Nebati, Milli ฤฐrade Platformu tarafฤฑndan “Tรผrkiye ฤฐรงin Varฤฑz, Bir Aradayฤฑz” baลlฤฑฤฤฑyla dรผzenlenen รผye sivil toplum kuruluลlarฤฑ istiลare toplantฤฑsฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, son 2 yฤฑlda salgฤฑnฤฑn etkisiyle ve enflasyon nedeniyle kรผresel ekonomide yaลanan sฤฑkฤฑntฤฑlardan bahsetti.
Kรผresel ekonomide geriye gidiล yaลanฤฑrken Tรผrkiye’nin sapasaฤlam yoluna devam ettiฤini, son 19 yฤฑldaki performansฤฑyla ekonomide bรผyรผk bir dรถnรผลรผm yaลadฤฑฤฤฑnฤฑ dile getiren Nebati, satฤฑn alma paritesine gรถre 2002’de 18. bรผyรผk ekonomisi olan รผlkenin 2020’de 11. sฤฑraya yรผkseldiฤini anlattฤฑ.
Nebati, salgฤฑnฤฑn ilk gรผnlerinde yaลanan ลoktan ve belirsizliklerden bahsederek, Tรผrkiye’nin hฤฑzlฤฑ bir ลekilde ekonomik kararlarฤฑ aldฤฑฤฤฑnฤฑ ve adฤฑmlarฤฑnฤฑ attฤฑฤฤฑnฤฑ kaydederek, bu sayede dรผnya kรผรงรผlรผrken Tรผrkiye ekonomisinin bรผyรผdรผฤรผnรผ, bunun krizi fฤฑrsata รงevirerek baลarฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
รlke ekonomisi hakkฤฑndaki olumsuz sรถylemleri anฤฑmsatan Nebati, “ลimdi รงift haneli bir bรผyรผmeyle 2021’i kapattฤฑk. Bu ne demek? Tรผrkiye, yรถnetimi ve toplumuyla, รงalฤฑลanฤฑ ve รงalฤฑลtฤฑranฤฑyla รถnรผnรผ gรถrebilen, geleceฤe odaklฤฑ ve iลlerini sapasaฤlam yapma gayretini ortaya koyan ender รผlkelerden. ลimdi 2022’ye bรผyรผk umutlarla giriyoruz. รรผnkรผ 20 Aralฤฑk akลamฤฑndan sonra her ลey eลit.” diye konuลtu.
Nebati, Tรผrkiye’nin bundan sonra รถnรผnรผ gรถrรผp, attฤฑฤฤฑ adฤฑmlarฤฑn saฤlamlฤฑฤฤฑyla hareket edeceฤini ve 2023 hedeflerine kararlฤฑlฤฑkla yรผrรผyeceฤini anlattฤฑ.
“Artฤฑk Tรผrkiye’nin รถnรผnde ‘cari aรงฤฑk’ gibi bir problem yok”
Bakan Nebati, geรงen yฤฑl ihracatฤฑn 225 milyar dolarฤฑ geรงtiฤini belirterek, “Bu yฤฑl da Allah’ฤฑn izniyle 250 milyar dolarฤฑ aลan bir ihracatla yฤฑlฤฑ kapatmฤฑล olacaฤฤฑz.” ifadesini kullandฤฑ.
