Kredi kartıyla döviz alımına yasak

Kredi kartıyla döviz alımına yasak

Hazine'den, döviz bürolarına kredi kartı işlemlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılan POS cihazlarının bağlanmasına izin çıkmadı

A+A-

Türk Lirası’yla yabancı ülke paralarının değişimini sağlayan döviz bürolarına, kredi kartı işlemlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılan POS cihazlarının bağlanmasına izin çıkmadı

Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre, Katılım Bankaları Birliği'nin konuyla ilgili uygunluğu Hazine’ye sorması üzerine Müsteşarlık tarafından, Birliğe hitaben gönderdiği yazıda, döviz büfelerinde POS cihazı bulundurulmaması ve kullandırılmaması gerektiğini kaydedildi. Gelişmeyi değerlendiren Yetkili Döviz Müesseseleri Yetkilileri Derneği Başkanı Timur Çalık, döviz bürolarında POS bulundurulması ve kredi kartıyla işlem yapılmasının tefeciliğe kadar gidebildiğini belirterek, “Kararı çok doğru buluyorum.” dedi.

 Resmî yoldan finansal kaynaklara ulaşmakta zorluk yaşayan vatandaşlar, bu sorunu çeşitli yöntemlerle aşmaya çalışıyor. POS tefeciliği de vatandaşın finansal kaynak oluşturmak için kullandığı kanalların başında geliyor. Kolayca paraya çevrilebilecek enstrümanların kredi kartıyla satın alınması ve daha sonra da paraya çevrilmesiyle kredi kartında bulunan limitler nakde çevrilebiliyor. Bu yöntemin kullanılmak istediği son alan ise döviz büroları oldu. Vatandaşların kredi kartı ile döviz satışının olup olmadığını sormasıyla gündeme gelen konu, döviz bürolarının bankalara başvurmasının ardından gündeme geldi.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Hazine Müsteşarlığı’na, yetkili döviz bürolarında kredi kartı ile Türk parası ve/veya yabancı para alım satımı yapılıp yapılamayacağını sordu. Hazine, yazılı yaptığı açıklamada, Türk parasının kıymetini korumayla ilgili kanunun 32 sayılı kararını hatırlattı. Kredi kartını, nakit kullanımı gerekmeksizin mal ve hizmet alımı veya nakit çekme imkanı sağlayan, basılı kart veya fiziki varlığı bulunmayan kart numarası olarak tanımlayan Müsteşarlık, mevzuatın bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Döviz bürolarının asli görevlerinin efektif (kâğıt ve madeni para) almak ve satmak olduğuna dikkat çeken Müsteşarlık büroların, efektifleri daha küçük veya daha büyük kupürlerle veya ayrı cins efektiflerle değiştirebileceğini belirtti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.