Küresel felakete doğru: ABD'deki bankaların yarısı batabilir!

Küresel felakete doğru: ABD'deki bankaların yarısı batabilir!

Amerika bankalarının yarısı iflas etme potansiyeline sahip

A+A-

ABD'nin ticari gayrimenkul ve tahvil piyasalarındaki çift çöküşün, 9 trilyon dolarlık sigortasız mevduatla birleşmesi, Amerikan bankacılık sistemi için büyük bir krize yol açtı. Stanford Üniversitesi'nden bankacılık uzmanı Profesör Amit Seru, "Binlerce banka tehlike altında ve ABD bankacılık sisteminin büyük bir kısmı potansiyel olarak iflas etme tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

ABD'de Fed'in sıkılaştırma politikalarının etkisi henüz tam olarak hissedilmemişken, önümüzdeki altı çeyrekte büyük bir borç refinansmanı krizi bekleniyor. Hoover Enstitüsü'nün raporuna göre, 2,315'ten fazla ABD bankası, varlıkları borçlarından daha az değere sahip durumda ve bu bankaların kredi portföylerinin piyasa değeri, defter değerinden 2 trilyon dolar daha düşük.

ABD Hazine Bakanlığı ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), bankaların sigortasız mevduatlarına sistemik risk muafiyeti uygulayarak, krizi önlemeye çalışıyor. Ancak, bu çözüm yönteminin, bankaların likidite krizini geçici olarak gidermesine rağmen, solvency krizini çözemediği görüldü.

Goldman Sachs'ın gayrimenkul uzmanı Jeff Fine, ticari gayrimenkul piyasasının dört ila beş trilyon dolarlık borcu olduğunu ve bu borcun önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde vadesi dolacak olan bir trilyon dolarlık kısmını vurgulayarak konunu ne kadar ciddi olduğunu söyledi. Çünkü bu durum, ticari gayrimenkul finansmanının yüzde 70'ini üstlenen bölgesel bankaların kredi portföylerinde daha fazla hasara neden olabilir.

Institutional Risk Analyst'ten Chris Whalen, ABD'nin bankacılık krizinin Fed'in uyguladığı politikalardan kaynaklandığını ve ana akım bankalara yayılmaya devam edeceğini belirtti.

Fed, şu anda faiz oranlarını artırmaya devam etmeyi planlıyor ve bu sayede ABD para arzını her ay 95 milyar dolarlık niceliksel sıkılaştırmayla rekor bir hızda küçültüyor. Bu durum, Fed'in ya enflasyona teslim olması ya da bankacılık krizinin sistemik boyutlara ulaşmasına izin vermesi arasında bir seçim yapması gerektiğine işaret ediyor.

İlgili Haberler