AK Parti’de yetkilerinin tฤฑrpanlanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan istifasฤฑ konuลulan Baลbakan Davutoฤlu, yarฤฑn sabah AK Parti Merkez Yรผrรผtme Kurulu’nu topladฤฑktan sonra dรผzenleyeceฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda olaฤanรผstรผ kongre kararฤฑnฤฑ aรงฤฑklayacak.
Beลtepe’deki Erdoฤan-Davutoฤlu gรถrรผลmesinin ardฤฑndan CNN Tรผrk’te Ahmet Hakan’ฤฑn programฤฑna katฤฑlan CNN Tรผrk Ankara Temsilcisi Hande Fฤฑrat, Davutoฤlu’nun AK Parti kongresini olaฤanรผstรผ toplama planฤฑyla ilgili olarak MYK’yฤฑ toplantฤฑya รงaฤฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
ABDรLKADฤฐR SELVฤฐ: DAVUTOฤLU ADAY OLMAYACAK
รte yandan aynฤฑ programda, hรผkรผmete yakฤฑnlฤฑฤฤฑyla bilinen gazetecilerden Hรผrriyet gazetesi yazarฤฑ Abdรผlkadir Selvi ise, “Kongreye gitmeden รงรถzรผm olmayacaฤฤฑ yรถnรผnde gรถrรผล birliฤine varฤฑlmฤฑล. Ahmet Davutoฤlu aday olmayacak. Kongre Ramazan’dan รถnce toplanacak” diye konuลtu.
‘ADAYLIK ฤฐรฤฐN ฤฐKฤฐ ฤฐSฤฐM DAHA KONUลULUYOR’
Yeni genel baลkan ve baลbakanฤฑ konuลmak iรงin erken olmadฤฑฤฤฑnฤฑ ifade eden Selvi, “Bu gece itibariyle asฤฑl cevabฤฑ aranacak soru bu olacak. Davutoฤlu’ndan sonra kim genel baลkan ve baลbakan olacak? Bence erken deฤil bu soru, tam zamanฤฑnda. Elbette Bekir Bozdaฤ, Binali Yฤฑldฤฑrฤฑm, Berat Albayrak konuลuluyordu. ฤฐki isim daha var. Erdoฤan kimi iลaret ederse o olacak. Ben bu hamleyi yaparken birkaรง hamle sonrasฤฑnฤฑ da planladฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyleyebilirim. Cumhurbaลkanฤฑ iradesini yansฤฑtmadan bir ลey sรถylemek benim aรงฤฑmdan erken olur” diye konuลtu.
Kulislerde konuลulan diฤer ismin, AKP MKYK รผyesi ve Genel Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ, TBMM Anayasa Komisyonu Baลkanฤฑ, ฤฐstanbul Milletvekili Prof. Mustafa ลentop olduฤu belirtiliyor.
‘ฤฐSTฤฐFA ETMฤฐล BฤฐR BAลBAKAN OLARAK VEDA ETMEYECEK’
Selvi ลรถyle devam etti: “Davutoฤlu istifa etmiล bir baลbakan olarak veda etmeyecek. Kongrede aldฤฑฤฤฑ emaneti, yine kongrede bฤฑrakacak. Krizi yumuลatarak, zarif bir ลekilde veda etmeyi tercih ediyor. AK Parti ve kamuoyuna โSizinle sorunum yok ama bu iลin yรผrรผmeyeceฤi ortaya รงฤฑktฤฑ. Ben bu iลi kongereye teslim ediyorum’ mesajฤฑ verecek.”
‘KONGRE EN GEร 5 HAZฤฐRAN’DA’
Reuters’e konuลan AK Partili bir yetkili, kongrenin 21 Mayฤฑs’ta bile yapฤฑlabileceฤini, ancak en geรง Ramazan ayฤฑndan รถnceki son pazar gรผnรผne denk gelen 5 Haziran’da gerรงekleลtirileceฤini sรถyledi.
