Kızıldeniz'e inmek isteyen Afrika ülkesi Somaliland'e hisse teklif etti

Kızıldeniz'e inmek isteyen Afrika ülkesi Somaliland'e hisse teklif etti

Somali'den kopyan Somaliland ile anlaşmaya vararak Kızıldeniz'e ulaşmak isteyen Etiyopya, havayolu şirketinin hisseleri karşılığında Somaliland ile mutabakat zaptı imzaladı ve Kızıldeniz'e inmesi için önünde engel kalmadı.

A+A-

Etiyopya, Somali'nin ayrılıkçı bölgesi Somaliland ile, amiral gemisi Etiyopya Havayolları'ndan bir hisse karşılığında Kızıldeniz'e erişim elde etmek için bir mutabakat zaptı imzaladı.

Başbakan Abiy Ahmed'in ulusal güvenlik danışmanı Redwan Hussein, resmi bir anlaşmaya varmak için ayrıntılı müzakerelerin bir ay içinde sonuçlanacağını söyledi. Etiyopya'nın Afrika'nın en büyük havayolu şirketi için teklif edeceği hisseyi açıklamadı.

Pazartesi günü başkent Addis Ababa'da düzenlenen bir brifingde Hüseyin, Mutabakat Zaptı'nın Etiyopya'nın 50 yıl boyunca askeri üs olarak ve ticari amaçlarla kullanmak üzere Somaliland'dan Kızıldeniz'e erişimini sağlayacağını söyledi. Somaliland Cumhurbaşkanı Muse Bihi Abdi aynı etkinlikte yaptığı açıklamada, "Etiyopya Donanma üssü için 20 kilometre (12 mil) uzunluğunda bir erişim kiralayabilecek ve giriş limanlarından biri olarak kullanılabilecek" dedi.

Hüseyin, Etiyopya'nın da bir altyapı ve koridor inşa edebileceğini söyledi.

Bihi, anlaşmanın bir parçası olarak Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesinin Somaliland'ı egemen bir devlet olarak tanıyacağını söyledi.

Ekim ayında Abiy televizyonda yayınlanan bir konuşmasında okyanusa erişimi stratejik bir hedef olarak tanımlamış ve bunu güvence altına alamamanın çatışmaya yol açabileceği uyarısında bulunarak yorumlarını yumuşatmıştı.

Abiy'nin sözleri, egemenliklerini ve toprak bütünlüklerini kutsal ve tartışmaya açık olmayan olarak nitelendiren Eritre, Somali ve Cibuti'nin tepkisini çekti.

Kızıldeniz'deki konumu diplomatlar arasında yeni bir bölgesel istikrarsızlık endişesi yarattı.

Ülke, 1993 yılında Eritre ile otuz yıllık bir savaşın ardından bağımsızlığını kazandığında denize doğrudan erişimini kaybetti. Ülkenin ana ticaret rotası artık başkent Addis Ababa'yı Somali, Eritre, Sudan ve Kenya'yı da içeren kıyı şeridine sahip beş komşudan biri olan Cibuti'deki bir limana bağlayan yollar ve bir demiryolu üzerinden geçiyor.

Husi isyancıların ticari gemilere yönelik saldırıları bazı gemilerin şiddetten kaçınmak için rotalarını Afrika'ya çevirmesine yol açmadan önce dünya ticaretinin 10'da birinden fazlası Hint Okyanusu'nu Süveyş Kanalı'na bağlayan Kızıldeniz'den geçiyordu.

İlgili Haberler