Kฤฑdem tazminatฤฑ รงalฤฑลanlarฤฑn en รงok merak ettiฤi konular arasฤฑnda geliyor. Okuyuculardan da hemen hemen her gรผn kฤฑdem tazminatฤฑ hakkฤฑnda sorular alฤฑyorum. Kimileri, tazminata nasฤฑl hak kazanacaฤฤฑnฤฑ soruyor, kimileri de tazminat miktarฤฑnฤฑ merak ediyor. ลunu belirteyim, yeni yฤฑlla birlikte kฤฑdem tazminatฤฑnฤฑn tavanฤฑ da arttฤฑ. Yani, 2018โde รงalฤฑลanlar daha yรผksek tazminat alacak. รnce kฤฑdem tazminatฤฑ hakkฤฑnda merak edilenlere kฤฑsaca deฤineyim.KIDEM tazminatฤฑ รงalฤฑลanlarฤฑn en รงok merak ettiฤi konular arasฤฑnda geliyor.
Okuyuculardan da hemen hemen her gรผn kฤฑdem tazminatฤฑ hakkฤฑnda sorular alฤฑyorum. Kimileri, tazminata nasฤฑl hak kazanacaฤฤฑnฤฑ soruyor, kimileri de tazminat miktarฤฑnฤฑ merak ediyor. ลunu belirteyim, yeni yฤฑlla birlikte kฤฑdem tazminatฤฑnฤฑn tavanฤฑ da arttฤฑ. Yani, 2018โde รงalฤฑลanlar daha yรผksek tazminat alacak. รnce kฤฑdem tazminatฤฑ hakkฤฑnda merak edilenlere kฤฑsaca deฤineyim.Kฤฑdem tazminatฤฑ alabilmek iรงin iลyerinde en az bir yฤฑl รงalฤฑลmฤฑล ve iลveren tarafฤฑndan iลten รงฤฑkarฤฑlmฤฑล olmak gerekiyor. Kendi isteฤiyle iลten ayrฤฑlanlar kฤฑdem tazminatฤฑ alamฤฑyor. Ancak, erkekler askerlik hizmeti iรงin ve kadฤฑnlar da evlilik nedeniyle iลten ayrฤฑlmak zorunda kalฤฑrsa, tazminata hak kazanฤฑyor. Ayrฤฑca, emeklilik iรงin gerekli sรผreyi ve prim รถdeme gรผn sayฤฑsฤฑnฤฑ dolduranlar da kendi istekleri ile iลten ayrฤฑlฤฑrsa kฤฑdem tazminatฤฑ alabiliyor.
YรZDE 5.6 ZAMLANDI
Gelelim, kฤฑdem tazminatฤฑnฤฑn hesaplamasฤฑna. รalฤฑลana; her bir yฤฑl iรงin, 30 gรผnlรผk (aylฤฑk brรผt รผcret) tazminat รถdeniyor. Toplam tazminat tutarฤฑ da, รงalฤฑลanฤฑn son aldฤฑฤฤฑ aylฤฑk brรผt รผcretin, o iลyerinde รงalฤฑลtฤฑฤฤฑ yฤฑl sรผresi ile รงarpฤฑlmasฤฑ ile bulunuyor. รrneฤin, son aldฤฑฤฤฑnฤฑz brรผt รผcret 2 bin 500 liraysa, aynฤฑ iลyerinde 7 yฤฑldฤฑr รงalฤฑลฤฑyorsanฤฑz ve iลvereniniz sizi iลten รงฤฑkarttฤฑysa; kฤฑdeminiz 17.500 bin lira tutuyor. รcretin iรงinde yer alan; yol yardฤฑmฤฑ, yemek, ikramiye, prim gibi tรผm รถdemeler de tazminat hesabฤฑna katฤฑlฤฑyor.Peki, kฤฑdem tazminatฤฑnฤฑn bir limiti yok mu? Var; buna da tavan deniyor ve devlet memuruna bir hizmet yฤฑlฤฑ iรงin รถdenecek azami emeklilik ikramiyesini geรงemiyor. ฤฐลte, bu tutar, 2018 ile birlikte arttฤฑ ve 5.001,76 lira oldu. Geรงen sene ise bu rakam, 4.732,48 liraydฤฑ. Yani bu sene emekli olanlar, geรงen seneye oranla tazminatฤฑnฤฑ yรผzde 5,6 zamlฤฑ alacak. Bu rakam, 1 Ocak-30 Haziran arasฤฑ iรงin geรงerli. Hazirandan sonra kฤฑdem tazminatฤฑnฤฑn tavanฤฑ daha da artacak. (Hรผrriyet)







