Komisyon ve kredi masrafları azalacak

Komisyon ve kredi masrafları azalacak

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı, bankaların ücret ve komisyonlarına ait düzenlemenin 15 gün içerisinde tamamlanacağını açıkladı.

A+A-

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı, bankaların ücret ve komisyonlarına ait düzenlemenin 15 gün içerisinde tamamlanacağını açıkladı.

TBB Başkanı Hüseyin Aydın basın bilgilendirme toplantısında sektördeki gelişmeler ile ilgili bilgi verdi ve soruları yanıtladı. Aydın, BDDK'nın bankaların ücret ve komisyonlarına dair düzenlemeye yönelik çalışmasında son noktanın konmak üzere olduğunu aktararak, 15 gün içerisinde BDDK'nın bunu kamuoyuyla paylaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Ekonomide ısınmayı önlemek için alınan kredi ve kart harcamalarına ilişkin düzenlemelerin 'dengeleme' sağladığını ifade eden Aydın, Önlemlerin işe yaradığını görüyoruz. Ekonomide dengelenme olduğunu görüyoruz. Düzenlemeler kârlılığımızı etkiledi' dedi. Ücret ve komisyonlar düzenlemesinde son noktanın da konmak üzere olduğuna işaret eden Aydın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun bu düzenlemeyi 15 gün içinde açıklanabileceğini söyledi ve 'Biz de teknoloji konusunda ek süre isteyebiliriz' dedi.

Bank Asya'da yaşananların sektöre yansımasının sorulması üzerine ise Aydın, şunları söyledi:

"Türk bankacılık sektörü halen çok güçlü. Türk bankacılık sektörü ufak tefek rüzgarlardan, esintilerden etkilenmeyecek kadar güçlüdür. Sizin sorunuzdaki değerlendirme benim görev alanımda değil. Ben TBB başkanıyım ve bir bankanın genel müdürüyüm. Elbette düşüncelerimiz var. Ama kamuoyu bununla ilgili bilgi merak ediyorsa, bu benim görevim değildir, bununla ilgili açıklama yapacak otoriteler bellidir."

Keskin: Karşılık yükü 20 milyarı geçti

TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin de toplantıda, ikinci yarı sonunda kârda geçen yılki seviyenin yakalanacağını düşündüklerini ve aktif büyümesinin yüzde 15-20, kredi büyümesinin de yüzde 18-22 arasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Bankacılık sektöründe zorunlu karşılıkların yüksek kalmaya devam ettiğinin altını çizen Keskin, son beş yılda zorunlu karşılıklardan gelen maliyetin 20 milyar liranın üzerinde olduğuna dikkat çekti.Keskin'in verdiği bilgilere göre, liranın üzerinde İlk yarıda sektörde tahsili gecikmiş alacak miktarı beklenenden daha yavaş arttı, sermaye yeterliliği yüksek kalmaya devam etti.

Sorunlu kredi 33 milyar lira

Kredi-mevduat büyümesi arasındaki farkın Haziran sonu itibarıyla yüzde 5'ler düzeyine indiğine de işaret eden Keskin, sektörde 33 milyar liralık sorunlu kredi olduğunu, aynca 17 milyar liralık sorunlu kredinin de varlık yönetim şirketlerine satıldığını söyledi ve bu miktarın 'yönetilebilir düzeyde' olduğunu ifade etti.

Bunun yanında özkaynak kârlılığında da düşüşlerin sürdüğüne işaret eden Keskin, faiz marjının bilançolar üzerindeki etkisinin yılın son çeyreğinde daha iyi olacağı öngörüsünde bulundu.Keskin, bankacılık sistemi açısından en çok talep ettikleri konunun sektör üzerindeki 'kamusal yüklerin hafifletilmesi' olduğunu sözlerine ekledi.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.