Tacirler Yatırım, Koton hisseleri için tavsiyesini 30,00 TL hedef fiyat ile “al” olarak başlattı. Son kapanışını 15.48 TL’den gerçekleştiren hisseler için Tacirler Yatırım’ın belirlediği hedef fiyat yüzde 93.80 prim potansiyeli barındırıyor.
Tacirler Yatırım’ın hisseler için değerlendirmesi şöyle:
KOTON
Büyüme, Yeni Mağazalar ve E-Ticaret İvmesiyle Destekleniyor
Koton’u 12 aylık 30,00 TL hedef fiyat ile araştırma kapsamımıza dahil ediyor ve %94 getiri potansiyeli ile AL tavsiyesi veriyoruz.
Katalistler:
i) Şirketin cazip bir sektörde geniş ürün gamı ve uygun fiyatlama stratejisi, ii) yurt içi ve yurt dışında yeni mağaza açılışları ile pazar payını artırma potansiyeli,
iii) e-ticaret operasyonlarındaki ivmelenmenin marjlara olumlu katkısı, iv) etkin tedarik zinciri.
Uygun fiyatlı moda, uluslararası büyüme ile destekleniyor…
Çok kanallı (perakende, e-ticaret ve toptan) yapısıyla Türkiye’nin önde gelen moda perakendecilerinden biridir. Kadın giyimde Türkiye’nin en büyük ikinci markası olan Koton, erkek ve çocuk kategorilerinde de ilk üçte yer almaktadır.
Daha çok kadın ürünlerine ağırlık veren şirket; üst ve alt giyim başta olmak üzere elbise, aksesuar, denim ve plaj giyimi gibi geniş bir ürün yelpazesini uygun fiyata sunmaktadır. Şirket, 70’ten fazla ülkede mağazaları ve e-ticaret kanalları aracılığıyla faaliyet göstermekte ve 2028 yılına kadar mevcut 451 mağazasına ek 130 – 150 yeni mağaza açmayı planlamaktadır.
Büyümenin büyük ölçüde KİK (Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi), Orta ve Doğu Avrupa, BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) ve Afrika gibi uluslararası pazarlarda elde edilmesi beklenmektedir. Bu doğrultuda, uluslararası operasyonların gelir içindeki payının orta vadede %30’dan %40’a, e-ticaretin payının ise %11’den %15’in üzerine çıkması öngörülmektedir.
Mevcut ve yeni hedef pazarlar dikkate alındığında, özellikle uluslararası mağaza açılışlarının önümüzdeki dönemde hızlanmasını bekliyoruz. Büyümenin, özellikle uluslararası satış alanındaki artış, ve e-ticaret büyümesi ile gerçekleşmesini öngörüyoruz. Buna göre, 2025 yılında Koton’un TL bazında %35 ciro büyümesi ve %34 FAVÖK artışı kaydetmesini bekliyoruz.
E-Ticaret ile desteklenen çoklu kanal stratejisi… Dijitalleşmenin perakende sektöründeki etkisi giderek artarken, Koton’un çok kanallı yapısı şirkete güçlü bir rekabet avantajı sağlamaktadır.
Koton, pandemi sonrası hız kazanan trendlere uyum sağlamak için e-ticaret alanındaki yatırımlarını artırmış, daha geniş müşteri kitlelerine ulaşmış ve e-ticaret gelirlerinin toplam gelirler içindeki payını beş yılda %6’dan %12’ye yükseltmiştir. Türkiye başta olmak üzere Koton’un faaliyet gösterdiği bölgelerde e-ticaret penetrasyonu, ABD, Almanya ve Birleşik Krallık gibi pazarlara kıyasla daha düşük seviyede olup, bu durum şirket için önemli bir büyüme alanı sunmaktadır.
2024 itibarıyla mağazacılık, e-ticaret ve toptan satışların toplam gelir içindeki payı sırasıyla %82, %12 ve %6 olarak gerçekleşmiştir. Koton’un Türkiye’de 2015 yılında devreye aldığı web sitesi “koton.com” ise 2022 yılında 77 milyon ziyaretçiye ulaşırken, aynı yıl yenilenen mobil uygulama ile kullanıcı deneyimi daha da iyileştirilmiştir. Koton, uluslararası pazarlardaki genişleme stratejisiyle gelirlerini son beş yılda ABD doları bazında altı kat artırmıştır.
