Kılıç: Twitter kararı evrenseldir

Kılıç: Twitter kararı evrenseldir

Twitter'a erişim yasağını kaldırdığı için hükümet tarafından eleştirilen Anayasa Mahkemesi'nin Başkanı Kılıç, karar evrenseldir, duygusal refleksleri anlıyoruz dedi

A+A-

Twitter'a yönelik erişimin engellenmesi kararının kaldırılması yönündeki kararı hükümet tarafından sert bir dille eleştirilen Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, bunun "evrensel bir karar" olduğunu belirterek, bu karar sonucunda ortaya çıkan "duygusal refleksleri" anlayışla karşıladıklarını söyledi.

Geçen hafta AYM'nin Twitter'a erişim engelinin bireysel hakların ihlali olduğu gerekçesiyle kaldırılması yönündeki kararının ardından Twitter erişimi kalkmış, ancak Başbakan Tayyip Erdoğan birincil mahkemelere başvurulmadan AYM'ye bireysel başvuru yapıldığını belirtmiş ve AYM'nin kararına saygı duymadığını ve kararı "gayrimilli" bulduğunu ifade etmişti.

Ankara'da katıldığı "Askeri Yargıda Güncel Eğilimler" sempozyumunda basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Kılıç, mahkeme kararlarının eleştirilmesine dair "Biz ifade özgürlüğünün rahatsız edici ve bizleri huzursuz edici boyutlarını her zaman hesap ederiz ve bunları biz normal karşılarız. Mahkeme bir karar vermiştir ve bu kararın sonucunda da bu tür duygusal refleksler olabilir; biz bunları anlayışla karşılıyoruz" dedi.

Twitter'a erişimin engellenmesinin ardından üç kişi tarafından AYM'ye bireysel başvuru yapılmış ve bu çerçevede AYM erişimi engelleme kararının kaldırılmasına hükmetmişti.

AYM'nin birincil hukuk yolları tüketilmeden bu kararı verdiği yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Kılıç, "İfade özgürlüğünü, haber alma özgürlüğü ve haber verme özgürlüğünü de ilgilendiren böyle bir konuda AYM telafisi imkansız zararların doğmasını engellemek için şüphesiz bu konuda kanun yolları tüketilmeden böyle bir uygulama yapabilir. Ancak kanun yolları tüketilmedi demek de biraz yanlış bilgilendirme olabilir" dedi.

AYM'nin Twitter erişiminin kalkması kararını oybirliği ile verdiğini belirten Kılıç, Erdoğan'ın kararı "gayrimilli" bulduğu eleştirisine "evrensel değerler" konusuna vurgu yaparak yanıt verdi:

"Ben verilen kararın hiçbir zaman milliyetinin, dininin mezhebinin olmadığı kanaatini taşıyorum. Kararları böyle değerlendiremezsiniz, bu kararlar evrensel kararlardır; temel hak ve özgürlükler evrensel değerlerdir ve bu evrensel değerler ölçüsünde verilen kararların da bu şekilde değerlendirmenin yanlış olduğu kanaatini taşıyorum."

Bir hukuk devletinde mahkeme kararlarının uygulanması gerektiğini belirten Kılıç, hükümetin eleştirilerine rağmen AYM'nin kararını derhal uygulamasından da memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Seçimlerdeki usulsüzlükler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi

Kılıç'a, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından bazı parti ve kişilerin, Yüksek Seçim Kurulu'na yönelik itirazlardan sonuç alamamaları halinde AYM'ye bireysel başvuru yapma hazırlığında olduğu hatırlatıldı ve bu konuda AYM'nin nasıl bir yol izleyeceği de soruldu.

Bugünden nasıl bir karar verileceği konusunda değerlendirme yapılamayacağını belirten Kılıç, bir başvuru olması halinde bu konunun değerlendirileceğini söyledi.

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş, il ve ilçe seçim kurullarına itirazının ardından Ankara'daki seçim sonuçlarına ilişkin itirazları için hafta sonunda YSK'ya başvurmuştu. Yavaş, buradan da sonuç alamaması durumunda AYM ve AİHM'ye da başvuracağını açıklamıştı.

Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için ismi olası adaylar arasında geçen Kılıç, "Bu değerlendirmelerle ilgili benim hiçbir düşüncem, görüşüm ve katkım yoktur" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.