Kรผresel piyasalar, ticaret savaลฤฑna iliลkin aรงฤฑklamalarฤฑn azalmasฤฑ ve hareketlenen veri takviminin etkisiyle ekonomik aktiviteye iliลkin geliลmelere odaklandฤฑ.
ABD’de dรผn aรงฤฑklanan 1’inci รงeyrek bรผyรผme verisi yรผzde 2 ile beklentilerin altฤฑnda kalฤฑrken, alt kalemlerdeki geliลmelerin gelecek dรถneme iliลkin bรผyรผme beklentilerini artฤฑrabileceฤi belirtiliyor. Bรผyรผme verisinin yรผzde 2,2โden yรผzde 2โye revize edilmesi ve iลsizlik baลvurularฤฑnฤฑn tahminleri aลmasฤฑna karลฤฑn dรผn pay piyasalarฤฑnda yรผkseliล eฤilimi รถne รงฤฑkarken, dolar endeksi ise analistlerin direnรง olarak nitelendirdikleri 95,5’i test etti.
Dolar endeksi, direnรง seviyesinin รผzerinde tutunamadฤฑฤฤฑ ve dรผลรผลe geรงerek 94,7’ye gerilediฤi gรถrรผldรผ. Dรผn Dow Jones endeksi yรผzde 0,41, S&P 500 endeksi yรผzde 0,62 ve Nasdaq endeksi de yรผzde 0,79 deฤer kazandฤฑ.
Avrupa tarafฤฑnda, dรผn Almanya’da aรงฤฑklanan enflasyon verisinin beklentiler dahilinde yฤฑllฤฑk yรผzde 2,1’e gerilemesi sonrasฤฑnda bugรผn Avro Bรถlgesi enflasyonu ve ฤฐngiltere’nin bรผyรผme verisi takip edilecek. Dรผn Almanya’da DAX endeksi yรผzde 1,39, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,08 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,97 deฤer kaybetti. Avro/dolar paritesi ise 1,1527’ye kadar gerilemesinin ardฤฑndan yรผkseliลe geรงerek, bugรผn Asya piyasalarฤฑnda 1,1650’nin รผzerine รงฤฑktฤฑ.
Asya’da bugรผn, Japonya’da yoฤun veri akฤฑลฤฑ takip edilirken, รin’de yuanฤฑn dolar karลฤฑsฤฑndaki deฤer kaybฤฑnฤฑ devam ettirmesine karลฤฑn borsanฤฑn gelen tepki alฤฑmlarฤฑ ile yรผkseliลe geรงmesi dikkati รงekiyor. Dolar/yuan paritesi bugรผn 6,6410 ile 21 Kasฤฑm 2017’den beri en yรผksek seviyesini gรถrmesinin ardฤฑndan 6,6150 seviyesinde dengelendi. Kapanฤฑลa yakฤฑn Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,1, รin’de ลanghay bileลik endeksi ise yรผzde 1,5 deฤer kazandฤฑ.
Yurt iรงinde, hafta sonu gerรงekleลtirilen seรงimlerin ardฤฑndan piyasalardaki pozitif havanฤฑn devam ettiฤi gรถrรผlรผyor. Gรถsterge tahvilin bileลik faizi yรผzde 19,07’ye gerilerken, dolar/TL dรผn yรผzde 0,76 dรผลรผลle 4,5854’e indi. Bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda dรผลรผล eฤilimini devam ettiren dolar/TL 4,5687’yi gรถrmesinin ardฤฑndan ลu dakikalarda 4,5770’ten alฤฑcฤฑ buluyor. BIST 100 endeksi ise dรผn yรผzde 0,28 deฤer kazanarak gรผnรผ 96.227 puandan tamamladฤฑ.
Analistler, bugรผn yurt iรงinde dฤฑล ticaret dengesi, yurt dฤฑลฤฑnda ise ฤฐngiltere’de bรผyรผme ile ABD’de kiลisel gelir ve harcamalar verilerinin takip edileceฤini belirterek, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 97.700 ve 99.200 seviyelerinin direnรง konumunda olduฤunu, dolar/TL’de ise 4,55 desteฤinin รถne รงฤฑkacaฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Piyasalarฤฑn bugรผn takip edeceฤi veriler ลรถyle:
10.00 Tรผrkiye, mayฤฑs ayฤฑ dฤฑล ticaret dengesi
10.55 Almanya, haziran ayฤฑ iลsizlik oranฤฑ
11.30 ฤฐngiltere, 1. รงeyrek Gayrisafi Yurt iรงi Hasฤฑla
12.00 Avro Bรถlgesi, haziran ayฤฑ Tรผketici Fiyat Endeksi
15.30 ABD, mayฤฑs ayฤฑ kiลisel gelir ve harcamalar
17.00 ABD, haziran ayฤฑ Michigan รniversitesi tรผketici gรผven endeksi







