Konut kredisi taksidine limit uygulanacak

Konut kredisi taksidine limit uygulanacak

Kredi kartı sahiplerinin aylık geliriyle aylık taksit limitlerinin birbirine bağlanıp bağlanmaması üzerinde çalışmalarını sürdüren hükümet, konut kredilerinin taksitli ödemelerine de limit getirmeye hazırlanıyor.

A+A-

Orta Vadeli Program çerçevesinde kredi kartlarına yönelik alınan tedbirlerin kararlılıkla uygulanacağını belirterek, kredi kartının borçlanma değil ödeme aracı olduğunu kaydeden Babacan, kredi kartı harcamalarına ilişkin olarak, "Kazanıp harcıyorsak sorun yok, ancak kazandığımızdan fazla harcadığımızda problem ortaya çıkıyor" dedi.
      
Kredi kartı harcamalarında kısıtlamaya gidilmesi için çalışmaların devam ettiğini, ancak, hangi ürün gruplarında taksit erteleme ve limit koyma uygulanacağının netleşmediğini dile getiren Ali Babacan, etki analizi yapmadan karar vermek istemediklerini, taksitli kredi kartlarında çok artış olduğunu, vatandaşın taksitli kredi kartı borcunun son 1,5 yılda çok hızlı arttığını vurguladı. Kredi kartı sahiplerinin aylık geliriyle aylık taksit limitlerinin birbirine bağlanıp bağlanmama konusu üzerinde çalıştıklarını, örneğin konut kredisi alan bir kişinin aylık taksidine maaşına oranla belirli bir limit getirilmesi konuları üzerinde karar vermeye çalıştıklarını belirten Ali Babacan, kredi limitlendirmesinin önemi konusunda ABD'deki Mortgage krizini örnek verdi.

      
"ABD'de yüzde 25 limit kuralı olsaydı Mortgage krizi çıkmayacaktı. 200 bin dolarlık eve 220-230 bin dolarlık kredi kullandırttılar. Dolayısıyla gücü olmayanlara da ev aldırttılar. Hatta bu konuda reklam bile yapıyorlardı” diyen Babacan, TOBB ile birlikte ikincisi gerçekleştirilen Türk Yatırım Haftası kapsamında, California, Seattle ve Chicago'da bir dizi etkinliklerde bulunacaklarını belirterek, bu seyahatin amaçları arasında, Gezi olayları sırasında Türkiye'nin sarsılan imajının tekrar iyileştirilmesi düşüncesinin de bulunduğunu kaydetti. "Türkiye'deki gelişmeleri burada, sadece iş çevrelerine değil, düşünce kuruluşları ve üniversiteler gibi çevrelere de duyurmak istiyoruz” diyen Babacan, 2012-2013'te Türkiye'de çok ciddi adımlar atıldığını, fakat bu gelişmelerin parçalar halinde olmasından dolayı, bazen yeterince anlaşılamadığını belirtti. Babacan, ''Yasal düzenlemeler açısından 60-70 yıllık uygulamaların değiştiği bir dönem oldu. Dönüşü hemen olmuyor ama zamanla görülecek" dedi.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.