Birleลmiล Markalar Derneฤi (BMD) Baลkanฤฑ Sinan รncel, turistlerin etkisiyle perakende sektรถrรผnde ciro artฤฑลฤฑnฤฑn haziranda da devam ettiฤini belirterek, BMD รผyesi markalarฤฑn cirolarฤฑnda geรงen yฤฑla gรถre ortalama yรผzde 80 artฤฑล olduฤunu ifade etti. รncel, kฤฑล sezonu รผrรผnlerinde yรผzde 100โe varan fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑn ลaลฤฑrtฤฑcฤฑ olmayacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
BMD aรงฤฑklamasฤฑnda gรถrรผลlerine yer verilen Sinan รncel, sektรถrde ham madde, enerji, daฤฤฑtฤฑm ve iลรงilik baลta olmak รผzere yรผksek girdi maliyetlerinden kaynaklanan baskฤฑnฤฑn devam ettiฤini ifade etti.
รncel, turistlerin etkisiyle perakende sektรถrรผnde ciro artฤฑลฤฑnฤฑn haziranda da sรผrdรผฤรผnรผn altฤฑnฤฑ รงizerek, BMD รผyesi markalarฤฑn cirolarฤฑnda geรงen yฤฑla gรถre ortalama yรผzde 80 artฤฑล olduฤunu aktardฤฑ.
Yรผzde 100 ve รผzerinde ciro artฤฑลฤฑnฤฑ yakalayan firmalarฤฑn da olduฤunu, ancak cirolardaki bu artฤฑลฤฑn adetlere tam olarak yansฤฑmadฤฑฤฤฑnฤฑ kaydeden รncel, “Birรงok markamฤฑz adet satฤฑลlarฤฑnda 2019 rakamlarฤฑnฤฑ yakalamakta zorlanฤฑyor. Cirolardaki bรผyรผme adetten deฤil, fiyat artฤฑลlarฤฑndan kaynaklanฤฑyor. Ham madde fiyatlarฤฑnda bir gevลeme olmakla birlikte diฤer girdilerdeki maliyet baskฤฑsฤฑ sรผrรผyor.” ifadelerini kullandฤฑ.
“Yรผzde 100โe varan fiyat artฤฑลlarฤฑ ลaลฤฑrtฤฑcฤฑ olmayacak”
รncel, haziran ayฤฑ verilerine gรถre รFE ve TรFE arasฤฑnda 60 puan farkฤฑn bulunduฤuna iลaret ederek, “Firmalar bu maliyetleri รถnรผmรผzdeki aylarda bir ลekilde fiyatlara yansฤฑtmak durumunda kalacak. Kฤฑล sezonu รผrรผnlerinde yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 100โe varan fiyat artฤฑลlarฤฑ ลaลฤฑrtฤฑcฤฑ olmayacak.” deฤerlendirmesinde bulundu.
Tรผketicideki beklentinin fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑn devam edeceฤi yรถnรผnde olduฤuna dikkati รงeken รncel, ลรถyle devam etti:
“Bu nedenle imkรขnฤฑ olanlar ihtiyaรง alฤฑลveriลlerini รถne รงekiyor. Dolayฤฑsฤฑ ile adet satฤฑลlarฤฑnda istenen dรผzeye ulaลฤฑlamasa da perakende sektรถrรผnde canlฤฑlฤฑk devam ediyor. Turistlerin de katkฤฑsฤฑ ile bu hareketliliฤin yaz sezonu boyunca sรผreceฤini รถngรถrรผyoruz. Ekimden sonrasฤฑ iรงin bir tahminde bulunmak iรงin henรผz erken olmakla birlikte hem sektรถr hem de tรผketici aรงฤฑsฤฑndan kฤฑล sezonunun zorlu geรงeceฤini sรถyleyebiliriz.”