AK PARTฤฐLฤฐ METฤฐNER’DEN DAVUTOฤLU MESAJI
AK Parti Adฤฑyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Baลbakan Ahmet Davutoฤlu ile Cumhurbaลkanฤฑ Tayyip Erdoฤan gรถrรผลmesinde alฤฑnan kongre kararฤฑ sonrasฤฑ, “Biz hangi makamlara nasฤฑl geldiฤimizi unutanlardan olmayฤฑz. Unutanlarฤฑ da kendimizden bilmeyiz” tweeti attฤฑ. โMetiner’in attฤฑฤฤฑ tweet sonrasฤฑ gelen yorumlar รผzerine hesabฤฑnฤฑ korumaya aldฤฑฤฤฑ bildirildi.
SENCAR: ERDOฤAN, DAVUTOฤLU’NU UฤURLUYOR
Kritik zirveyi CNN Tรผrk’e deฤerlendiren Metropoll araลtฤฑrma ลirketi sahibi รzer Sencar ise, “Pelikan dosyasฤฑnda da ortaya รงฤฑktฤฑ. Sayฤฑn Erdoฤan, Davutoฤlu’nu uฤurluyor. Bu ile dosya Davutoฤlu dรถneminin bittiฤi gรถrรผlรผyor. Tayyip Bey’in iลaret ettiฤi kiลi, genel baลkan ve baลbakan olacaktฤฑr” ลeklinde konuลtu.
HDP’Lฤฐ BALUKEN: AK PARTฤฐ’DE รรZรLME HIZLANDI
AK Parti’nin olaฤanรผstรผ kongreye gitme kararฤฑnฤฑn ardฤฑndan HDP’den ilk aรงฤฑklamayฤฑ Grup Baลkan Vekili ฤฐdris Baluken yaptฤฑ. โBaluken, kararฤฑ AK Parti’de รงรถzรผlme olarak deฤerlendirerek, “Saray Darbesi ลimdi de AKP Hรผkรผmetine uzandฤฑ” dedi.
โBaluken’in Twitter hesabฤฑndan yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklama ลรถyle: “AKP kongreye gidiyor demek AKP’de รงรถzรผlme hฤฑzlandฤฑ demektir. Ey Davutoฤlu destanฤฑ kimin yazdฤฑฤฤฑnฤฑ anladฤฑn mฤฑ ลimdi? Tarih Kรผrt Meselesini รงรถzmeyen รงรถzรผlรผr tezini bir kez daha doฤruluyor. Saray Darbesi ลimdi de AKP Hรผkรผmetine uzandฤฑ. Neden Darbe dediฤimizi AKP’liler bile anlamฤฑลtฤฑr artฤฑk.”
CNN Tรผrk’e konuลan cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ kaynaklarฤฑ da gรถrรผลmenin ardฤฑndan โhaftalฤฑk olaฤan kabul’รผn sona erdiฤini, herhangi bir aรงฤฑklama yapฤฑlmayacaฤฤฑnฤฑ sรถylemiลti. ฤฐkili arasฤฑndaki olaฤan gรถrรผลmelerin ardฤฑndan da aรงฤฑklama yapฤฑlmฤฑyordu.
Erdoฤan ile Davutoฤlu arasฤฑndaki kritik gรถrรผลme 100 dakika sรผrmรผลtรผ. ฤฐkili beklendiฤi gibi 18.00’de deฤil, yaklaลฤฑk 40 dakika rรถtarla bir araya gelmiลti.
Gรถrรผลme sรผresinin uzunluฤu dikkat รงekmiลti. Erdoฤan ile Davutoฤlu arasฤฑndaki olaฤan gรถrรผลmeler genelde 45 dakika sรผrรผyordu. Normalde perลembe gรผnleri gerรงekleลen randevu bugรผne alฤฑnmฤฑลtฤฑ.







