Küresel piyasalar Çin baskısı altına girdi

Küresel piyasalar Çin baskısı altına girdi

Çin'in ekonomiye yeterli teşvik sağlayamayacağı yönündeki endişeler küresel piyasalar üzerinde baskıyı artırdı. Öte yandan Dallas Fed Başkanı Lorie Logan'ın faiz artırımına kapıyı aralaması da piyasalara olumsuz yansıdı.

A+A-

Küresel Borsalar yeni haftanın ilk işlem gününe düşüşle başlıyor. Japonya’da piyasalar bugün işleme kapalı. Çin CSI 300 ve Hong Kong Hang Seng endekslerinde kayıplar yaşanıyor. Düşüşlerde Çin yönetiminin oyun sektörüne yönelik daha sıkı regülasyonlar açıklayacağı ve ekonomiyi canlandıracak teşvikler konusunda yetersiz kalacağı endişeleri etkili oluyor.

ABD endeksleri Cuma gününü güçlü tarım dışı istihdam verisinin ardından hafif artıda kapatmayı başarırken, bu sabah vadeli işlemlerde ekside.

Geçen haftayı yüzde 0,9 yükselişle tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yatay.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, finansal piyasalardaki likidite kıtlığı riski nedeniyle ABD merkez bankasının portföyünü küçültme hızını yavaşlatması gerekebileceğini söyledi. Cumartesi günü konuşan Logan, finansal sistemde hâlâ gereğinden fazla likidite bulunduğunu ancak bazı bankaların sıkıntı yaşamaya başlayabileceğini belirtti.

Logan, “Bilançoyu daha yavaş normalleştirmek, sürecin daha pürüzsüz ilerlemesini sağlayarak ve vaktinden önce durmamızı gerektirme ihtimalini azaltarak uzun vadede daha verimli bir bilanço elde edilmesine yardımcı olabilir” dedi.

Çarşamba günü yayınlanan toplantı tutanaklarına göre, politika yapıcılar Fed’in 12-13 Aralık toplantısında bilanço küçültmesindeki potansiyel yavaşlamayı ele aldılar ve birçok üye, teknik faktörleri tartışmaya başlamaları gerektiğini kaydetti. Pandemi döneminde piyasaları fonlamak için tahvil almak gibi teşvik adımları açıklayan Fed, bir süredir bilançosunda vadesi gelen tahvillere yeniden yatırım yapmak yerine bilançodan düşmelerine izin veriyor. Fed’in 2022’de yaklaşık 9 trilyon dolar olan portföy büyüklüğü 7,68 trilyon dolara gerilemiş durumda.

İlgili Haberler