Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre CHP Niฤde Milletvekili รmer Fetih Gรผrer, bireysel kredi borรงlarฤฑnฤฑ รถdeyemeyen banka mรผลterilerinin durumunu, soru รถnergesiyle TBMM gรผndemine taลฤฑdฤฑ.
Gรผrer’in รถnergesine yanฤฑt veren Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Lรผtfi Elvan, 2020 yฤฑlฤฑnda 1 milyon 552 bin 122 bireysel kredi mรผลterisinin bankalarฤฑn takibinde olduฤunu aรงฤฑkladฤฑ.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niฤde Milletvekili รmer Fethi Gรผrer, Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan yanฤฑtlanmasฤฑ istemiyle verdiฤi yazฤฑlฤฑ soru รถnergesinde, โ2020 yฤฑlฤฑnda รผlkemizde bankalar tarafฤฑndan borรงlarฤฑnฤฑ รถdeyemediฤi iรงin kara listeye alman kiลi sayฤฑsฤฑ kaรงtฤฑr? Bu sayฤฑnฤฑn mesleklere gรถre daฤฤฑlฤฑmฤฑ nedir?โ sorularฤฑnฤฑn yanฤฑtlanmasฤฑnฤฑ istedi.
BฤฐREYSEL KREDฤฐ MรลTERฤฐ SAYISI AZALDI
Gรผrer’in รถnergesine yanฤฑt veren Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Lรผtfi Elvan, โKredi Kayฤฑt Bรผrosundan temin edilen verilere gรถre 2019 Aralฤฑk dรถnemi itibarฤฑyla takipteki bireysel kredi mรผลteri sayฤฑsฤฑ 1.684.586 iken, 2020 Aralฤฑk dรถnemi itibarฤฑyla 1.552.122’dir. 2020 yฤฑlฤฑnda takipteki bireysel kredi mรผลteri sayฤฑsฤฑ 132.464 kiลi azalmฤฑลtฤฑrโ aรงฤฑklamasฤฑnda bulundu.
รnerge sahibi CHP Milletvekili รmer Fethi Gรผrer, 1.5 milyondan fazla yurttaลฤฑn bireysel kredilerini รถdeyemediฤi iรงin bankalarฤฑn takibine girmesine raฤmen, geรงen yฤฑla oranla takipteki mรผลteri sayฤฑsฤฑnฤฑn 132 bin civarฤฑnda azalmasฤฑnฤฑn, Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan olumlu gรถrรผlmesi, yaลanan sรผreรงte soruna dair tespitlerin eksikliฤini gรถstermektedir. Takipteki mรผลteri sayฤฑsฤฑnฤฑn azalmasฤฑnฤฑn, her sene kredi kullanan kiลi sayฤฑsฤฑnฤฑn azalmasฤฑyla alakalฤฑ olduฤu gerรงeฤi gรถz ardฤฑ edilmemelidirโ dedi
VATANDAล 910 MฤฐLYAR LฤฐRA BORรLU
CHP Niฤde Milletvekili รmer Fethi Gรผrer โVatandaลlarฤฑn bankalara ve finansman ลirketlerine olan borcu (takipteki borรงlarฤฑ da dahil) 9 -16 Temmuz gรผnleri arasฤฑnda 910,9 milyar lira. 19,5 milyar lirasฤฑ vadesinde รถdenmediฤi iรงin takibe alฤฑnanlar, 737,1 milyar lirasฤฑ bireysel (konut, otomobil, ihtiyaรง dahil) kredilerinden, 173,9 milyar lirasฤฑ da kredi kartlarฤฑndan kaynaklanฤฑyor. Vatandaลlarฤฑn vadesinde รถdeyemediฤi iรงin bankalar tarafฤฑndan icraya verilen takipteki borรงlarฤฑ da 14,2 milyar lirasฤฑ tรผketici kredilerinden, 5,3 milyar lirasฤฑ da kredi kartlarฤฑndan olmak รผzere toplam 19,5 milyar lira dรผzeyinde. Vatandaลlarฤฑn taksitli konut alฤฑmlarฤฑ nedeniyle Toplu Konut ฤฐdaresine (TOKฤฐ) olan borรงlarฤฑ ise 26,4 milyar lira dรผzeyinde bulunuyor. Vatandaลlarฤฑn, bankalara, finansman ลirketlerine, varlฤฑk yรถnetim ลirketlerine ve TOKฤฐ’ye olan (tahsili gecikmiล borรงlar da dahil) toplam borcu 967,6 milyar lirayฤฑ buluyorโ dedi.







