Komutanlar artık Yüce Divan'da yargılanacak

Komutanlar artık Yüce Divan'da yargılanacak

Genel Kurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının yargılanmalarını düzenleyen yasa Meclis'e sunuldu

A+A-

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılanma usullerini Askerlik Kanunu'nda yeniden belirleyen kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

"Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" 62 maddeden oluşuyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca 13 Ocak 2014 tarihinde kararlaştırılan tasarının 61. maddesi Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılanma usullerini yeniden düzenliyor.

Tasarı, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ ve eski kuvvet komutanlarının da sanıkları arasında olduğu Ergenekon ve Balyoz davalarında yeniden yargılanma yapılması tartışmalarının gündemde olduğu bir dönemde TBMM'ye sunuldu.

Tasarının 61. maddesi ile Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı'nın görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanma usulü getirilerek, Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının yargılanması için Başbakan'ın, Jandarma Genel Komutanı'nın yargılanması için ise İçişleri Bakanı'nın karar vermesi hükme bağlanıyor.

İsimsiz ihbarlar dikkate alınmayacak

Haklarında soruşturma izni verilenlerin geçici olarak görevden uzaklaştırılmasının da mümkün olacağı tasarıya göre bu durumda ilgili kişiler 10 gün içinde Cumhurbaşkanına itiraz edebilecekler ve Cumhurbaşkanının vereceği karar kesin olacak. Tasarının yine aynı maddesinde, "İsimsiz, imzasız, adressiz, yahut takma adla yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler işleme konulmaz" da deniliyor.

Aynı maddeye göre, araştırma veya ön inceleme, izin vermeye yetkili merci tarafından bizzat yapılabileceği gibi, görevlendireceği denetim elemanları eliyle de yaptırılabilecek. Maddenin son bölümünde "İzin vermeye yetkili merci kamu davası açılmasına gerek görürse, soruşturma dosyasını Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapmak üzere Anayasa Mahkemesi'ne gönderir" deniliyor.

Tasarı ile; emniyet ve istihbarat açısından alınacak tedbirler kapsamında uzman erbaşlar hariç erbaş ve erler ile askeri öğrencilerin gönderdikleri ve bunlara gelen postaların amir tarafından denetlenmesine imkan tanıyan düzenleme yapılıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.