Uluslararasฤฑ Finans Enstitรผsรผ (IIF), “Kรผresel Borรง Monitรถrรผ” raporunu yayฤฑmladฤฑ.
Rapora gรถre, kรผresel borรง tutarฤฑ, geรงen yฤฑlฤฑn sonu itibarฤฑyla 2021’e kฤฑyasla 4 trilyon dolar azalฤฑลla 299 dolara trilyon dolara geriledi. Bu dรผลรผล, 2015’ten bu yana kaydedilen ilk yฤฑllฤฑk bazda azalฤฑล olarak dikkati รงekti.
Borcun daฤฤฑlฤฑmฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, hanehalkฤฑna ait borรงlar 2022 sonu itibarฤฑyla 57 trilyon dolar, finansal olmayan ลirketlere ait borรงlar 89,7 trilyon dolar, kamuya ait borรงlar 84,1 trilyon dolar ve banka gibi finansal ลirketlere ait borรงlar 68,1 trilyon dolar oldu.
Geรงen yฤฑl borรงlanma maliyetleri yรผkselirken, geliลmekte olan piyasalardaki borรง, artฤฑล eฤilimini sรผrdรผrerek 98,2 trilyon dolarlฤฑk rekor seviyeye ulaลtฤฑ. Rusya, Singapur, Hindistan, Meksika ve Vietnam, รถdenmemiล borรงlarฤฑnda en yรผksek artฤฑลlarฤฑ gรถrdรผ. Geliลmiล ekonomilerin toplam borcu ise 2022’de 200,8 trilyon dolar olarak hesaplandฤฑ.
Kรผresel borรง tutarฤฑ, 2021’de รin’in borรงlarฤฑndaki “keskin” artฤฑลฤฑn etkisiyle 10 trilyon dolardan fazla artarak 303 trilyon dolarla tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek deฤerini almฤฑลtฤฑ.
Kรผresel borcun GSYH’ye oranฤฑnda dรผลรผล devam etti
Gรผรงlรผ ekonomik aktivite ve yรผksek enflasyonun etkisiyle, kรผresel borcun GSYH’ye oranฤฑ 2022’de 12 puanฤฑn รผzerinde azalฤฑลla yรผzde 338’e gerilemesine raฤmen salgฤฑn รถncesi seviyelerin รผzerinde kaldฤฑ.
Toplam GSYH’ye oranlarฤฑ dikkate alฤฑndฤฑฤฤฑnda, geรงen yฤฑl hanehalkฤฑna ait borรงlar yรผzde 64,6’dan yรผzde 63’e, finansal olmayan ลirketlere ait borรงlar yรผzde 98,1’den yรผzde 97’ye, kamuya ait borรงlar yรผzde 103,2’den yรผzde 97’ye ve finansal ลirketlere ait borรงlar da yรผzde 83,7’den yรผzde 80,3’e indi.
En keskin dรผลรผลler Norveรง ve ฤฐngiltere’nin baลฤฑnฤฑ รงektiฤi Avrupa รผlkelerinde yaลanฤฑrken, geliลmekte olan birรงok piyasada geรงen yฤฑl borรง oranlarฤฑnda hafif dรผลรผลler gรถrรผldรผ.
Geliลmekte olan piyasalarฤฑn toplam borรง oranฤฑ geรงen yฤฑl 2 puan artฤฑลla yรผzde 250’ye ulaลฤฑrken, artฤฑลta bรผyรผk รถlรงรผde Singapur ve รin’in etkisi oldu. Geliลmiล ekonomilerin borรง oranฤฑ ise 20 puanฤฑn รผzerinde azalarak yรผzde 390’a geriledi.
Kรผresel borcun รผlkelerin GSYH’sine oranฤฑ 2020’de yรผzde 360’ฤฑn รผzerine รงฤฑkarak tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyesini gรถrmรผล, 2021’de ise yรผzde 351’e dรผลmรผลtรผ.
Tรผrkiye’de ise borรงlarฤฑn GSYH’ye oranlarฤฑ dikkate alฤฑndฤฑฤฤฑnda, geรงen yฤฑlฤฑn son รงeyreฤinde bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤine kฤฑyasla hanehalkฤฑna ait borรงlar yรผzde 15,2’den yรผzde 11,9’a, finansal olmayan ลirketlere ait borรงlar yรผzde 74,3’ten yรผzde 58,1’e, kamuya ait borรงlar yรผzde 43’ten yรผzde 35,5’e, banka gibi finansal ลirketlere ait borรงlar da yรผzde 30,9’dan yรผzde 20’ye indi.







