük tümör kitlelerini parçalayabilecek, aşılar da kalan kanser hücrelerini ortadan kaldırabilecek." ifadesini kullandı.

İlgili Haberler