Şirketin e-ticaret gelirlerinin, toplam içindeki payını küresel ve yerel rakiplerin benzer seviyelerine çıkarmak için önemli bir ilerleme alanı olduğuna inanıyoruz. Tüketici harcamalarındaki daralma kısa vadeli bir risk oluştursa da, talepte kademeli iyileşme ve fiyat baskılarının hafiflemesiyle Koton’un operasyonel performansının orta ve uzun vadede güçlü kalmasını bekliyoruz.
Riskler… Koton, döviz kuru dalgalanmaları, üretim maliyetlerinde ve asgari ücrette yüksek artışlar, satın alma gücünde zayıflama, tedarik zincirinde aksamalar ve fiyatlama baskısı yaratabilecek sert rekabet dönemleri gibi faktörlerden olumsuz etkilenebilmektedir.
Yatırım Teması
Cazip ve büyümekte olan pazarlarda faaliyet gösteren moda markası…
2025’te 150 milyar doları aşması beklenen küresel hazır giyim pazarının, demografik eğilimler ve dijitalleşmeyle büyümeye devam etmesi ve 10 yıl içinde dolar bazında iki katına çıkması beklenmektedir. Avrupa Birliği pazarlarının 2023 – 2027 döneminde yıllık bileşik büyüme oranının dolar bazında %2 ile sınırlı kalması beklenirken, Koton’un faaliyet gösterdiği pazarlarda bu oranın %5’i aşması öngörülmektedir.
Gelirlerinin yaklaşık dörtte birini yurt dışı operasyonlarından elde eden Koton, bu oranı %40’lara yükseltmeyi planlıyor. Şirket, halihazırda e-ticaret operasyonları dahil 70’ten fazla ülkede faaliyet göstermekte olup, Orta ve Doğu Avrupa, BDT, KİK ve Afrika’da güçlü bir konuma sahiptir.
Son 10 yılda gelişmiş Avrupa pazarlarında hazır giyim sektörü daralırken, Türkiye yaklaşık %5, Koton’un birincil pazarları arasında yer alan Kuzey Makedonya, Kazakistan, Sırbistan, Bosna, Fas, Gürcistan, Suudi Arabistan ve BAE ise yıllık ortalama %3 büyüme kaydetmiştir.
Bu büyüme eğiliminin önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenmektedir. 2023-2027 yılları arasında Koton’un faaliyet gösterdiği pazarların genelinde hazır giyim sektörünün YBBO %5 ila %10 arasında gerçekleşmesi öngörülmektedir.
Bu ülkeler; artan nüfusları, güçlü GSYİH büyüme oranları, işgücüne katılan kadın sayısındaki artış ve gelişmekte olan hazır giyim pazarlarıyla dikkat çekmekte, Koton için cazip büyüme alanları sunmaktadır.
Şekil: Türkiye hazır giyim pazarının gelişimi (milyar USD, reel büyüme)
Koton, kadın, erkek ve çocuk giyimine odaklanan, çevrimiçi kanalda güçlü bir büyüme potansiyeli barındıran Türkiye hazır giyim pazarında, geniş bir
müşteri kitlesine hitap eden “Kitle Pazarı Segmenti”nde faaliyet göstermektedir. 2022 yılında 11,3 milyar dolara ulaşan Türkiye hazır giyim
pazarı; %9 Lüks Segment, %8 Orta Segment ve %82 oranında Kitle Pazarı
Segmenti olarak ayrışmaktadır. Bu segmentasyon çerçevesinde; Beymen ve
Vakko Lüks Segment’te, H&M, Mango ve Zara ise Orta Segment’te konumlanmaktadır. Koton ise, pazarın en büyük paya sahip kategorisi olan
Kitle Pazarı Segmenti’nde yer almaktadır.
Türkiye hazır giyim pazarı, tarihsel olarak istikrarlı bir büyüme sergilemiştir. 2013–2019 döneminde yıllık bileşik bazda %4,8 oranında büyüme kaydedilmiştir. COVID-19 pandemisinin etkisiyle 2020 yılında pazarda %20,3 oranında daralma yaşanmış; ancak takip eden iki yılda hızlı bir toparlanma süreci gözlenmiştir. 2021–2022 döneminde pazar %10,5 oranında büyüyerek 11,3 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış ve pandeminin etkileri büyük ölçüde ortadan kalkmıştır.
>>> RAPORUN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN