Kızıldaniz'deki Husi ablukası enflasyonu daha da artıracak

Kızıldaniz'deki Husi ablukası enflasyonu daha da artıracak

Kızıldeniz Ablukası Küresel Ekonomiyi Sarsıyor: Enflasyon ve Tedarik Zinciri Riskleri Artıyor

A+A-

Kızıldeniz'de Husilerin Hamas'a destek için başlattığı abluka, küresel ekonomiyi ciddi olarak etkilemeye başladı. Uzmanlara göre küresel düzeyde enflasyonda artış ve tedarik zincirinde aksamalar bekleniyor. Abluka, petrol ve konteyner taşımacılığı gibi bazı sektörlerin kazançlarını olumlu etkilerken, ithalat ve ihracata dayalı üreticileri olumsuz etkiliyor.

İlk sonuçlara göre Kızıldeniz'deki abluka nakliye maliyetlerini iki katına çıkardı. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, nakliye maliyetlerinin iki katına çıkması küresel tüketici fiyatlarını önümüzdeki yıl yüzde 0,7 puan artırabilir.

Bazı Sektörler Kazanırken, Bazıları Kaybediyor

Abluka, petrol ve konteyner taşımacılığı gibi bazı sektörleri desteklerken, ithalat ve ihracata dayalı üreticileri olumsuz etkiliyor. Maersk ve Hapag-Lloyd gibi devlerin kontrolündeki gemiler de dahil olmak üzere konteyner gemisi trafiğinin çoğu bölgeden kaçınıyor ve bunun yerine büyük ölçüde Afrika'nın Ümit Burnu'nu dolaşıyor. Asya'dan Avrupa'ya giden gemilerin navlun ücretleri bu nedenle üç katına çıkarken, ABD'ye giden gemilerin ücretleri toplam tanker mevcudiyetinin azalması nedeniyle iki katına çıktı.

Enflasyon ve Tedarik Zinciri Üzerinde Riskler

Oxford Economics'te küresel makro araştırma direktörü olan Ben May, ablukanın küresel enflasyondaki artışı daha da tetikleyebileceğini ve tedarik zincirinde aksamalara neden olabileceğini yazdı.

Ikea ve Tesla, ablukadan etkilenen şirketler arasında yer alıyor. Colgate-Palmolive ve ResMed gibi diğer şirketler de artan navlun maliyetleri ve gecikmelerden bahsediyor.

Petrol Tankerleri Kazançlı Çıkıyor

Jefferies'e göre petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz tankerleri konteyner gemilerinden biraz daha az etkileniyor. Suudi Arabistan gemileri de dahil olmak üzere bazı petrol tankerleri denizden geçmeye devam etti. Nakliye sorunları, uluslararası petrol fiyatlarının geçen hafta %6 artmasının nedenlerinden biri.

Abluka, bazı yatırım fırsatları da yarattı. Platts'a göre, özellikle uzun menzilli II veya LR2 olarak sınıflandırılan petrol ürünü tankerlerinin fiyatları son dört yılın en yüksek seviyelerine çıktı. Jefferies analisti Omar Nokta'ya göre, Scorpio Tankers diğer tüm şirketlerden daha fazla tankere sahip ve oranlar yükseldikçe önemli kazançlar elde etmesi bekleniyor.

ABD ve İngiltere'nin doğrudan askeri müdahalesine rağmen Kızıldeniz'deki ablukanın ne kadar süreceği belirsiz. Abluka uzadıkça, küresel ekonomi üzerindeki etkisi de artacak.

 

İlgili Haberler