Köprü ve otoyollar halka arzla satılacak

Köprü ve otoyollar halka arzla satılacak

Boğak köprüleri ile bazı otoyolların halka arz yoluyla özelleştirilmesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

A+A-

Torba Kanun Tasarısı içinde yer alan, İstanbul 1. ve 2. köprü ile bazı otoyolların, özelleştirme yönteminin halka arz olarak belirlenmesi halinde gerekli şirketleşmeyi sağlamak amacıyla Karayolları Kanunu'nda değişiklik yapılmasını da içeren maddeler TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'ndan bu gece geçmesi beklenen tasarı, aynı zamanda internet yayınlarına düzenlemeler de getiriyor.

İstanbul 1. ve 2. köprü ile bazı otoyolların 25 yıllığına özelleştirilmesi için Aralık 2012'de düzenlenen ve en iyi teklifi 5.72 milyar dolar ile Koç Holding -Malezyalı UEM Group Berhad-Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Girişim ortak girişim grubunun verdiği ihale; Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaptırdığı çalışmaya göre özelleştirme değerinin en düşük 7 milyar dolar olması gerektiğine yönelik değerlendirmesinin ardından, ÖYK tarafından iptal edilmişti.

İptalin ardından ekonomi yönetimi, yeni özelleştirme yönteminin halka arz olması yönünde ağırlık olduğunu belirtmiş ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mart ayında yaptığı açıklamayla şirketleşme ve halka arzın 2013'te gerçekleşeceğini söylemişti.

Torba tasarıda yer alan bir maddeyle, söz konusu varlıkların halka arz yöntemiyle satışı için gereken, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ilgili otoyol ve tesislerinin bir şirket bünyesine aktarılması öngörülüyor.

Buna göre, Özelleştirme Kanunu çerçevesinde, hisse satış yönteminin uygulanmasına karar verilmesi durumunda karayolları; otoyollar ile bunlar üzerinde bulunan bakım ve işletme tesisleri ve varlıkların işletme haklarını hiçbir bedel almaksızın, 25 yıl süre ile ÖİB tarafından kurulacak anonim şirkete verecek.

Maliye Bakanı tarafından idare ve temsil edilecek şirketin beş yönetim kurulu üyesini bakan belirleyecek, iki üye ÖİB'nin bildireceği adaylar arasından Genel Kurul tarafından atanacak.

Özelleştirmeye kadar elde edilecek işletme hakkı gelirleri şirkete ait olacak. Şirket, Boğaziçi Kanunu kapsamındaki kesintiler dışında kalan gelirin yüzde 25'ini Karayolları Genel Müdürlüğü'ne aktaracak. Varlıkların bakım, yapım, onarım ve işletimi ile ilgili her türlü gider Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait olacak.

İşletme haklarının verilmesine ilişkin haklar ve yükümlülükler, ücretsiz geçiş yapacak araçlar, geçiş ücretleri, artış oranları ve diğer konular işletme haklarının verilmesine ilişkin sözleşmelerle düzenlenecek.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.