Konaklama fiyatlarındaki skandal Airbnb'ye 10 milyon dolara patladı

Konaklama fiyatlarındaki skandal Airbnb'ye 10 milyon dolara patladı

Konaklama fiyatlandırması noktasında tüketicileri yanlış yönlendirdiği tespit edilen Airbnb, Avustralya'da 10 milyon dolarlık para cezası aldı.

A+A-

Avustralya'nın rekabet düzenleyicisi, ülke Federal Mahkemesi'nin Airbnb'ye konaklama fiyatlandırması konusunda tüketicileri yanlış yönlendirdiğini kabul etmesinin ardından 10 milyon dolara kadar tazminat ödemesine karar verdiğini söyledi.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) yaptığı açıklamada, Avustralya'da faaliyet gösteren Airbnb Ireland'ın Ocak 2018 ve Ağustos 2021 tarihleri arasında, fiyatların yerel para birimi cinsinden değil ABD doları cinsinden olduğunu açıklamadan, yalnızca '$' işaretini kullanarak fiyatları göstererek tüketicileri yanılttığını kabul ettiğini belirtti.

ACCC Başkanı Gina Cass-Gottlieb, "ABD doları cinsinden ödeme yaparak, bu tüketicilerden beklediklerinden daha fazla ücret alındı ve bu yanıltıcı davranış nedeniyle rezervasyon yapıp yapmama konusunda bilinçli bir karar verme şansından mahrum bırakıldılar" dedi.

Airbnb'nin Avustralya ve Yeni Zelanda ülke müdürü Susan Wheeldon, Airbnb'nin ACCC ile yapıcı bir şekilde çalıştığını söylerken, misafirlerin devam etmek istediklerini onayladıkları bir noktada son ödeme tutarının ABD doları da dahil olmak üzere geçerli para birimi kodunu gösterdiğini açıkladı.

Wheeldon "Avustralyalı misafirlerin yalnızca çok küçük bir yüzdesinin etkilendiğine inanılıyor olsa da, bu olayın yaşanmış olması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Airbnb olarak bu misafirlerimizden özür dilemek istiyoruz" dedi.

Ev konaklamaları için çevrimiçi bir pazar yeri işleten Airbnb, bu süre zarfında Avustralyalı müşterilerden ABD doları cinsinden ücretlendirme konusunda 2.000'den fazla şikayet aldı.

ACCC Haziran 2022'de, Avustralya'daki konaklama rezervasyonlarının para birimi konusunda tüketicileri yanıltıcı beyanlarda bulundukları iddiasıyla firma ve İrlanda birimi aleyhinde işlem başlattı.

İlgili Haberler