Konut fiyatları iki yıl boyunca gerileyerek normalleşecek

Konut fiyatları iki yıl boyunca gerileyerek normalleşecek

Konut Fiyatlarında Balon Patlıyor: 2022'nin Şişkinliği İki Yılda Düşecek

A+A-

2022 yılında uygulanan ekonomik politikalar sonucu konut fiyatlarında yaşanan artışın iki yıl içinde normale dönmesi bekleniyor. Endeksa'nın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, TÜİK'in Nisan 2024 Konut Satış İstatistikleri ve güncel konut fiyatlarındaki değişim üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.

Büyük veri analizi ve yapay zeka teknolojisi kullanarak gayrimenkul değer hesabı sunan Endeksa, TÜİK’in Nisan 2024 Konut Satış İstatistikleri'ni yorumladı. Öğüt, son iki yılın en düşük konut satış adetlerini gördüğümüz bu dönemde fiyatların nominal olarak hala yükseldiğini belirtti.

Yıllık Fiyat Değişiminde %9 Azalma

Endeksa'nın değerlendirmelerine göre, fiyatlar nominal olarak geçen seneye ve ondan önceki seneye göre artmaya devam ediyor. Ancak reel olarak fiyat artışı en düşük seviyesinde. Türkiye genelinde ortalama gayrimenkul satış fiyatları nominal artış göstermekte. Satılık konut fiyatları, yıllık değer değişimlerine bakıldığında nisan itibarıyla %54 arttı. Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 358 bin 940 lira, Muğla'da 7,5 milyon, İstanbul'da ise 4,5 milyon lirayı aştı. Ancak enflasyondan arındırıldığında yıllık satılık fiyat değişiminin %9 azaldığı görülüyor.

Konut Fiyatlarında Gerileme Beklentisi

Öğüt, konut piyasasında alımların likiditeyle gerçekleştiğini vurguladı. Özellikle yüksek segmentteki konutlarda çetin pazarlıklar yaşandığını, gayrimenkulde nakitin kuvvetli olduğu bir dönemde pazarlık paylarının çok yüksek olduğunu belirtti. Konut artış hızındaki reel gerilemenin nominal değerlere yansımasının beklenenden uzun sürebileceğini ifade ederek, 2022'de açılan makasın iki yıl içinde kapanmasının mümkün olduğunu söyledi.

Fiyat Düşüşleri ve Bölgesel Farklılıklar

Öğüt, bazı bölgelerde fiyat artışlarının enflasyonun altında kaldığını belirtti. İstanbul’un Esenyurt gibi konutların daha hızlı satıldığı bölgelerinde bu düşüşün %35-40'lara ulaştığını ifade etti. Antalya ve diğer sahil kentlerinde de fiyat artışı hız keserek reelin altında kalmaya başladı.

Endeksa verilerine göre kiralık konut fiyatları nisanda bir önceki yıla göre %55 artarken, yıllık artış enflasyondan arındırıldığında %8 azaldı. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları nisanda bir önceki aya göre %28, bir önceki yılın aynı ayına göre %12 azalarak 75 bin 569 oldu.

İpotekli Satışlarda Büyük Düşüş

Öğüt, satış adetleri bazında son iki yıla bakıldığında düşüşün en büyük etkeninin ipotekli satışların azalması olduğunu belirtti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları nisanda bir önceki aya göre %45, bir önceki yılın aynı ayına göre %68 azalarak 7 bin 71 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %9 olarak gerçekleşti. Son iki yılda bu oran %30-32 seviyelerindeydi.

 

İlgili Haberler