Kredi kullandฤฑrฤฑm รผcreti iรงin daha รถnce kullandฤฑrฤฑlan kredinin yรผzde 1’ini aลamayacaฤฤฑ ลeklinde belirlenen sฤฑnฤฑr, yรผzde 1,1’e รงฤฑkarฤฑldฤฑ.
Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑnฤฑn (TCMB), Bankalarca Ticari Mรผลterilerden Alฤฑnabilecek รcretlere ฤฐliลkin Usul ve Esaslar Hakkฤฑnda Tebliฤ’de yaptฤฑฤฤฑ deฤiลiklikler, Resmi Gazete’nin bugรผnkรผ sayฤฑsฤฑnda yayฤฑmlanarak yรผrรผrlรผฤe girdi.
Yapฤฑlan deฤiลiklikler kapsamฤฑnda, kredi kullandฤฑrฤฑm รผcretlerinde dรผzenleme yapฤฑldฤฑ. Buna gรถre, kredi kullandฤฑrฤฑm รผcreti, kullandฤฑrฤฑlan kredinin yรผzde 1,1’ini aลamayacak. Bu oran, daha รถnceki tebliฤde, yรผzde 1 dรผzeyinde bulunuyordu.
รte yandan tebliฤin kredi kapamasฤฑna iliลkin bรถlรผmรผne de yeni bir madde eklendi.
Ticari kredilerde erken รถdeme talebini banka kabul etmek zorunda olacak. Eklenen madde ile bugรผnden itibaren kullandฤฑrฤฑlan kredilerde ticari mรผลterinin kredinin tamamฤฑ iรงin erken รถdeme talebinde bulunmasฤฑ halinde banka bu talebi kabul etmek zorunda olacak.
Bu mรผลteriden Tรผrk lirasฤฑ krediler iรงin gerekli faiz ve diฤer maliyet unsurlarฤฑna iliลkin indirimler yapฤฑlarak hesaplanan ve mรผลteri tarafฤฑndan bankaya erken รถdenen tutarฤฑn, kalan vadesi 24 ayฤฑ aลmayan kredilerde yรผzde 2’sine, kalan vadesi 24 ayฤฑ aลan kredilerde ise yรผzde 2’nin รผzerine kalan vadenin 24 ayฤฑ aลan kฤฑsmฤฑndaki her bir yฤฑl iรงin yรผzde 1 eklenerek hesaplanan tutara kadar erken รถdeme รผcreti alฤฑnabilecek. Sรถz konusu hesaplamada kalan vadenin 24 ayฤฑ aลan kฤฑsmฤฑndaki sรผreler yฤฑla tamamlanacak.
Dรถviz cinsi veya dรถvize endeksli kredilerde ise Tรผrk lirasฤฑ krediler iรงin uygulanacak azami รผcretin 1 puan artฤฑrฤฑmlฤฑ hali uygulanabilecek.