Tรผrkiye’nin kapasite kullanฤฑm oranฤฑndan, รผretim gรผcรผnden, ihracattaki baลarฤฑsฤฑndan bahseden Nebati, geรงen yฤฑl dฤฑล ticaret aรงฤฑฤฤฑnฤฑn yรผzde 7,8 azaldฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Nebati, Tรผrkiye’nin, son dรถnemde รถnemli bir ลeyi baลardฤฑฤฤฑnฤฑ kaydederek sรถzlerini ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
“Cari aรงฤฑk en dรผลรผk oranda, ki bu yฤฑl fazla vereceฤiz inลallah. Bu bir rekordur. Artฤฑk Tรผrkiye’nin รถnรผnde cari aรงฤฑk gibi bir problem yok. รnรผnรผ gรถren, koลan, รผreten, turizm gelirleriyle de iลi toparlayabilen bir รผlke. En รถnemlisi 2023 seรงimlerine bir yฤฑl kaldฤฑ. Bu seรงimlere iki รถnemli ลeyle gideceฤiz. Birincisi doฤal gazฤฑmฤฑz. Karadeniz’de รงฤฑkan doฤal gazฤฑmฤฑzฤฑ hanelerle buluลturacaฤฤฑz. ฤฐkincisi TOGG’un รผrettiฤi kendi aracฤฑmฤฑzla seรงim kampanyasฤฑ yapacaฤฤฑz. Bรถyle bir รผlke.”
“Tรผrkiye ekonomi modeli alฤฑลฤฑlmฤฑล ezberleri bozan bir model”
Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Nebati, Tรผrkiye’nin ekonomi politikalarฤฑnda รถnemli bir deฤiลikliฤe gittiฤini, salgฤฑn sonrasฤฑ oluลan konjonktรผrรผn รผlke iรงin รถnemli bir fฤฑrsat sunduฤunu belirterek, nitelikli insan gรผcรผ, lojistik, coฤrafi konum ve genรง nรผfus gibi alanlarda รผlkenin sahip olduฤu avantajlardan bahsetti.
Nebati, “Tรผrkiye ekonomi modeli alฤฑลฤฑlmฤฑล ezberleri bozan bir model. Bunu sloganla yapmฤฑyoruz. 2002’den bugรผne kadar 19 yฤฑllฤฑk bir iktidarฤฑn yapmฤฑล olduฤu altyapฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑ, รผst yapฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑ ve gerรงekleลtirmiล olduฤu baลarฤฑlฤฑ adฤฑmlarla taรงlandฤฑrฤฑyoruz. Tรผrkiye ekonomi modeli yola รงฤฑkarken 19 yฤฑllฤฑk bir birikim ve Cumhuriyet’in birikimini de katarak yoluna devam ediyor. 2023’e emin adฤฑmlarla gidiyor.” diye konuลtu.
Tรผrkiye’nin รถnemli bir dรถnemeci 20 Aralฤฑk akลamฤฑ aลtฤฑฤฤฑnฤฑ, algฤฑ operasyonlarฤฑnฤฑ geride bฤฑraktฤฑฤฤฑnฤฑ, gerรงekleri ortaya koyduฤunu, gerรงekliฤin sosyal medyada olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
“Tรผrkiye daha รถngรถrรผlebilir bir dรถneme girdi”
Bakan Nureddin Nebati, kendilerinin Tรผrkiye’nin gรผcรผnรผn, iรง dinamiklerinin, insanlarฤฑn nasฤฑl harekete geรงirileceฤinin farkฤฑnda olduklarฤฑnฤฑ belirterek, ลu deฤerlendirmelerde bulundu:
“รรผnkรผ milletin bizatihi kendisiyiz. Dฤฑลarฤฑda deฤiliz ki. Sizin oluลturduฤunuz algฤฑ operasyonlarฤฑnฤฑn dรผnyasฤฑ ile benim dรผnyam farklฤฑ. Ben, ลahsฤฑmdan bahsetmiyorum. Ben derken, bizden bahsediyorum. Bizim dรผnyamฤฑz sermayeyi ayฤฑrmayan, รถtekileลtirmeyen bir dรผnya, bir ve beraber hareket eden bir dรผnya, kendi gรผcรผne inanan bir dรผnya, kendi dฤฑลฤฑndaki gรผรงlere saygฤฑ duyan onlarฤฑn รถnรผnde eฤilmeyen bir dรผnya. Bu yรผzden finansal istikrarฤฑ gรผรงlendirecek adฤฑmlar attฤฑk.”
