Kıdem tazminatında son randevu

Kıdem tazminatında son randevu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "Kıdem tazminatı, alt işveren ve esnek çalışmayla ilgili haftaya son kez taraflarla bir araya geleceğiz" dedi.

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı, alt işveren ve esnek çalışmayla ilgili haftaya son kez bir araya gelineceğini söyledi. İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) 25. Olağan Genel Kurulunda konuşan Bakan Çelik, hayata geçirdikleri yapısal reformlar ve girişimcilerin gayretleri sayesinde Türk ekonomisinin kriz sürecini başarıyla yönettiğini belirtti. Çelik, işsizlikle mücadelede iyi noktada olduklarına değinerek, toplam istihdamın 26 milyona ulaştığını ifade etti. Türkiye'nin yakaladığı ekonomik başarıda, inşaat sektörünün etkisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, "İstihdam açısından bakıldığında inşaat sektörü, 1 milyon 857 bin kişinin ekmek kapısı haline gelmiş bulunmaktadır. 2012 yılında inşaat sektörümüz binde 6 oranında gelişme gösterirken 2013 yılının ilk 6 ayında yüzde 6,8 büyüdü" diye konuştu.
Bakan Çelik, işçi ve işverenin ayrılmaz ikili olduğunu dile getirerek, iş yeri olmadan işçinin, işçi olmadan da iş yerinin olamayacağını aktardı. İnşaat sektörünün "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası" açısından önem taşıdığını ve yasanın 1 Ocak 2014 yılında yürürlüğe gireceğini hatırlatan Çelik, şöyle devam etti: "Güvenli bir ortamda çalışmanın hem çalışan hem de iş yeri ve üretim açısından önemli olduğu düşüncesindeyim. Çağdaş dünyada olduğu gibi gelişmiş 15 Avrupa ülkesinde 100 bin işçide 1-1,5 ölüm oluyor. İki gün önce 'Madenciler Günü'ydü. Dün 4 madencimiz Zonguldak'ta hayatını kaybetti. 3'ü kapatılan kaçak bir kömür ocağına zorla kayıt dışı giriş yaptırılıyor ve 3 işçimiz hayatını kaybediyor. Hayat bu kadar ucuz olmamalı. İnsana bakışımız böyle olmamalı. Biz bu yasayı bu anlayışla çıkarttık. Bunu gelişmiş ülkeler düzeyine çekmemiz gerekiyor."

Çelik, standardı olmayan mesleklerle bugüne kadar geldiklerini ama bundan sonra gidilmemesi gerektiğine işaret ederek, "Artık inşaat sektörünün yüzde 90'nında meslek standardını belirledik. Bakanlar Kurulu'nda da dile getirdik. Sertifikalandırmış elemanlarla bizim binalar yapmamız gerekiyor. Herkes sorumlu olduğu inşaat sektöründeki alanda kurallara uygun iş yaparak, inşaat sektöründe var olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Gündemlerinde şu an 5 puan uygulamasının olduğunu, bunu yurt dışına teşvik ettiklerine de değinen Bakan Çelik, inşaat sektöründe yurt dışında iş alanının genişlediğini ama istihdam sayısının düştüğünü söyledi. Neler yapılabileceğiyle ilgili konuştuklarına dikkati çeken Çelik, "Daha önceki toplantılarda bir teklif vardı. Asgari ücretin 6,5 katı puan primiyle ilgili. 'Bunu 2'ye indirelim' denildi. Biz, bunu taslak haline getirdik ve Bakanlar Kurulu'na göndereceğiz" dedi. Bakan Çelik, gündemlerinde alt işveren, kıdem tazminatı ve esnek çalışmayla ilgili konular bulunduğunu da aktararak, şunları kaydetti: "Son kez önümüzdeki hafta bir araya geleceğiz. Hangi konularda uzlaşı sağlanıyorsa bu konularda adım atılması gerektiği inancıyla yoğun bir şekilde sosyal taraflarla bir arada bulunacağız. Ön yargıya dayalı değerlendirmeler yapılıyor. Bu kadar önemli, geniş kitleleri ve ekonomimizi ilgilendiren alt işverenlik, kıdem tazminatı ve çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeleri kapalı kapılar ardında kimsenin yapması bu devirde mümkün mü? Uzlaşabildiğimiz konuları birlikte çözüme kavuşturmak çok önemli. İşçi ve işveren sendikalarıyla ilgili beraber bu sorunlara çözüm bulmamız gerekiyor." Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar ile çeşitli sendika temsilcileri de katıldı.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.