Nebati, Tรผrkiye’nin daha รถngรถrรผlebilir bir dรถneme girdiฤini kaydederek, enflasyonun sadece kendilerinin deฤil Avrupa ve ABD’nin de bรผyรผk sorunu haline geldiฤini, taลฤฑmalarฤฑn รงok pahalฤฑ haline geldiฤini, tedarik zincirlerinde problemler yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ anlattฤฑ.
Tรผrkiye’de enflasyondan etkilenen en รถnemli kesimin sabit gelirliler olduฤunu dile getiren Nebati, onlarฤฑ korumak iรงin yapฤฑlan รงalฤฑลmalardan ve dรผzenlemelerden bahsetti.
“2023’te tek haneli enflasyonu gรถreceฤiz”
Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Nebati, “Mali politikalar ve atacaฤฤฑmฤฑz adฤฑmlarla รถnรผmรผzdeki yฤฑl, yani tam zamanฤฑnda yapฤฑlacak seรงimlere, tek haneli enflasyonla gireceฤiz. รzerimizde bir kambur var; Aralฤฑk ayฤฑ. Ocak ayฤฑnda da bir miktar enflasyonla karลฤฑ karลฤฑyayฤฑz. Ancak bundan sonrasฤฑ ilk รงeyrekten sonraki deฤiลimi hep birlikte yaลayacaฤฤฑz, gรถreceฤiz. Bu enflasyon sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑnฤฑ sadece biz deฤil bรผtรผn dรผnya hep birlikte 2022’de yaลayacak ve bunun รผstesinden gelen bizler olacaฤฤฑz.” diye konuลtu.
Birtakฤฑm tedbir paketlerinin aรงฤฑklandฤฑฤฤฑ 20 Aralฤฑk’ta uygulamaya konulan kur korumalฤฑ TL mevduat hesabฤฑnฤฑ anฤฑmsatan Nebati, “Kur korumalฤฑ mevduat hesabฤฑ รงok ciddi bir karลฤฑlฤฑk buldu. Cuma akลamฤฑ itibarฤฑyla 131 milyar lirayฤฑ aลan ciddi bir meblaฤa ulaลฤฑldฤฑ. Gรผnde ortalama 10 milyar lira sisteme girdi.” ifadelerini kullandฤฑ.
Yastฤฑk altฤฑndaki altฤฑnlarฤฑn ekonomiye kazandฤฑrฤฑlmasฤฑ konusundaki รงalฤฑลmalardan bahseden Nebati, รงalฤฑลmalarฤฑn son noktasฤฑna geldiklerini sรถyledi.
Nebati, “KDV’de de รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑz devam ediyor. Orada da rรถtuลlarฤฑ yapacaฤฤฑz. Sonra Cumhurbaลkanฤฑmฤฑz paylaลacaktฤฑr. Savunma sanayisinde, enerjide, havacฤฑlฤฑkta, ilaรงta, tarฤฑmda, turizmde yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ davet ediyoruz. Hazฤฑrlฤฑklฤฑ olun. Bu konularda size tahmin bile edemeyeceฤiniz seviyelerde รถzel imkanlarฤฑmฤฑzla hizmet edeceฤiz. Siz yeter ki yatฤฑrฤฑm yapmaya karar verin.” ลeklinde konuลtu.
ฤฐthalatฤฑ azaltฤฑcฤฑ her alanda yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn yanฤฑnda olacaklarฤฑnฤฑ vurgulayan Nebati, “รok uygun ve uzun vadeli koลullarla yanฤฑnฤฑzdayฤฑz. 2023’te biz tek haneli bir enflasyon, doฤal gazฤฑmฤฑz, TOGG ve diฤer adฤฑmlarla birlikte Cumhurbaลkanฤฑmฤฑz bu รผlkenin liderliฤine devam edecek.” ifadelerini kullandฤฑ.







